Den amerikanske kampfly-producent Lockheed Martin forudser ordrer på op til 26,5 milliarder kroner til dansk våbenindustri, hvis de danske politikerne skriver under på, at Lockheed Martin skal levere Danmarks kommende kampfly.
Det fremgår af Forsvarsministeriets evaluering af de tre kampfly, som har været i spil. Heri kommer de tre kampfly-producenter med hver deres plan for, hvordan de vil samarbejde med dansk våbenindustri om udvikling, produktion og vedligeholdelse af deres kampfly.
I de kommende forhandlinger om kampfly skal regeringen sikre, at danske virksomheder får adgang til de mange store ordrer.
Frank Bill, Våbenindustriens brancheorganisation
Statsministeren og forsvarsministeren meldte tidligere på måneden ud, at Lockheed Martins Joint Strike Fighter-kampfly er regeringens favorit til at blive Danmarks nye kampfly.
Lockheed Martin forudser, at dansk våbenindustri kan blive underleverandør på 26 konkrete initiativer til en værdi af i alt 26,5 milliarder kroner.
Målet er ikke arbejdspladser
Trods udsigten til ordrer for milliarder af kroner, vil dansk våbenindustri ikke spå om, hvor mange arbejdspladser ordrerne vil kaste af sig.
– Det primære formål er at købe nye kampfly, ikke skabe arbejdspladser i den danske forsvarsindustri. Men det er da klart, at hvis det kan kaste nogle ordrer af til dansk industri, så vil det da være torskedumt ikke at gribe dem. Men det er helt umuligt at sige noget konkret om, hvor mange arbejdspladser, ordrerne vil give, siger Frank Bill, direktør i dansk våbenindustris brancheorganisation, FAD, til Arbejderen.
Lige nu forhandler forsvarsforligspartierne bag lukkede døre om regeringens forslag om, at Lockheed Martin skal have ordren samt hvor mange fly, der i givet fald skal bestilles.
Målet er flere ordrer
Våbenindustrien kræver, at politikerne kommer ud af starthullerne og får underskrevet en kontrakt.
– Regeringen har indstillet, at Joint Strike Fighter bliver Danmarks nye kampfly. Nu må politikerne træffe en beslutning så hurtigt som muligt, så vi kan få indgået en kontrakt og dansk industri kan komme videre, siger Frank Bill.
Han uddyber:
– Virksomhederne i den danske forsvarsindustri er små og dybt specialiserede. I de kommende forhandlinger om indkøbet af det nye kampfly skal regeringen sikre, at danske virksomheder får adgang til de mange store ordrer. Og så bør regeringen overveje at ansætte en embedsmand på højt niveau i Washington, så vi kan sikre ordrer til dansk industri.
Dansk våbenindustri har allerede spundet guld på udviklingen af Lockheed Martins Joint Strike Fighter fly. Ifølge Erhvervsstyrelsen havde de danske våbenfirmaer allerede i 2014 underskrevet kontrakter som underleverandører til Joint Strike Fighter på cirka to milliarder kroner.
Et af de firmaer, der allerede i dag har kampfly-ordrer i hus med Lockheed Martin - og som ser frem til nye ordrer, er Multicut i Vildbjerg, der skal levere dele til kampflyets motor.
– Jeg ser frem til at øge samarbejdet med Lockheed Martin og er stolt over, at Multicut skal levere dele direkte til Lockheed Martins produktions linje de næste 30 år, siger Multicuts direktør Lars B. Rasmussen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278