06 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ministre nåede ikke til enighed om CETA

Skæbnetime for handelsaftale

Ministre nåede ikke til enighed om CETA

EU-kommissionen afviser at genåbne aftalen og forsøger at få Belgien til at acceptere CETA, når EU's regeringschefer mødes i morgen. Greenpeace opfordrer Belgien til at stå fast.

Millioner af borgere er spændte på udfaldet af CETA-forhandlingerne og håber på, at Belgien vil holde fast i sin modstand mod aftalen, påpeger Greenpeace.
FOTO: Agencja Gazeta/Scanpix
1 af 1

Det lykkedes ikke for EU's handelsministre at nå til enighed om den kontroversielle handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada i tirsdags.

Årsagen var, at Belgien ikke vil godkende den såkaldte CETA-aftalen. Delstaten Vallonien i Belgien har nemlig afvist aftalen, og derfor kan Belgien ikke godkende aftalen i EU.

Millioner af borgere over hele Europa følger forhandlingerne. Jeg håber, at Belgien er i stand til at modstå presset.
Anne-Marie Mineur, GUE/NGL

EU-kommissionen og de øvrige EU-lande lægger nu pres på Belgien, der har fået en frist til mødet torsdag og fredag mellem EU's stats- og regeringschefer til at nikke ja til CETA-aftalen.

– På det Europæiske Rådsmøde har vi et særligt ansvar for aftalen med Canada, skrev EU's præsident Donald Tusk på Twitter efter mødet mellem handelsministrene.

EU's handelskommissær Cecilia Malmström afviser at åbne op for forhandlinger om selve aftalen, men Vallonien kan måske kan få tilføjet noget tekst til en erklæring, som bliver vedhæftet CETA-aftalen.

Belgien er ikke alene

Greenpeace understreger, at det kan godt være, at Belgien føler sig alene i forhandlingslingerne. Men udenfor EU-bygningerne i Luxembourg er Belgien ikke alene.

– Den offentlige opposition overfor farlige handelsaftaler har sendt en chokbølge igennem magtens korridorer. Efter år med hemmelige forhandlinger og sidste-minuts deklarationer er det ikke en overraskelse, at CETA ikke har enstemmig politisk støtte, siger handelspolitisk rådgiver hos Greenpeace, Shira Stanton

Også GUE/NGL-gruppen, som Folkebevægelsen mod EU er en del af i EU-parlamentet, opfordrer Belgien til at stå fast:

– Millioner af borgere over hele Europa følger forhandlingerne. Jeg håber, at Belgien er i stand til at modstå presset. Det er overvældende så meget pres, der er blevet lagt på Belgien for at få en aftale igennem, der har så lidt folkelig opbakning siger GUE/NGL-gruppens medlem af EU-parlamentet, Anne-Marie Mineur.

GUE/NGL-gruppen opfordrer til at droppe CETA-aftalen.

– EU-kommissionens og flere regeringers insisteren på at gennemføre CETA-aftalen viser, at de ikke tager hensyn til den kritik, som en lang række ngo'er har udtrykt, siger Helmut Scholz fra GUE/NGL-gruppen.

Ingen udsigt til aftale fredag

Vallonien-delstaten, der står bag Belgiens nej til CETA-aftalen, afviser EU's deadline fredag for en aftale.

– Vi er ikke i stand til at underskrive en aftale inden fredag. Der er stadig for mange problemer til at nå en aftale inden fredag, lød det fra Valloniens ministerpræsident Paul Magnette til den belgiske radio RTBF ovenpå mødet mellem EU's handelsministre.

Han har sit parlament bag sig, der har vedtaget en resolution mod CETA-aftalen.

Også Rumænien og Bulgarien blokerer i øjeblikket for aftalen, fordi de kræver en visumaftale med Canada.

EU holder fast i køreplanen og forventer stadig at kunne underskrive CETA-aftalen med Canada på en storslået ceremoni på torsdag i næste uge. Samme dag har miljø- og ulandsorganisationer og fagforeninger indkaldt til protestdemokrationer overalt i EU.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2016 - 11:28   20. okt. 2016 - 12:53

CETA

ml@arbejderen.dk
CETA, TiSA og TTIP
  • EU-kommissionen har færdigforhandlet frihandelsaftalen CETA mellem EU og Canada, der afventer endelig godkendelse. Aftaleteksten er offentliggjort, men under forhandlingerne var indholdet hemmeligholdt. CETA forventes at fungere som en murbrækker for TTIP, den store handelsaftale mellem USA og EU.

  • Fælles for de to aftaler er, at de vil få store konsekvenser for velfærd, miljø og arbejdstagerrettigheder, bl.a. fordi de vil give erhvervslivet vidtgående indflydelse på lovgivningen og mulighed for at sagsøge lande, der lægger hindringer i vejen for virksomhedernes indtjeningsmuligheder.

  • I kølvandet på de to aftaler kommer TiSA, en handelsaftale mellem EU, USA og 21 andre lande, som ventes at medføre omfattende privatiseringer af velfærden.

  • Aftalerne forhandles mellem EU-kommissionen og de andre aftalelande i dybeste hemmelighed, og de omfattende konsekvenser er kun kommet til offentlighedens kendskab gennem en række lækager til blandt andre Wikileaks og Greenpeace.

Kilde: Folkebevægelsen mod EU

>> Læs alle Arbejderens artikler om CETA, TISA og TTIP