De irakiske torturofre fra den omstridte Operation Green Desert skal nu igen diskuteres i Højesteret.
En afgørelse fra Procesbevillingsnævnet i går har givet nyt liv til den langvarrige sag om hvorvidt de 23 irakiske civile kan få lov at lægge sag an mod Danmark for den tortur de blev udsat for i kølvandet på den danskledede operation.
Det er meget glædeligt, at der ved Proces-bevillingsnævnets afgørelse er givet mulighed for, at Højesteret kan fastslå, at den danske stat ikke er berettiget til at afvise sagen.
Christian Harlang
Irakerne har mødt en række forhindringer for deres sager i det danske retssystem. Senest afviste Procesbevillingsnævnet i december sidste år at give irakerne fri proces.
Det fik irakernes advokat, Christian Harlang, til at udeblive fra et retsmøde i Østre Landsret, fordi han ikke mente, at udgifterne i sagen kunne dækkes. Det drejer sig om udgifter til blandt andet advokatsalær, rejseomkostninger og betaling for tolkning.
Derfor afviste Østre Landsret helt sagen.
Juridisk sværdfægteri
Men den afvisning skal Højesteret tage stilling til, har Procesbevillingsnævnet afgjort i dag.
- Det er meget glædeligt, at der ved Procesbevillingsnævnets afgørelse er givet mulighed for, at Højesteret kan fastslå, at den danske stat ikke er berettiget til at afvise sagen, siger irakernes advokat Christian Harlang.
Advokaten håber på en afgørelse i løbet af juli måned. Det vil betyde, at det juridiske sværdfægteri om retten til overhovedet at få lov at få sagen for en domstol, kan fortsætte.
Herefter er der ifølge Harlang stadig to forhindringer, der skal overvindes, før selve hovedsagen kan komme for retten: Der skal gives fri proces og Forsvarsministeriets påstand om, at irakernes sag er forældet, skal afvises.
Irakerne kræver en symbolsk erstatning, fordi de blev tilbageholdt under den danskledede operation Green Desert i Irak i 2004. Danske styrker overlod de civile irakere til de irakiske myndigheder, som udsatte dem for voldsom tortur i op til 70 dage, før de blev løsladt uden dom eller anklage.
Lettere for fanger i Storbritannien
Mens de irakiske torturofre herhjemme kæmper med overhovedet at få lov at føre deres sager mod det danske forsvarsministerium, har den samme type sager anderledes vilkår i Storbritannien. Her har mere end 200 irakiske torturofre for længst fået erstatning fra det britiske Forsvarsministerium.
Det britiske forsvarsministerium har udbetalt erstatninger og betalt sagsomkostninger på i alt 126 millioner kroner til 205 irakiske fanger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278