Det kommer til at betyde fyringer og nedskæringer i kommunerne, at de nu får lov til at hæve anlægsloftet med to milliarder kroner i år. Pengene skal nemlig tages fra kommunernes serviceudgifter.
- Det er tudetosset. På den ene side bliver der sat gang i byggeri og renoveringer i kommunerne, så der bliver skabt flere private arbejdspladser, mens der på den anden side bliver afskediget ansatte i kommunerne, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, som organiserer mange offentligt ansatte.
Det er tudetosset. Der bliver skabt flere private arbejdspladser, mens der bliver afskediget ansatte i kommunerne.
Dennis Kristensen
- Det bliver ligesom i 2011, hvor kommunerne brugte otte milliarder kroner mindre end aftalt til serviceudgifter, og der blev afskediget flere i kommunerne, end der kom i arbejde gennem regeringens kickstart, tilføjer FOA-formanden.
6000 færre SOSU'er
Hvis de to milliarder skulle spares alene ved at fyre social- og sundhedsassistenter i kommunerne, ville det svare til, at 6000 mistede deres arbejde. Det er selvfølgelig et tænkt eksempel, men SOSU-arbejderne er en af de grupper, som har været hårdt ramt af kommunale nedskæringer de seneste år. Fra september 2009 til september 2012 blev der nedlagt 5136 SOSU-job i kommunerne.
I alt forsvandt der 30.000 kommunale job i løbet af de tre år. Også lærere og ansatte i daginstitutioner og dagpleje har været udsat for store fyringsrunder.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer til sammenligning, at de to milliarder kroner til ekstra anlægsudgifter vil skabe omkring 2000 nye job i 2013.
Det er efter pres fra kommunerne, at regeringen er gået med til at de må bruge to milliarder kroner mere på anlægsbudgettet i år end tidligere aftalt. Men betingelsen er, at serviceudgifterne så ender på to milliarder mindre end aftalt.
- Regeringen har klart tilkendegivet, at kommunernes regnskaber for 2013 skal leve op til den samlede ramme for service og anlæg, som vi aftalte ved økonomiforhandlingerne for 2013. Derfor vil regeringen nøje følge udviklingen i den kommunale økonomi i løbet af 2013, siger økonomiminister Margrethe Vestager.
Ø vil af med anlægsloft
Enhedslisten kalder det et politisk selvmål.
- Det er fint, at regeringen har fundet ud af at øge loftet for kommunernes anlægsudgifter. Problemet er, at kommunernes bevillinger til velfærdsydelser samtidig skal sænkes, siger Frank Aaen, Enhedslistens finanspolitiske ordfører.
Han understreger, at der vil forsvinde flere arbejdspladser i kommunerne, end der vil blive skabt i byggeriet.
- Anlægsinvesteringer medfører flere materialeudgifter og maskiner. En mindre andel af pengene går til løn og arbejdspladser end i den offentlige sektor. Derfor spænder omlægningen af midler fra service til anlæg ben for mere beskæftigelse i kommunerne, siger Frank Aaen.
Enhedslisten mener, at regeringen i stedet helt skal fjerne anlægsloftet, så kommunerne kan bruge de penge, de allerede har i kommunekassen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278