15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kampfly og Uber til debat på Bornholm

Til folkemøde

Kampfly og Uber til debat på Bornholm

30 aktivister fra fredsbevægelsen samlede underskrifter mod kampfly og sang og spillede for en fredeligere verden. Ikke langt derfra tog 3F Uber under kærlig behandling.

FOTO: Aage Christensen
Fredsbevægelsens regnbuefarvede PEACE-flag var synlige på Folkemødet. Og folket tog godt imod opfordringen til at skrive under mod de nye kampfly.
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede torsdag folkemødet.
FOTO: Aage Christensen
Kunstneren Jens Galschiøt har opstillet en seks meter høj plastik-Frihedsgudinde med budskabet ”Retten til at forurene”.
FOTO: Aage Christensen
Dansk Folkeparti's Morten Messerschmidt diskede op med sin yndlingsopskrift på østers.
FOTO: Aage Christensen
FOTO: Aage Christensen
Rapperen Ham Den Lange fortalte om, hvorfor han har hjulpet mennesker på flugt.
FOTO: Aage Christensen
De hjemløse var også repræsenteret på Folkemødet via SAND – De Hjemløses Landsorganisation.
FOTO: Aage Christensen
Bedsteforældre for asyl satte ansigt på flygtningebørnene i Danmark og satte fokus på de lange ventetider i asylcentrene.
FOTO: Aage Christensen
Stop skattely nu!, lød opråbet fra ulandsorganisationerne Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS.
FOTO: Aage Christensen
1 af 14

På Folkemødet på Bornholm forsøger fredsbevægelsen på andendagen at følge med folks behov for at skrive under mod de nye kampfly, som et flertal i Folketinget er klar til at kaste op mod 90 milliarder kroner efter. 

Fredsbevægelsen er synligt til stede med 30 aktivister. En gul menneske-slange med teksten "Nej tak til nye kampfly" snor sig igennem menneskemængden til tonerne af Fredsvagtens guitar.

Man kalder det deleøkonomi - men i virkeligheden handler det om, at hele vores arbejdsmarked bliver dereguleret.
Jan Villadsen, formand for 3F Transport

- Jeg kan høre hele jorden si' - Det' forbi... Det' forbi... Aldrig mere krig...,synger Bo Richard fra Fredsvagten på Christiansborg og de andre aktivister.

Rundt om stopper travle folkemøde-deltagere op. De lærer hurtigt omkvædet og synger spontant med. Aktivisterne deler små fredsflag ud og samler underskrifter mod kampflyene.

Brugt alle løbesedler

Meningsmålinger viser, at halvdelen af befolkningen er imod at købe kampfly for milliarder - og det afspejler sig på folkemødet. Allerede første dag er fredsbevægelsens løbesedler blevet revet væk, så nu prøver de at få trykt flere.

Carsten Andersen fra Århus mod Krig og Terror, der er en del af fredsnetværket Fredsministerium.dk, tager ordet og giver de forbipasserende et par gode grunde til at skrive under mod kampflyene.

- Kampfly binder os til krigspolitikken. Politikerne bruger jo de værktøjer, de har. Og når de lige har investeret op mod 90 milliarder kroner i nye kampfly, sender de kampfly til den næste konflikt. Ellers har de jo lavet en fejlinvestering, og det er der ingen, der vil tage ansvaret for, tordner Carsten Andersen ud til folkemængden.

Frem og tilbage med Uber

Uber bliver også sat til debat. Både hos 3F og hos Liberal Alliance. 

Fagbevægelsen er ikke i tvivl om, hvad de mener om taxa-app'en:

- Vi vil gerne have en debat af, hvilket samfund det er, vi ønsker. Man kalder det deleøkonomi - men i virkeligheden handler det om, at hele vores arbejdsmarked, som vi kender det, bliver dereguleret, siger formanden for 3F Transportgruppen, Jan Villadsen.

Han uddyber:

- Og når der ikke bliver betalt skat eller moms, mister vores fælles statskasse penge, og så går vores velfærdsmaskine fra hinanden. Ifølge CVR-registret har Uber registreret tre chauffører. Men ifølge Uber selv har man cirka 2000 chauffører. Hvordan hænger det sammen?

Hos Liberal Alliance, som har en kæmpe-båd ved havnen i Allinge, har Joachim B. Olsen svaret:

- Det handler ikke om skattebetaling. Gevinsten for samfundet ligger et helt andet sted - nemlig at produktiviteten i samfundet bliver øget. Almindelige menneskers biler står stille 95 procent af tiden. Men i virkeligheden er bilen jo en potentiel indtægtskilde, forklarer Joachim B. Olsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jun. 2016 - 14:16   21. jun. 2016 - 15:05

Folkemøde 2016

ml@arbejderen.dk
Folkemødet på Bornholm
  • Bliver også kaldt Danmarks politik-festival
  • Finder sted hvert år i uge 24 i den nordbornholmske havneby, Allinge
  • Folkemødet 2016 åbner torsdag den 16. juni og lukker søndag den 19. juni
  • Det officielle formål med Folkemødet er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Det skal ske ved at skabe en ny ramme om møder mellem beslutningstagerne i erhvervslivet, interesseorganisationer og politikere fra Folketinget, EU, kommuner og regioner. Og ved at give danskerne mulighed for at møde beslutningstagerne ansigt til ansigt
  • Folkemødets rygrad er de mange events, som politiske partier, organisationer, græsrødder, virksomheder og private borgere arrangerer
  • Der er gratis adgang på Folkemødet
  • Folkemødet blev afholdt første gang i 2011. Her blev afholdt 256 events og der kom 10.000 deltagere
  • I år arrangerer mere end 854 organisationer i alt 3000 debatter og events
  • Der ventes 110.000 deltagere - heraf mere end 140 politikere (21 borgmestre) og 650 mediefolk