Offentligheden har foreløbig betalt to milliarder kroner til at udvikle det amerikanske kampfly Joint Strike Fighter, der sammen med to andre flytyper deltager i kapløbet om at blive afløseren for F-16-kampflyene.
Vi har brug for nye kampfly for at kunne hævde Danmarks suverænitet og for at kunne deltage i internationale missioner.
Henrik Dam Kristensen, forsvarsordfører
Oven i de to milliarder er der yderligere brugt 155 millioner kroner på at kortlægge kampfly-kandidaterne.
Selvom der allerede er spyttet mere end to milliarder kroner i de nye kampfly - og selvom skatteyderne skal betale omkring 30 milliarder kroner for indkøbet af de nye kampfly, kan offentligheden ikke forvente åbenhed om indkøbet.
Det fremgår tydeligt af et svar, som Venstreregeringens nye forsvarsministeren Carl Holst netop har givet til Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.
Ifølge ministeren betyder en række militære, kommercielle og sikkerhedspolitiske hensyn at "visse typer af informationer ikke vil kunne blive offentliggjort" om kampflyindkøbet.
Ingen vaklen hos S
Men de voldsomme beløb og lukketheden får ikke Socialdemokraterne til at ryste på hånden.
– Vi har brug for nye kampfly for at kunne hævde Danmarks suverænitet og for at kunne deltage i internationale missioner. Det er rigtigt, at der kan komme civile tab. Men man kan ikke sige, om kampfly eller landtropper er det værste for civile. Vi taler altså om krig. Ingen krige er rosenrøde, siger socialdemokraternes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen til Arbejderen.
Han uddyber:
– Vi skal have de fly, vi har brug for.
Det var planen, at forligspartierne i løbet af efteråret beslutter, hvem der skal levere Danmarks kommende kampfly. Men den seneste udmelding fra Carl Holst er, at det ikke sker før i første kvartal af 2016.
Lukket proces
Forsvarsministeriet har nedsat et kontor, hvor en gruppe embedsfolk er i gang med at lægge sidste hånd på det beslutningsgrundlag, der bliver omdrejningspunktet når politikerne på et lukket møde skal beslutte, hvem der skal levere Danmarks nye kampfly.
Beslutningsgrundlaget består af fire elementer: En strategisk evaluering, en militærfaglig evaluering, en økonomisk evaluering og en industriel evaluering. Kampflykontoret kommer ikke med en anbefaling af ét kampfly, men ranglister de tre kandidater indenfor hver af de fire evalueringsområder.
Det er så op til politikerne, hvordan de vil vægte de forskellige parametre, og den endelige beslutning bliver taget i lukkethed af partierne bag forsvarsforliget - SF, Socialdemokraterne, Radikale, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.
Det er dem, der afgør hvor mange fly og hvilket fly - og dermed også hvor mange penge, der i sidste ende skal kastes efter Danmarks nye kampfly.
Klar til at bruge flere penge
Ud over Lockheed Martins Joint Strike Fighter-fly er Boeings Super Hornet-fly og Eurofighters Typhoon-fly fortsat med i kapløbet om, hvem der bliver overtager rollen efter F16-flyene i 2020.
Udgifterne til indkøbet skal holdes indenfor militærets budgetter, men Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti er klar til at hæve udgifterne til militæret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278