28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hollands parlament kræver EU's medieovervågning lukket

Nej til stempling af journalistik

Hollands parlament kræver EU's medieovervågning lukket

EU's medieovervågningsenhed East StratCom Task Force er i modvind i Holland. Tre medier har anklaget kontoret for injurier, og et flertal i parlamentet vil have taskforcen lukket.

På sin facebook-side EU vs Disinformation har East StratCom Task Force lagt en video op, der forklarer, hvorfor EU overvåger medier i hele Europa og hvordan task forcen arbejder.
FOTO: Screendump EU vs Disinfo
1 af 1

Et flertal i Hollands parlamentet kræver, at EU's medieovervågningsenhed, East StratCom Task Force, bliver nedlagt.

Bureaukrater i Bruxelles skal ikke blåstemple, hvad der er såkaldt "god" journalistik og indberette "dårlige" journalister.
Peter Kwint, det hollandske socialistparti SP

– Bureaukrater i Bruxelles skal ikke blåstemple, hvad der er såkaldt "god" journalistik og indberette "dårlig" journalistik. Et styre, der vurderer, hvordan journalister gør deres arbejde, er virkelig orwellsk, siger medieordfører for det hollandske socialistparti SP, Peter Kwint, til Arbejderen. Han er en af initiativtagerne til beslutningsforslaget om at nedlægge EU's task force.

Konkret betyder beslutningen i det hollandske parlament, at indenrigsminister Kajsa Ollongren vil rejse kritikken og kravet overfor sine EU-kollegaer ved først kommende lejlighed.

Danmark bakker op

Dermed stiller det hollandske parlament sig helt anderledes end de danske politikere. Den tidligere danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R) var i 2015 initiativtager til at få oprettet EU's medieovervågningsenhed, som i dag er en del af EU's Udenrigstjeneste.

Formålet med East StratCom Task Force er at overvåge medier for "russisk misinformation", "falske nyheder", "aflive myter" og give en positiv fortælling om EU's politikker og værdier. Medieovervågningsenheden har et netværk bestående af flere hundrede ngo'er, journalister, akademikere, privatpersoner og offentlige myndigheder i mere end 30 lande, der overvåger medier i både EU og Rusland.

>> LÆS OGSÅ: EU-kontor skal stoppe russisk "misinformation"

Også den den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), som i forrige uge besøgte taskforcen, bakker fuldt op om dens arbejde:

– Vi ser i disse år, hvordan Rusland i stigende grad udbreder falske nyheder. Det er ærlig talt rystende at se, så det var meget relevant at se, hvordan EU aktivt modarbejder og dæmmer op for den slags. Disinformation og falske nyheder er en trussel mod sammenhængskraften i EU, som vi skal tage meget alvorligt og et problem, jeg som forsvarsminister er meget optaget af, udtalte Claus Hjort Frederiksen efterfølgende.

Næste skridt censur

Peter Kwint fra det hollandske socialistparti mener, at det er en farlig udvikling, der sker i Bruxelles:

– Intet statsligt organ skal forstyrre den frie presse. Det gælder den nederlandske regering, men også EU. Det er bizart, at bekæmpelse af falske nyheder sker på en måde, hvor EU selv underminerer vores demokrati ved at blande sig i indholdet af publikationer og nyheder. Næste skridt er censur fra Bruxelles.

Han er enig i, at borgerne bliver konfronteret med falske nyheder. Men løsningen er ikke, at EU overvåger og stempler medier og artikler. 

– Det er bedre at investere i kritisk journalistik og uddanne borgerne i at være kritiske overfor medierne. Enhver med en internetforbindelse kan sende nonsens ud i verden. Og hvis udenlandske kræfter vil blande sig i vores valg, skal sikkerhedstjenesten gøre deres arbejde, siger Peter Kwint.

East StratCom på anklagebænken

Beslutningen i det hollandske parlament er truffet i kølvandet på, at tre hollandske medier – GS Media, ThePostOnline og Hollands største nyhedsmediehus, De Persgroep – har stævnet East StratCom for injurier.

De tre medier er vrede over, at taskforcen har registreret dem og hængt dem offentligt ud som medier, der videreformidler "misinformation". 

>> LÆS OGSÅ: Tre hollandske medier stævner EU's taskforce

– Jeg er glad for, at stort set hele parlamentet deler vores bekymring for, at EU og dets embedsmænd kontrollerer og påvirker den frie presse, siger ThePostOnline's chefredaktør, Bert Brussen, til Arbejderen.

Injurie-sagen mod East StratCom bliver behandlet i retten i Amsterdam i morgen. I sidste uge valgte EU's task force at fjerne artiklerne fra de tre hollandske medier fra sin database og kontoret indrømmer nu, at det var forkert at registrere artiklerne.

En af artiklerne blev blandt andet registreret, fordi den angiveligt "… sigter mod at forværre Ukraines image".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2018 - 07:00   13. mar. 2018 - 08:50

Medier

ml@arbejderen.dk
Fakta: East StratCom Task Force
  •  I marts 2015 besluttede EU's stats- og regeringschefer, at EU's udenrigschef skulle udarbejde en plan for strategisk kommunikation i EU - herunder at oprette en enhed, East StratCom Task Force, som blev operationel i september 2015.
  • Kontoret hører under EU's Udenrigstjeneste og har 11 ansatte – heriblandt en dansker – og holder til på sjette sal i EU's Udenrigstjeneste i Bruxelles. Taskforcen har et netværk bestående af 450 ngo'er, journalister, akademikere, privatpersoner og offentlige myndigheder i mere end 30 lande, der overvåger danske og udenlandske medier.

  • Taskforcen har tre formål: At overvåge "russisk misinformation" og "aflive myter". At give en positiv fortælling om, hvad EU's politikker og værdier er. At støttte "frie og uafhængige røster" i EU's østlige nabolande. 

  • Kontorets skal blandt andet indsamle og registrere såkaldte såkaldt "russisk misinformation" i artikler og indslag samt komme med modinformation. Foreløbig har taskforcen indsamlet 2500 artikler, som angiveligt indeholder "russisk misinformation".

  • Hver uge offentliggør East StratCom Task Force to nyhedsbreve: The Disinformation Review og The Disinformation Digest. Taskforcen driver også Twitter-kontoen EU Mythbusters og Facebook-siden EU vs Disinformation og producerer video'er.

  • Den tidligere danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, var blandt drivkræfterne for at få oprettet East StratCom Task Force.