18 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Justitsminister afviser folkeafstemning om CETA-aftale

Uenighed om suverænitet

Justitsminister afviser folkeafstemning om CETA-aftale

Justitsminister Søren Pind afviser advokats vurdering af, at tilslutning til handels- og investeringsaftalen CETA betyder, at Danmark afgiver suverænitet. Derfor skal aftalen ikke til folkeafstemning, vurderer ministeriet.

Justitsminister Søren Pind mener ikke, at Danmark afgiver suverænitet, hvis vi bliver en del af CETA-aftalen.
FOTO: Uffe Weng/Scanpix
1 af 1

Danmark overdrager ikke suverænitet ved at tilslutte sig handels- og investeringsaftalen mellem EU og Canada. Sådan lyder vurderingen fra Justitsministeriets jurister af den såkaldte CETA-aftale, som regeringen vil slutte Danmark til.

 Justitsministeriet er ikke en uvildig instans. De er underlagt et politisk pres for at fortolke loven.
Georg Lett, advokat

Ministeriets jurister er kommet på banen, efter at advokat Georg Lett har udarbejdet et 16 sider langt notat, der fastslår, at CETA-aftalen afgiver suverænitet. Notatet er udarbejdet for TTIP-netværket, der samler en række faglige, ulands- og miljøorganisationer.

>>LÆS OGSÅ: Advokat varsler folkeafstemning om handelsaftaler

Stat eller borger

Ministeriet og advokaten er uenige om vurderingen af CETA-aftalens investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra USA, Canada eller EU kan sagsøge den danske stat og kræve erstatning for tabt profit, hvis danske politikere indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning. 

Det er "... Justitsministeriets opfattelse, at en eventuel dansk tiltrædelse af det foreliggende udkast til CETA-aftalen ikke vil indebære overladelse af beføjelser omfattet af grundlovens paragraf 20 (suverænitetsafgivelse), idet afgørelser fra det tvistløsningsorgan, der skal oprettes i medfør af aftalen, vil være rettet mod den danske stat som sådan og ikke vil have direkte virkning for borgere mv. her i landet", skriver Justitsministeriet i deres vurdering af CETA-aftalen.

Den påstånd køber advokat Georg Lett, som er specialist indenfor voldgiftsret, ikke. 

– Grundlovens paragraf 20 skelner ikke mellem, om det er staten Danmark eller borgere i Danmark, som er genstand for et civilretligt krav tilkendt af en overnational domstol. Der er tale om suverænitetsafgivelse uanset hvad. Hvis ikke det er suverænitetsafgivelse at give en overnational domstol magt til at afsige domme med direkte retsvirkning i Danmark, hvad er det så? Udenlandske selskaber kan gå udenom de danske domstole og få en kendelse. Og med den kendelse i hånden kan de få udbetalt erstatning i Danmark, siger Georg Lett til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Advokat Georg Letts CETA-notat

– Kendelser afsagt af CETA-aftalens investor-domstolen skal respekteres i Danmark. Ingen dansk domstol må tage stilling til sagen. Hvis investor-domstolen dømmer den danske stat for at have overtrådt et selskabs rettigheder, skal Danmark betale idømte bøde, ellers kan det udenlandske selskab via fogedretten få pant i danske statsejendomme.

Politisk pres

Georg Lett sætter spørgsmålstegn ved Justitsministeriets vurdering og advarer om, at ministeriet forfølger regeringens interesser.

– Justitsministeriet er ikke en uvildig instans. De er underlagt et politisk pres for at fortolke loven og de internationale konventioner, så de understøtter regeringens politik. Det har vi set flere eksempler på - senest har Justitsministeriets jurister forsøgt at fortolke de internationale konventioner, så integrationsminister Inger Støjberg kan få gennemført sine udlændingestramninger.

Konklusionen fra Justitsministeriets jurister kommer belejligt for regeringen. Hvis der er tale om afgivelse af suverænitet kan Danmark nemlig kun tilslutte sig aftalen, hvis der er 5/6 flertal i Folketinget eller ved en folkeafstemning.

I øjeblikket ser det ikke ud til at regeringen har 5/6 flertal for handelsaftalerne, hvis både Enhedslisten, Alternativet og SF fastholder deres modstand mod aftalerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. okt. 2016 - 10:55   20. okt. 2016 - 13:01

CETA

ml@arbejderen.dk
CETA, TiSA og TTIP
  • EU-kommissionen har færdigforhandlet frihandelsaftalen CETA mellem EU og Canada, der afventer endelig godkendelse. Aftaleteksten er offentliggjort, men under forhandlingerne var indholdet hemmeligholdt. CETA forventes at fungere som en murbrækker for TTIP, den store handelsaftale mellem USA og EU.

  • Fælles for de to aftaler er, at de vil få store konsekvenser for velfærd, miljø og arbejdstagerrettigheder, bl.a. fordi de vil give erhvervslivet vidtgående indflydelse på lovgivningen og mulighed for at sagsøge lande, der lægger hindringer i vejen for virksomhedernes indtjeningsmuligheder.

  • I kølvandet på de to aftaler kommer TiSA, en handelsaftale mellem EU, USA og 21 andre lande, som ventes at medføre omfattende privatiseringer af velfærden.

  • Aftalerne forhandles mellem EU-kommissionen og de andre aftalelande i dybeste hemmelighed, og de omfattende konsekvenser er kun kommet til offentlighedens kendskab gennem en række lækager til blandt andre Wikileaks og Greenpeace.

Kilde: Folkebevægelsen mod EU

>> Læs alle Arbejderens artikler om CETA, TISA og TTIP