08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hver femte ønsker langt mere privatisering

Ny måling

Hver femte ønsker langt mere privatisering

Danskernes afstandtagen fra udlicitering er blevet mindre gennem de sidste årtier. I dag afviser kun 13 procent enhver udlicitering i kommunerne.

Dansk Industri presser på for at få flere private firmaer ind på velfærdens kerneområder, som eksempelvis ældreplejen.
FOTO: Linda Kastrup/Scanpix
1 af 1

Godt 21 procent af danskerne mener, at kommunerne i høj grad eller i meget høj grad skal lade private firmaer løse flere offentlige opgaver.

Modsat mener 36,9 procent, at det skal kommunerne slet ikke eller kun i lav grad. Det viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Arbejderen.

Kommunerne ønsker ikke, at gøre udlicitering til en principiel ideologisk diskussion.
Ulf Hjelmar, kommunalforsker

De resterende - hele 41,9 procent svarer, at private firmaer i nogen grad skal overtage flere kommunale opgaver. 

Målingen er et udtryk for, at danskerne generelt set er blevet mere positive overfor udlicitering, mener kommunalforsker Ulf Hjelmar fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA.

- Spørgsmålet om udlicitering er langt mindre ideologisk end tidligere - og langt mindre end i Sverige, hvor udliciteringssager stadig kan ramme forsiden, siger Ulf Hjlelmar. 

- Kommunerne er pressede på økonomien og ønsker at få så meget for pengene som muligt. Man ønsker ikke, at gøre udlicitering til en principiel ideologisk diskussion, tilføjer han.

Udlicitering i rød blok

Et udtryk for den tendens er, at ud af de 10 kommuner, som har øget udliciteringsgraden mest siden sidste kommunalvalg, har otte af dem en borgmester fra rød blok, mens kun to af borgmestrene er borgerlige. Det viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af Økonomi- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal.

En af de kommuner, som har sat allermest fart over privatiseringen, er Holstebro. I 2009 var 24,4 procent af de kommunale opgaver udliciteret. Sidste år var tallet steget til 30 procent.

- Vi har været bevidste om, at der hele tiden skal være konkurrence, så vi får de bedste varer til den bedste pris. Det har vi især været på park- og vejområdet, hvor jeg tror, vi er førende i landet omkring udlicitering, siger Holstebros borgmester H.C. Østerby til Ugebrevet A4. 

DI presser på

Han er mere skeptisk i forhold til at gennemføre udlicitering på velfærdens kerneområder, som for eksempel ældreplejen. 

Her presser arbejdsgiverforeningen DI til gengæld på for at få mere udlicitering og dermed flere opgaver til deres medlemmer. DI sendte op til starten på kommunalvalgskampen breve ud til byrådsmedlemmer over hele landet og en stribe kandidater med budskabet om at konkurrence fra private er godt for kommunekassen. 

DI har regnet sig frem til, at konkurrence fra private firmaer indenfor pleje og omsorg af ældre og handicappede vil kunne frigøre fire milliarder kroner, der for eksempel kunne bruges til at lette skatten med 0,5 procent, skriver Berlingske. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2013 - 10:38   13. nov. 2013 - 16:58

Udlicitering

ur@arbejderen.dk
Syn på udlicitering

Analyseinstituttet Wilke har for Arbejderen spurgt 500 danskere om deres syn på udlicitering. I hvilken grad mener du, at kommunerne skal lade private firmaer løse flere kommunale opgaver, lød spørgsmålet. Svarene fordelte sig således:

  • Slet ikke: 12,9 procent
  • I lav grad: 24,0 procent
  • I nogen grad: 41,9 procent
  • I høj grad: 16,2 procent
  • I meget høj grad: 5,0 procent