01 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Københavns Kommune vil bygge på Stejlepladsen

Byggeri truer fredet område

Københavns Kommune vil bygge på Stejlepladsen

Metrobyggeriet giver røde tal på bundlinjen i Københavns Kommune. Derfor skal der sælges kommunale grunde til privat boligbyggeri, så der kan komme penge i kassen. Lokale ruster sig til kamp imod planerne.

Det fredede område Stejlepladsen skal jævnes med jorden, så der kan blive bygget dyre ejerboliger og lejeboliger.
FOTO: Jan Mathisen
1 af 1

Et flertal i Københavns Kommune er klar til at bygge 550 boliger på et fredet område ved Fiskerhavnen i Sydhavn.

Et flertal i borgerrepræsentationen er klar til at smadre et kulturelt og naturmæssigt unikt område, så man kan få solgt nogle byggegrunde.
Jan Mathisen, Fiskerhavnens Venner

De nye boliger skal bygges på et fire hektarer grønt område kaldet Stejlepladsen. Det er her Sydhavnens bundgarnsfiskere klargører deres redskaber, tørrer garn og så videre. Kommunen har selv klassificeret det grønne område som "høj bevaringsklasse". 

Lokale beboere, fiskere og andre kræfter er nu gået i gang med at organisere sig for at kæmpe for, at området fortsat skal være et grønt åndehul i København. Forrige lørdag blev foreningen Fiskerhavnens Venner stiftet.

– Politikerne har som en tyv om natten taget den her beslutning under lukkede budgetforhandlinger, uden at inddrage de lokale, siger Jan Mathisen, der er aktiv i Fiskerhavnens Venner.

Smadrer fredet område

De aktive har iværksat en underskriftsindsamling og vil protestere, når Københavns Borgerrepræsentation torsdag ventes at vedtage forslaget som en del af budgettet.

– Det er et meget lille område på 200 gange 200 meter, der skal klistres til med dyre boliger. Det vil ødelægge det miljø, der er på havnen i dag. Området er unikt, både kulturelt og naturmæssigt. Det er et fredet område, og her er et livligt kulturliv. Det er et flertal i borgerrepræsentationen klar til at smadre, så kommunen kan få solgt nogle byggegrunde. Målet er hive penge ud af området, som skal lægges i kommunekassen for at dække underskuddet fra Metro-projektet på 1,8 milliarder kroner, siger Jan Mathisen til Arbejderen.

Kommunen vil nu forsøge at få affredet området, så der kan blive bygget boliger. Ud af de 550 nye boliger, der skal bygges, bliver kun 140 almene lejeboliger. Resten – 410 – bliver ejerboliger.

– Det nye byggeri – uanset om der er tale om ejer eller alment byggeri – bliver ikke ikke til at betale for almindelige mennesker i Sydhavnen. MIljøet ved fiskerhavnen er et af de få traditionelle arbejdermiljøer, der er tilbage i København. Sydhavnen er en mangfoldig bydel. Det skal den blive ved med. Derfor værner vi om Sydhavnen og dens kultur, lyder det fra Jan Mathisen.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jonas Bjørn Jensen, indrømmer, at det er af hensyn til økonomien, at området skal affredes.

– Der er masser af private grunde, der ikke er fredet. Men de kan ikke hjælpe os med at finansiere Metroen. Derfor har vi kun kigget på kommunale grunde. Jeg mener ikke, at området omkring Stejlepladsen har en høj naturværdi. Jeg kan ikke se, at naturen og biologien er vildt speciel derude, siger Jonas Bjørn Jensen til Arbejderen.

Fra Amager Fælled til Sydhavnen

De nye boliger skulle oprindeligt være bygget på Amager Fælled. Men her blev byggeplanerne også mødt af massiv folkelig modstand. Derfor besluttede et flertal i Borgerrepræsentationen at flytte en stor del af byggeriet til Fiskerhavnen.

SF's medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Sisse Marie Welling, kalder aftalen "en stor sejr".

Den holdning undrer Fiskerhavnens Venner.

– Det er lykkedes at flytte byggeriet af 550 lejligheder fra et fredet område, Amager Fælled, til et andet fredet område, Stejlepladsen i Sydhavnen. Hvis det er udtryk for SF Københavns politiske ambitionsniveau, så nærmer det sig det absolutte nulpunkt, siger Jan Mathisen og tilføjer:

– Man forsøger at sætte borgere i en bydel op mod en anden. Dem fra Amager imod dem fra Sydhavnen. Amager Fælleds venner op imod Fiskerhavnens Venner. Vi opfordrer til fælles kamp for bevarelse af alle de rekreative områder, uanset hvilket kvarter man bor i. Slaget skal rettes som et fælles københavner-slag, imod flertallet på Københavns Rådhus.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. okt. 2018 - 09:33   05. okt. 2018 - 14:49

Byggeri

ml@arbejderen.dk