Mødestedet på Hvidovre Hospital har siden 2010 fungeret som et fristed for patienter, især dem der er indlagt i lang tid og lider af en livstruende sygdom.
På afdelingerne er der sjældent tid til at tale en time eller to med en patient.
Helle Ingmer, oversygeplejerske
Nu er stedet truet af lukning på grund af store sparekrav til hospitalet.
Bliver lukningen en realitet, vil de mere end 1000 patienter og pårørende, der hvert år bruger stedet, miste et frirum, hvor de kan komme væk fra hospitalsmiljøet og få en snak med en af de mange frivillige.
– Mødestedet gør livet mere tåleligt for indlagte, specielt dem, der er indlagt i lang tid, og dem med de tunge diagnoser. Der er rigtig travlt på hospitalsafdelingerne. Der er sjældent tid til at tale en time eller to med patienter og pårørende, der har behov for det. Men det har de frivillige på mødestedet tid til, siger oversygeplejerske Helle Ingmer, der er formand for styregruppen for Mødestedet.
Skal spare 90 millioner
– Det erstatter ikke den faglige behandling, men er et supplement, der i mange tilfælde giver en større tilfredshed med behandlingsforløbet, tilføjer hun.
Hvidovre og Amager Hospital, der fungerer som en fælles administrativ enhed, er af Region Hovedstaden blevet pålagt at finde nedskæringer på 43,5 millioner kroner til næste år. Samlet set skal regionen spare 360 millioner kroner på grund af den meget stramme økonomiaftale mellem regeringen og regionerne.
Oveni kommer et krav fra regeringen om effektiviseringer på to procent. For Hvidovre og Amager Hospital betyder det samlet set nedskæringer og effektiviseringer for op mod 90 millioner kroner i 2017, oplyser videdirektør Peder Mogensen til Arbejderen.
– Derfor er der lavet et sparekatalog, som er en slags oversigt over mulige forslag til besparelser. En nedlæggelse af Mødestedet er et af mange forslag i dette katalog, men der er ikke taget nogen beslutninger endnu, da spareforslagene skal drøftes og behandles flere steder først, siger Peder Mogensen.
Han afviser at udtale sig mere konkret om enkelte forslag i sparekataloget.
Stigende antal brugere
Mødestedet blev startet op i 2010. En gruppe ansatte, blandt andet Helle Ingmer, syntes, at der manglede et frirum til primært kræftpatienter. De lavede derfor en ansøgning til Trygfonden, som gav penge til opstart af en netværkscafé for kræftramte.
– Da pengene efter halvandet år løb ud, søgte vi direktionen om en bevilling til et mødested for alle patienter og deres pårørende. Vi fik penge til at ansætte en daglig leder af Mødestedet, siger Helle Ingmer, der er formand for styregruppen for Mødestedet.
Den daglige leder, Tove Madsen, er den eneste ansatte på Mødestedet. Det er hendes løn, der vil blive sparet ved en lukning. Derudover er der omkring 70 frivillige.
– De frivillige hører fra både patienter og pårørende, at Mødestedet har været en hjælp for dem, oplyser Helle Ingmer.
Mødestedet tilbyder hyggelige, hjemlige omgivelser. Her er tv, internetadgang, aviser og bøger, spil til voksne, legehjørne til børn og diverse arrangementer.
Brugen af stedet har været støt stigende de seneste år. I 2013 var der 1019 brugere af Mødestedet. I år har der alene i det første halvår været 1001 brugere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278