På fredag søsætter klimabevægelsen "Operation Klimahandling".
Aktionen starter i denne uge og vil fremover finde sted hver fredag fra 17. januar til og med 26. juni 2020. På den måde vil klimaaktivister det næste halve år besøge 18 danske ministerier for at presse på for, at den klimahandlingsplan, der skal føre regeringens klimalov ud i livet, bliver ambitiøs.
Politikerne skal ikke tro, at vi klimaaktivister lader os spise af med en underpræsterende klimalov.
Lise Christensen Bjerno, 350 Klimabevægelsen
– Klimaloven endte med at være et uambitiøst og langsomt skridt i den grønne retning. To ting som politik i dag simpelthen ikke har tid til at være. Politikerne skal ikke tro, at vi klimaaktivister lader os spise af med en underpræsterende klimalov, og derfor vil vi lægge pres på den kommende klimahandlingsplan – der er åbenbart brug for det, siger Lise Christensen Bjerno, klimaaktivist, 350 Klimabevægelsen.
På fredag mødes klimaaktivisterne i Rigsdagsgården for at marchere rundt om Christiansborg og stoppe ved Statsministeriet. Undervejs vil folketingspartiernes ledere blive inviteret forbi til dialog om, hvordan Danmark bør yde sit til løsningen af klima- og biodiversitetskrisen.
– Danmark ligger i toppen, når det kommer til udledninger per indbygger. Derfor er det klart, at vores klimahandlingsplan skal være den bedste i verden. Al politik er klimapolitik, og den grønne omstilling hører hjemme i alle ministerier. Et faktum der alt for længe og for ofte er blevet glemt af vores folkevalgte, siger Christine Japsen, aktivist i 350 Klimabevægelsen.
Dansk klimalov
Samtlige partier i Folketinget – på nær Liberal Alliance og Nye Borgerlige – blev i december enige om en aftale om en klimalov. Aftalen blev indgået efter et massivt folkeligt pres. På bare 13 dage skrev ikke mindre end 68.508 danskere i januar sidste år under på borgerforslaget "Dansk klimalov nu", og unge mennesker fra hele landet har været på gaden i historisk store klimademonstrationer.
Men nu er udfordringen at sikre, at målene i klimaloven ikke bliver nået med "skrivebordsløsninger", men med grønne løsninger, der reelt mindsker CO2-udslippet herhjemme, vurderer klimabevægelsen.
>> LÆS OGSÅ: Ngo'er spændte på om klimalovens løfter holder i praksis
Arbejderen har tidligere beskrevet, hvordan regeringen har udnævnt store danske virksomheder som Danish Crown, Mærsk og Aalborg Portland til at stå i spidsen for regeringens såkaldte klimapartnerskaber, der skal komme med konkret input til regeringens klimahandlingsplan, der bliver fremlagt til foråret. Mens erhvervslivet er inviteret med i de magtfulde klimapartnerskaber, der skal udforme fremtidens klimapolitik, er ingen miljø- og klimaorganisationer blevet inviteret med i de magtfulde klimapartnerskaber.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278