Hjemløseorganisationer protesterer foran Københavns Byret i dag.
Her står en hjemløs for første gang anklaget for at have overnattet under åben himmel i en såkaldt "enkeltmands-lejr". Han lå på et fortov og sov på et liggeunderlag i en sovepose.
Hvis Københavns Byret dømmer skyldig, er det blevet ulovligt at være hjemløs.
Maja Løvbjerg Hansen, Gadejuristen
1. juli sidste år blev det såkaldte zoneforbud indført. Det betyder, at hvis man har fået en bøde for at bo i en såkaldt utryghedsskabende lejr, får man også et forbud mod at befinde sig i en zone på 400 meter fra lejren. Overtrædelse af zoneforbud kan udløse fængselsstraf.
Hjemløseorganisationerne protesterer over, at en enkelt hjemløs kan betegnes som en lejr.
– Pludselig er det ikke klart, hvornår noget er en lejr, og det er helt klart yderligere stress af hjemløse. Der er jo folk, der ikke har noget alternativ til gaden. Hvis staten og kommunerne ikke vil sikre herbergspladser nok, må der skabes rum for, at dem, der ikke er plads til på herbergerne, kan overnatte udenfor lovligt, siger Kim Allan Jensen, formand i SAND Hovedstaden.
– Udesovere er en af de mest udsatte hjemløsegrupper vi har. De er ofte enten for dårlige til herberger eller så psykisk udfordrede, at de søger væk fra herbergerne og de sociale indsatser. Det er vigtigt, at disse folk ikke skubbes længere væk fra samfundet, tilføjer han.
SAND bakkes op af Gadejuristen, der yder juridisk hjælp på gadeplan:
– Justitsministeriet har været meget vage i deres beskrivelse af, hvad der er en utryghedsskabende lejr, og Københavns Politi har været meget aggressive i deres fortolkning. Hvis Københavns Byret dømmer skyldig i den her sag, så er det blevet ulovligt at være hjemløs, siger Maja Løvbjerg Hansen, Gadejuristen.
SAND Hovedstaden planlægger flere aktioner for at støtte den sigtede, men også for at protestere over "lejrloven".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278