07 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Højspændingskabler bekymrer borgere

500 nye elmaster

Højspændingskabler bekymrer borgere

EU's indre energimarked betyder op mod 500 nye store elmaster igennem natur- og boligområder i det midt- og vestjyske landskab. Formålet er at sælge strøm til Storbritannien.

Viking Link betyder endnu flere 400 kilovolts luftledninger som disse (der dog er højere). Masterne er opstillet mellem Kassø (ved Aabenraa) og Tjele (ved Viborg).
FOTO: Ole Christiansen/Energinet
1 af 1

Planerne om at opføre 500 store elmaster i Syd- og Vestjylland vækker bekymring blandt de lokale beboere.

Vi ved, at flere af masterne kommer til at gå direkte igennem naturområder.
Beth Helle Lauridsen, Højspænding i jorden

Elmasterne er en del af det 11 milliarder kroner dyre projekt "Viking Link", der skal sikre, at energi kan flyde frit imellem medlemslandene som et led i EU's indre energimarked.

Projektet går ud på at lægge et 630 kilometer langt søkabel i Nordsøen, der fra år 2022 skal lede strøm fra Vejen i Sydjylland til Storbritannien. For at kunne få strømmen videre, skal der også bygges en luftledning, der skal skabe forbindelse til den dansk-tyske grænse, så også strøm fra Tyskland kan sendes gennem Danmark til Storbritannien.

Master skæmmer naturen

Men ikke alle er begejstret for at få flere højspændingsmaster gennem naturen:

– Højspændingsmaster er grimme og truende og larmer. Det kan samtidig ikke afvises, at der er en sammenhæng mellem børneleukæmi og magnetfelter, siger Beth Helle Lauridsen til Arbejderen.

Hun er formand for borgergruppen Højspænding i jorden, der samler mere end 4000 medlemmer på Facebook. Foreningen er ikke imod højspændingskabler - men kræver, at de bliver gravet ned i jorden.

– Vi ved, at flere af masterne kommer til at gå direkte igennem naturområder. Og flere borgere er bekymrede for, at deres huse bliver usælgelige, forklarer hun.

Det er det statsejede selskab Energinet, der skal anlægge forbindelsen og bestemme placeringen af højspændingskablerne, der skal udgøre den 170 kilometer lange forbindelse fra Idomlund ved Holstebro og ned til den dansk-tyske grænse.

Herudover skal der også bygges 95 kilometer luftledning mellem Endrup øst for Esbjerg og Idomlund.

Flere steder skal masterne opstilles i beskyttede naturområder. Det har fået både Nationalpark Vadehavet og Dansk Ornitologisk Forening til at protestere mod byggeplanerne. Også de kræver kablerne i jorden.

Vreden over de kommende master har også spredt sig til det politiske system. I Esbjerg og Varde afviser enige byråd højspændingsledningerne i luften. Også Kommunekontaktrådet i Midtjylland, der er et samarbejdsorgan for de midtjyske kommuner, afviser planerne.

Den 1. oktober offentliggør Energinet en rapport om mulighederne for at grave kablerne ned. Ifølge Energinet risikerer det at blive op mod 4,8 milliarder kroner dyrere. Hele projektet skal betales af de danske forbrugere.

Danmark bliver transitland

Det er energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), der egenhændigt har givet grønt lys til kabelforbindelsen. Formålet er angiveligt at sælge overskudstrøm fra vindmøller og solceller.

I Folketinget sætter Enhedslisten dog spørgsmålstegn ved hele projektet.

– Regeringen forsøger at sælge kablet som en nødvendighed for at komme af med en stigende danske vindmøllestrøm. Det er rent fup. Formålet med projektet er at tjene penge på at fungere som transit for strøm fra Tyskland til England, siger Søren Egge Rasmussen til Arbejderen.

Han mener, at i stedet for at investere i Viking Link bør vi elektrificere samfundet, så vi udnytter den stigende mængde vindkraft i fjernvarme og transport.

– Danskerne har betalt for udbygningen af den vedvarende energi via tilskud og bør have alle fordelene af den vedvarende energi, i stedet for at elhandlere kan øge deres fortjenester, påpeger Søren Egge Rasmussen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. sep. 2018 - 07:00   19. sep. 2018 - 07:10

Energi

ml@arbejderen.dk
Viking Link
  • Viking Link skal efter planen bestå af 630 kilometer søkabel og 170 kilometer landkabel. Søkablet bliver verdens længste.

  • Søkablet kommer til gå fra Vejen i Sydjylland til cirka 170 km nord for London i England.

  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) godkendte projektet i oktober 2017.

  • Viking Link er en del af EU's indre energimarked, der skal sikre at energi kan flyde frit imellem medlemslandene.