16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Københavnske tillidsfolk er klar til nye protester

Velfærdsalliance på banen

Københavnske tillidsfolk er klar til nye protester

500 københavnske tillidsfolk gav torsdag hinanden håndslag på, at gøre aktionsdagen den 10. maj til en succes. Allerede den 16. marts varmes der op med demonstration mod kommunale nedskæringer.

Omkring 500 deltog i tillidsmandsmødet.
FOTO: Aage Christensen
En række lokale fagforeningsformænd fortalte om situationen på hver deres område. Her er det Mari-Ann Petersen fra FOA SOSU, der har ordet.
FOTO: Aage Christensen

Omkring 500 københavnske tillidsfolk fra det offentlige område var i torsdags samlet til stormøde i Amager Bio.

Det stopper ikke med mindre vi gør noget drastisk og gør holdning til handling.
Jan Hoby, Velfærdsalliancen

Her blev diskuteret kommende protester mod kommunale nedskæringer. Der var enighed om, at det er nødvendigt med fortsat kamp for at forhindre yderligere forringelser af velfærden.

Bag mødet stod Velfærdsalliancen, der arrangerer demonstration den 16. marts foran Kommunernes Landsforening på Islands Brygge og planlægger en landsdækkende aktionsdag den 10. maj. Her er målet at få demonstrationer foran alle landets rådhuse.

– Det lykkedes os at få fjernet omprioriteringsbidraget sidste år, fordi vi stod sammen i en bred alliance og gjorde holdning til handling, sagde Jan Hoby, talsmand for Velfærdsalliancen, der indledte tillidsmandsmødet.

Han understregede, at problemerne ikke er løst, selvom det lykkedes at få afskaffet omprioriteringsbidraget, der ville have betydet nedskæringer i kommunerne på 2,4 milliarder kroner om året.

Fortsatte nedskæringer

I stedet er der kommet et moderniserings- og effektiviseringsprogram, der betyder nedskæringer i kommunerne på en milliard kroner om året, hvoraf halvdelen vil blive i kommunerne. 

– Regeringen fortsætter sin jernhårde styring af kommunerne. Fra november 2015 til november 2016 faldt antallet af ansatte i kommunerne med over 3200 fuldtidsstillinger, sagde Jan Hoby.

– Det stopper ikke med mindre vi gør noget drastisk og gør holdning til handling. Det er kun kollektiv handling, der kan skabe forandring, slog han fast.

Blandt de fremmødte var der enighed om at gøre den 10. maj til en stor aktionsdag, hvor de offentligt ansatte københavnere går talstærkt på gaden.

– Men skal det lykkes, må I hver især hive fat i kollegaer og alle de andre tillidsfolk, der ikke er med her i dag. Vi kunne have været dobbelt så mange her i dag, sagde Britt Petersen, formand for FOA-afdelingen LFS.

Her henviste hun til et lignende tillidsmandsmøde sidste år, der samlede 1000 tillidsfolk i optakten til kampen mod omprioriteringsbidraget.

– Vi skal nok få det op at køre igen. Vi har indkaldt vores egne tillidsrepræsentanter til et stormøde og arbejder på, at der sker noget den 10. maj i alle de 18 kommuner, vi dækker. Samtidig understøtter vi også, at der sker noget på det regionale område, sagde Mari-Ann Petersen, formand for FOA SOSU.

Modsat konstaterede Jan Trojaborg, at det var svært at få lærerne med på barrikaderne.

– Mange mener, at der ikke er så meget at gøre ved det, som politikerne kalder "nødvendighedens politik", men vi får da gode argumenter her fra mødet til diskussionerne med kollegaerne, sagde Jan Trojaborg.

I alt syv lokale fagforeningsformænd deltog på mødet og fortalte om problemerne på hver deres område. 

Alle vegne mærkes konsekvenserne af mange års nedskæringer. De ansatte er pressede og har ikke tid og rum til at bruge deres faglighed. Og nye nedskæringer er på vej. Planen er at spare over 400 millioner kroner i København til næste år.

– Antallet af ældre stiger, men der er lagt op til at spare 33 fuldtids SOSU-stillinger på næste års budget. Nu skal de ældre kun have gjort rent hver tredje uge, fortalte for eksempel Mari-Ann Petersen fra FOA SOSU.

Signal fra overborgmesteren

Mødet sluttede med en paneldebat med overborgmester Frank Jensen samt repræsentanter fra Enhedslisten, SF og Alternativet.

Frank Jensen startede med at rose Velfærdsalliancen og tillidsfolkene for det gode samarbejde i kampen mod omprioriteringsbidraget. Samtidig slog han fast, at han ikke vil boykotte moderniserings- og effektiviseringsprogrammet, som han gjorde med omprioriteringsbidraget. 

– Vi har indgået en aftale med regeringen, hvor 2,4 milliarder er skiftet ud med 500 millioner. Den kan vi ikke få væk, den står jeg bag. Ellers vil jeg blive hængt ud som økonomisk uansvarlig, sagde Frank Jensen.

Den melding vakte skuffelse i salen.

– Uanset hvad, må I ikke komme ud af forhandlingerne med regeringen om næste års økonomi uden flere penge til kommunerne. Rammen skal øges. Det er det afgørende, som I bliver nødt til at forpligte jer på, understregede Britt Petersen fra LFS.

Mødet endte med, at de fremmødte gav hinanden håndslag på at gå hjem og få mange kollegaer og andre med både den 16. marts og den 10. maj.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. mar. 2017 - 07:56   06. mar. 2017 - 13:52

Budget 2018

ur@arbejderen.dk
Velfærdsalliance
  • Velfærdsalliancen blev stiftet af 14 københavnske fagforeninger den 29. januar 2016. Målet var at skabe en landsdækkende bevægelse imod regeringens omprioriteringsbidrag.
  • Mere end 150 fagforeninger, organisationer og bevægelser er nu tilsluttet Velfærdsalliancen. 
  • Den 12. maj 2016 arrangerede bevægelsen demonstrationer i 74 af landets 98 kommuner. 
  • Efterfølgende lavede regeringen og Kommunernes Landsforening en stram økonomiaftale. Omprioriteringsbidraget er fra 2018 erstattet af et moderniserings- og effektiviseringsprogram.
  • I år afholdt alliancen en ny landsdækkende aktionsdag mod nedskæringer den 10. maj.