08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minister tavs om finansiering af kampfly

Århundredets våbenhandel

Minister tavs om finansiering af kampfly

I Folketinget forsøgte Enhedslisten forgæves at få løftet sløret for, hvor de 20 milliarder, det koster at købe nye kampfly, skal komme fra.

Forsvarsminister Peter Christensen hilser på dansk F-16 pilot. I Folketinget i går ville ministeren ikke svare på, om der skal afsættes flere penge til militæret, når der skal købes nye kampfly.
FOTO: Flyvevåbnets Fototjeneste
1 af 1

Forsvarsminister Peter Christensen vil ikke at svare på, om indkøbet af nye kampfly kan betyde, at det danske militærbudget vil blive øget.

Det kom frem, da Folketinget torsdag debatterede Enhedslistens forslag om, at regeringen skal redegøre for, hvordan de nye kampfly vil blive finansieret, før man beslutter, hvilket kampfly man køber.

Hvordan kommer forsvarsbudgettet til at se ud? Det ved jeg ikke. Det afhænger af regeringens oplæg og forligspartiernes holdning.
Peter Christensen, forsvarsminister

Regeringen vil købe 27 kampfly og forudser, at de vil koste 20 milliarder. Hvis man lægger drift og vedligeholde oveni vil flyene koste 56,4 milliarder kroner over de kommende 30 år.

– Befolkningen skal kunne se, hvilke konsekvenser kampflyindkøbet vil have på vores samfundsøkonomi. Vi er nødt til at få afklaret, om forsvarsbudgettet kommer til at vokse, sagde Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Men det ville forsvarsministeren ikke at svare på.

– Hvordan kommer forsvarsbudgettet til at se ud? Det ved jeg ikke. Det afhænger af regeringens oplæg og forligspartiernes holdning, lød svaret fra ministeren.

Forsvarsministeren havde heller ikke noget svar på, hvor regeringen vil finde pengene, hvis kampflyet bliver dyrere end forventet.

Evalueringsrapporten fra Forsvarsministeriets Kampflykontor advarer om, at prisen på Joint Strike Fighter kan stige op til 25 procent.

– Regeringen har ikke taget stilling til, hvad der skal ske, hvis der kommer prisstigninger… Der er usikkerheder, indrømmede forsvarsminister Peter Christensen.

– Der er ingen grund til at diskutere, at der er risici ved at købe et kampfly. Der er en risiko. I forligskredsen diskuterer vi, hvordan vi håndterer det. Der vil komme et aktstykke i finansudvalget om et konkret forslag om køb af fly til en konkret pris. Og det kan Folketinget forholde sig til.

Eva Flyvholm var ikke imponeret af ministerens svar.

– Når man vil bruge et gigantisk milliardbeløb på at købe nye kampfly, skal konsekvenserne være gennemsigtige for befolkningen. Det skal være klart inden forligskredsen binder sig til at købe et bestemt kampfly, lød det fra Enhedslistens forsvarsordfører.

–  Det er ikke en fair og ordentlig måde at drive politik. Hvis der bliver brugt flere penge på militæret, er der færre penge til vores børnehaver, vores ældrepleje, til uddannelse og verdens fattigste.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2016 - 06:30   28. maj. 2016 - 06:40

Kampfly

ml@arbejderen.dk
Fakta: Nye kampfly
  • Dansk militær står overfor Danmarkshistoriens største våbenindkøb. Flyvevåbnets F-16 fly skal udskiftes med 27 Joint Strike Fighter (F-35) kampfly.

  • Regeringen, Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik den 9. juni 2016 en aftale om at købe 27 F-35 kampfly. Den samlede regning over de kommende 30 år forventes at blive på 56,4 milliarder kroner.

  • Fredsbevægelsen i Danmark har igangsat en kampagne mod indkøb af nye kampfly. Læs mere på Facebook Nej tak til nye kampfly.

  • Du kan skrive under mod de nye kampfly her. Og du kan udskrive underskriftslister, som du kan tage med dig her.

  • Læs mere på Arbejderens temaside her.