20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Højesteret kan stadig nedsætte Roj TV-bøder

Efter konkursbegæring

Højesteret kan stadig nedsætte Roj TV-bøder

Bøder på i alt ti millioner kroner tvinger Roj TV til at indgive en konkursbegæring - selvom Procesbevillingsnævnet stadig overvejer at lade sagen køre i Højesteret.

Østre Landsret idømte sidste måned Roj TV bøder på i alt ti millioner kroner og fratog samtidig den kurdiske tv-station sendetilladelsen. Imdat Yilmaz yderst til venstre.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I går indgav den kurdiske tv-station Roj TV en konkursbegæring til Sø- og Handelsretten.

Konkursbegæringen er en konsekvens af, at Østre Landsret kræver, at Roj TV omgående skulle betale de bøder på i alt ti millioner kroner, som retten ikendte Roj TV i sidste måned.

Det afgørende stød kom fra bankstanden og domstolen.

Imdat Yilmaz, Roj TV

Konkursbegæringen kommer selvom Procesbevillingsnævnet netop nu er igang med at behandle en ansøgning fra Roj TV om at få lov til at anke landsrettens afgørelse til Højesteret.

- Vi modtog i juli måned en ansøgning fra Roj TV, der ønskede at anke Østre Landsrets afgørelse til Højesteret. Vi har endnu ikke taget stilling til ansøgningen. Det sker på et møde i september, siger Hanne Kjærulff, chef for Procesbevillingsnævnets sekretariat til Arbejderen.

Nævnet er nu igang med at behandle sagen, og afventer i øjeblikket et høringssvar fra anklagemyndigheden.

Herefter udarbejder sagsbehandleren et notat på sagen og samler sagens bilag, som bliver sendt ud til nævnets fem medlemmer, der tager endelig stilling til, om sagen skal for Højesteret.

- Når en retssag er afgjort ved byretten og landsretten kan man forsøge at få Højesteret til at tage endelig stilling til sagen. Ifølge retsplejelovens paragraf 932 har man mulighed til at forsøge at få sin sag for Højesteret, hvis Procesbevillingsnævnet finder at sagen er principiel eller at særlige grunde taler herfor. Højesteret kan eksempelvis tage stilling til landsrettens strafudmåling og mildne en strafudmåling foretaget i landsretten, siger Hanne Kjærulff.

Roj TV’s direktør, Imdat Yilmaz, er utroligt skuffet over kravet om at bøden skal betales straks - på trods af, at Procesbevillingsnævnet overvejer om tv-stationen kan anke til Højesteret:

- Det afgørende stød kom fra den danske bankstand og domstolens krav om, at vi straks skulle betale bøden. Vi håbede på, at myndighederne ville afvente den eventuelle vurdering fra Højesteret. Absurd nok var vores faste støtter og trofaste seere, lige efter Landsrettens dom, opsatte på at få indsamlet globale midler til at få betalt de idømte bøder i en fart, så alle kunne stille sig tilfredse og komme videre i proceduren i et retssamfund.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2013 - 21:15   20. aug. 2013 - 21:15

Indland

ml@arbejderen.dk
Sagen mod Roj TV
  • Med en dansk sendetilladelse i hånden har den kurdiske tv-station Roj TV siden 2004 sendt udsendelser om kurdisk kultur, sprog, debat og nyheder fra København til millioner af kurdere verden over.

  • Men den 31. august 2010 tiltalte daværende justitsminister, Lars Barfoed, Roj TV for at udøve propaganda for den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der er opført på EU’s og USA's terrorlister.

  • I januar 2012 kendte Københavns Byret Roj TV skyldig i at være talerør for PKK. Retten slog samtidig fast, at der ikke er hjemmel i loven til, at dommere kan fratage Roj TV sendetilladelsen. Det er kun Radio- og tv-nævnet, der kan tildele og fratage en radio- eller fjernsynskanal sendetilladelser, understregede retten.

  • Sagen blev anket, og den 3. juli 2013 frakendte Østre Landsret Roj TV sin sendetilladelse og idømte de to selskaber bag tv-stationen dagbøder på i alt ti millioner kroner. Beslutningen om at fratage Roj TV's sendetilladelse blev stadfæstet af Højesteret i februar 2014.

>> Læs mere om sagen på Arbejderens temaside her