02 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krig løser ikke Malis problemer

Børnefonden advarer:

Krig løser ikke Malis problemer

Kun langsigtet ulandshjælp og en målrettet indsats med job, fødevaresikkerhed og uddannelse kan få Mali på fode igen, opfordrer Børnefonden efter at Folketinget sidsteuge sendte et militærfly og 40 bevæbnede soldater til Mali.

Kun en civil indsats og udviklingshjælp kan få Mali på fode igen, mener Børnefonden. Her fra et af Børnefondens læseprojekter i Mali - en skole sydøst for byen Bamako.
FOTO: Mario Travaini/Børnefonden
1 af 1

Der findes ingen nemme løsninger i Mali. Det kræver et langt, sejt træk og en civil, humanitær indsats at få landet på fode igen.

Når flyene er lettet, og støvet har lagt sig, er der ingen luftkasteller, der kan hjælpe Malis unge befolkning med at reetablere landet.
Bolette Christensen, Børnefonden

Sådan lyder udmeldingen fra ulandsorganisationen Børnefonden, efter at et flertal i Folketinget - minus Enhedslisten - sidste tirsdag besluttede at sende et transportfly og 40 bevæbnede danske soldater til Mali.

- Når flyene er lettet, og støvet har lagt sig, er der ingen luftkasteller, der kan hjælpe Malis unge befolkning med at reetablere landet. Det kan kun langsigtet udviklingsstøtte og en målrettet indsats med jobskabelse, fødevaresikkerhed og uddannelse, siger Børnefondens direktør, Bolette Christensen.

Børnefonden når ud til næsten 14.000 børn og familier gennem 22 udviklingscentre i det sydlige Mali. Børnefonden har arbejdet i Mali siden 2003, og har 155 ansatte i landet.

- Genopbygningen bliver den egentlige kamp i Mali. Vi må ikke lade os blænde af krigens drama og glemme det lange seje træk, som Malis unge befolkning nu står overfor. Det er dem, der skal bygge landet op igen, når interventionen er overstået, uddyber Bolette Christensen.

Dansk deltagelse

Samtlige Folketingets partier - på nær Enhedslisten - støtter Frankrigs militærintervention af Mali. Folketinget gav mandat til at et dansk Hercules transportfly de næste tre måneder, kan fragte franske fremmedlegionærer og panservogne rundt i Vestafrika. Forsvarsministeren vil ikke udelukke at  operationen kan blive udvidet. Flyet skal tilknyttes det luftmilitære hovedkvarter i den malesiske by, N'djamena.

Ifølge Læger Uden Grænser er civile i byerne Drountze, Lere og Gao blevet ramt af de franske bombardementer i sidste weekend, og mange er blevet drevet på flugt af netop disse bomber.

FN's humanitære koordination (OCHA) meddeler at omkring 30.000 malesiske civile flygtet fra deres hjem ovenpå sidste weekends offensiv fra Frankrig og den malesiske hær:

Men udenrigsministeren holder fast:

- Der er kun ét svar, og det er det militære svar… Når Danmark i dag godkender udsendelsen af et C-130 transportfly til støtte for den franske militære indsats, er et vigtigt og nødvendigt bidrag for at støtte civilbefolkningen, lød det fra Villy Søvndal, under i debatten i Folketinget, der tirsdag endte med at Danmark nu er med i krigen mod Mali.

Kritik fra Ø

Enhedslisten stemte som det eneste parti imod at Danmark, at deltager i krigen:

- Danmark bør ikke støtte den franske intervention i Mali. Det vil eskalere konflikten og i værste fald sprede sig til nabolandene og have katastrofale følger for civilbefolkningen. I stedet for at være kendt for en hjælpende hånd er Danmark i dag kendt for et ladt gevær, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Han påpeger, at de afrikanske lande tidligere har vist, at de kan løse konflikter bedre end vestlige interventionsstyrker og

- Særligt Frankrig, som har en plettet historie og store økonomiske interesser i Mali. Lige præcis derfor, kan den franske intervention også medvirke til at optrappe konflikten i landet yderligere, og det bør Danmark ikke bidrage til.

Ifølge Udenrigsministeriet vil den tre måneder lange indsats i Mali koste cirka 14 millioner kroner i meromkostninger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2013 - 19:45   21. jan. 2013 - 19:45

mali

ml@arbejderen.dk
Dansk støtte til Mali-krig

Tirsdag besluttede samtlige Folketingets partier - pånær Enhedslisten - at Danmark skal bakke op om Frankrigs militære intervention af landets tidligere koloni, Mali.

Med 99 stemmer for og 8 imod besluttede Folketinget følgende bidrag:

  • Et C-130 Herkules transportfly
     
  • 40 bevæbnede danske soldater med ret til at skyde i selvforsvar

Det er den franske præsident, der har anmodet Danmark om at stille et transportfly til rådighed for Frankrigs militære intervention i Mali, der blev indledt den 11. januar.