Over halvdelen af landets kommuner lægger op til at spare bredt i dagtilbudene og på skole- og fritidsområdet i 2017.
Vi risikerer at stå i en situation, hvor regeringens saltvandsindsprøjtning til børnene bliver ædt op af besparelser i kommunerne.
Elisa Bergman, BUPL.
Det viser en gennemgang af de kommunale budgetter, som det pædagogiske forbund BUPL har foretaget i anledning af budgetforhandlingerne 2017.
– Det er dybt bekymrende, at kommunerne nu for andet år i træk lægger op til besparelser på skole- og fritidsområdet, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.
BUPL har vurderet samtlige 98 kommuners budgetmateriale for 2017. I mange kommuner forhandles der dog stadig om budgetterne. BUPL opdaterer løbende kommunernes endelige aftaler på forbundets hjemmeside.
Dag- og fritidstilbud rammes
Ser man på kommunernes sparekataloger på fritidsdelen, SFO'er og klubber, er der planer om dårligere normeringer, lukning af klubtilbud samt en reducering i åbningstid. Samlet set vil 53 kommuner spare omkring 70 millioner kroner på fritidsinstitutionerne.
På dagtilbudsområdet, vuggestuer og børnehaver, vil 53 kommuner ifølge BUPL's gennemgang spare, mens 28 kommuner vil holde budgettet i ro. Blot 16 kommuner vil investere på børneområdet.
Indtil videre lyder den samlede besparelse på vuggestue og børnehaveområdet på cirka 131 millioner kroner i 2017. Og her er der taget højde for et faldende børnetal, så der spares altså penge på det enkelte barn.
Hvis man ser isoleret på de 53 kommuner, der vil spare på børnene, er beløbet på over 200 millioner kroner, oplyser BUPL.
– Det er voldsomme beløb, som kommunerne forventer at spare på børnene. De seneste uger har politikerne og eksperter ellers talt meget om vigtigheden af en tidlig indsats i daginstitutionerne for at bryde den sociale arv. Men det ser desværre ikke ud til at blive virkelighed ude i kommunerne, siger Elisa Bergmann.
Sparer på særligt udsatte børn
En af de hårdest ramte kommuner er Holbæk. Her er der i følge BUPL lagt op til at spare 12,3 millioner kroner på normeringen eller ved at lade børnene rykke tidligere fra vuggestue til børnehave.
Ifølge Enhedslistens medlem af Børne- og Unge Udvalget i Holbæk byråd, Karen Thestrup Clausen, ligger der et forslag om at spare over 10 millioner kroner på specialtilbuds-området.
– Det ser rigtig skidt ud. Kommunen døjer i forvejen med ekstremt dårlige normeringer på dagtilbudsområdet, siger Karen Thestrup Clausen til Arbejderen og tilføjer:
– Vuggestuerne og børnehaverne får flere og flere svært belastet børn, blandt andre traumatiserede flygtningebørn, uden at institutionerne får tildelt ekstra ressourcer. Hvis man sparer på specialtilbudene, så vil det lægge yderligere pres på de "almene" tilbud, forklarer hun.
Også Køge kommune melder om besparelser på børnene.
Ifølge Enhedslistens byrådsmedlem i Køge, Jette W. Jørgensen, har man dog lagt planer om besparelser på specialtilbudene og selve normeringen på hylden.
I stedet er der blandt andet ingået forlig om besparelser på vejledning og uddannelsesaktiviteter for unge og besparelser på pædagogiske udviklingsvejledere i daginstitutionerne.
Finanslovspenge ædes op
Besparelserne kommer paradoksalt nok i kølvandet på børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørbys udmelding om, at det er vigtigt at sætte tidligt ind og modvirke negativ social arv.
Regeringen har samtidig i sit udspil til en ny finanslov afsat, hvad der i gennemsnit svarer til 145 millioner kroner om året, til at styrke dagtilbud for børn i alderen nul til fem år. En såkaldt ekstra "saltvandsindsprøjtning".
Men de tilførte midler til børnene risikerer, ifølge BUPL formanden, at bliver ædt op af besparelser ude i kommunerne.
– Vi risikerer altså at stå i en situation, hvor regeringens varslede saltvandsindsprøjtning til børnene bliver ædt op af besparelser ude i kommunerne. Men det er nu i lige så høj grad regeringens egen skyld, da den bliver ved med at stramme skruen over for kommunernes økonomi, siger Elisa Bergmann.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278