Den aarhusianske rådmand for Teknik og Miljø vil bruge frivillige til at passe og pleje byens blomsterbede, buske og træer.
I torsdags behandlede Aarhus byråd et forslag fra rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V). Han ønsker en årlig bevilling på tre millioner kroner over en tre-årig periode til at organisere arbejdet med at få flere frivillige ind på det grønne område.
Jeg kan ikke forstå, at frivillige skal lave den her slags arbejde, når folk går arbejdsløse.
Ole Bøgh Vinther, næstformand Botanisk Haves Venner
- Det går jo kun en vej med økonomien. Derfor vil vi godt samarbejde med frivillige, der hvor de selv ønsker at påtage sig opgaver, som kommunen ellers ikke har råd til at få lavet, siger Bunyamin Simsek til Arbejderen. Han understreger samtidig, at der ikke er tale om en sparedagsorden, det skal være et ekstra serviceløft.
Der er ikke områder, hvor rådmanden på forhånd vil afvise at bruge frivillige.
- Men der er selvfølgelig opgaver, som kræver en uddannelse eller et kursus til et bestemt værktøj. Her er det udelukket at bruge frivillige, forklarer han.
Rådmand er optimist
Beslutningen om den ekstra bevilling er nu henvist til efterårets forhandlinger om de kommende års budget. Bünyamin Simsek forventer, at forslaget bliver vedtaget.
Forslaget om øget brug af frivillige på det grønne område er inspireret af, at en gruppe frivillige i dag passer en del af byens botaniske have.
De påtog sig den opgave efter, at byrådet i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2012 besluttede at nedlægge Botanisk Have, fyre en del af de ansatte og omdanne haven til en almindelig park.
Sparekravet mødte massiv modstand og foreningen Botanisk Haves Venner blev dannet. Medlemmerne af foreningen aftalte, at de overtog pasningen af en række blomsterbede i haven.
- Vi er inspireret af situationen omkring Botanisk Have. Vi oplevede, at der var frivillige, som ønskede at påtage sig opgaven. Det har resulteret i, at blomsterbede, som ellers ville være blevet fjernet, i dag pryder haven, siger rådmanden.
Kritik fra frivillige
Den positive oplevelse af forløbet deles ikke af næstformand i Botanisk Haves Venner, Ole Bøgh Vinther.
- Det var pistolpolitik. Byrådet havde besluttet at nedlægge Botanisk Have. Det kunne vi ikke bare se på, det ville jo tage årtier at bygge sådan en have op igen, siger Ole Bøgh Vinther til Arbejderen.
- Hvis man skal bruge frivillige, skal det være på en helt anden måde end i Botanisk Have, hvor vi er alene om opgaven. Så skal vi arbejde sammen med professionelle gartnere. Vi er jo ikke faguddannede til at klare det her arbejde, tilføjer han.
Ole Bøgh Vinther er godt klar over, at kommunen ser foreningens indsats i Botanisk Have som et flagskib på frivillighedsområdet.
Personligt mener han, at det er en dårlig ide at satse på frivillig arbejdskraft på det grønne område. Han oplever konkret, at det er svært at skaffe arbejdskraft nok til at sikre pasningen af Botanisk Have.
- Foreningen har 300 medlemmer. 25 af dem er engang imellem med til at passe bedene, 10 kommer jævnligt og fem gør et virkelig stort arbejde. Uden dem ville det hele gå i opløsning, forklarer næstformanden.
For ham personligt er konsekvensen, at hans egen have bliver misligeholdt. Helst ville han kunne bruge kræfterne på den, mens kommunen tog sig af Botanisk Have.
- Jeg kan ikke forstå, at frivillige skal lave den her slags arbejde, når vi har folk, som går arbejdsløse, siger Ole Bøgh Vinther.
Han fortæller, at der tidligere var otte ansat om sommeren og fire om vinteren til at passe Botanisk Have. I dag er der halvanden mand ansat til at slå græsset og klippe hækken. Derudover tager et privat firma sig af fældning og beskæring af træer.
Kritik fra 3F
Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe i 3F Aarhus Rymarken, bekræfter, at der er mange arbejdsløse på området.
- Ud af 1000 medlemmer i Den Grønne Gruppe er 58 arbejdsløse lige nu. Det er mange her i gartneriernes højsæson, siger Thomas Møller til Arbejderen.
Han undrer sig over, at politikerne vil bruge tre millioner på at skaffe flere frivillige.
- De skulle bruge de penge på at ansætte nogle af de arbejdsløse til at passe de grønne områder. Det er arbejde, som kræver professionel arbejdskraft. Det kan ikke bare overlades til velmenende bogere. Så skal der bagefter bruges ressourcer på at rette op på dårlige beskæringer og den slags, siger Thomas Møller.
Landstendens
Aarhus har længe haft fokus på brug af frivillige på andre områder. Som Arbejderen beskrev for nylig, er der i dag 2400 frivillige alene på ældreområdet.
Regeringens nye frivvillighedscharter, som blev offentliggjort i juli, nævner som noget nyt det grønne område som et fokusområde for frivillighed.
En række kommuner rundt om i landet er allerede i fuld gang med at skaffe frivillige til at passe de grønne områder.
Det gælder blandt andet Nordfyn Kommune, som blandt andet har overladt vedligeholdelsen af en cykelsti til den lokale afdeling af cyklistforbundet.
I Helsingør inviterer kommunen på torsdag til informationsmøde om muligheden for at arbejde som frivillig med pasning af et af kommunens rekrative områder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278