I morgen skal verdens ledere og direktørerne fra en række multinationale virksomheder debattere planerne om en ny permanent global investordomstol, hvor transnationale virksomheder kan sagsøge stater.
Det foregår på World Economic Forum, som bliver afholdt hvért år i den schweiziske by Davos og er en slags topmøde for verdens mest magtfulde politikere og erhvervsledere.
Den nye domstol vil fortsat give virksomheder mulighed for at håndhæve de vidtgående rettigheder, de har fået.
Nanna L. Clifforth, NOAH
EU's handelskommissær Cecilia Malmström og Canadas handelsminister François-Philippe Champagne vil give en præsentation af forslaget, "Working towards a multilateral investment court", som bliver efterfulgt af et uformelt møde mellem WTO-landene. Her vil de forsøge at få støtte fra andre handelsministre til deres ide om en global investor-domstol.
Ideen om en verdensomspændende domstol kommer efter massiv folkelig modstand mod investor-domstolen i handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada, CETA.
>> Læs EU vil give CETA en ny domstol
Ifølge forslaget skal den permanente investor-domstol erstatte de mange lokale, bilaterale investor-domstole, der er en del af forskelige handelsaftaler rundt om i verden. Den permanente domstol adskiller sig dog kun kosmetisk fra de nuværende, lokale investor-domstole – eksempelvis ændres den måde, dommerne bliver valgt på, så det ikke længere alene er firmaer, der udpeger dem. Derudover bliver det muligt at appellere en afgørelse.
Ændrer ikke på problem
Den nye, permanente domstol gør ikke op med det grundlæggende problem: Nemlig at udenlandske investorer får ret til at trække folkevalgte regeringer i retten, hvor de kan idømme milliardbøder, hvis deres lovgivning truer de multinationales profit.
Nanna L. Clifforth fra miljøorganisationen NOAH Friends of the Earth Denmark, mener, at den domstol, som EU og Canada har foreslået, er den forkerte vej at gå.
– Den nye domstol vil fortsat give virksomheder mulighed for at håndhæve de vidtgående rettigheder, de har fået gennem handels- og investeringsaftalerne, påpeger hun.
– En multilateral investeringsdomstol vil kun være til gavn for virksomheder. Der er stadig tale om en særdomstol, der favoriserer store firmaer og ikke giver de samme rettigheder til borgere, miljø og så videre. Der stilles ingen krav til investorerne om at overholde eksempelvis menneskerrettigheder, og der er heller ikke mulighed for at holde dem juridsk ansvarlige. Og der er ingen sikkerhed for, at domstolen og dommerne vil være uafhængige.
Danmark bakker op
Den danske regering bakker op om EU-kommissionens forslag om at oprette en permanent investordomstol. Med Lissabon-forfatningen overgik den danske handelspolitik fra at være et nationalt anliggende til at være EU-kompetence.
Men det bliver svært at få samtlige 164 lande i verdenshandelsorganisationen WTO til at blive enige om investor-domstolen, vurderer Udenrigsministeriet.
Desuden er investorbeskyttelse et følsomt emne hos en række lande i WTO. Derfor forsøger EU og Canada nu at sælge ideen om investor-domstolen til så mange lande som muligt. Og så vil de to handelsblokke sandsynligvis lave en koalition af villige lande, der vil være med i domstolen.
På mødet i Davos deltager fra Danmark blandt andre finansminister Kristian Jensen, Danfoss-direktøren Niels B. Christiansen og A.P.Møller-Mærsk-direktør Søren Skou.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278