Justitsministeren vil sammen med uddannelsesministeren sætte "konsekvent" ind mod ekstremistiske udtalelser i folkeskolen.
Sådan lyder et af forslagene i de to pakker til bekæmpelse af ekstremisme, som Venstre-regeringen har fremlagt.
Det er grebet fuldstændig ud af den blå luft, at en skolelærer skulle misbruge sin stilling til at udtrykke sympati for terrorhandlinger.
Bjørn Hansen, Danmarks Lærerforening
Justitsministeren har bedt Rigspolitiet og Rigsadvokaten udarbejde nye retningslinjer til politiet og anklagemyndigheden, der sikrer, at myndighederne "reagerer konsekvent i sager om strafbare, ekstremistiske udtalelser" - "eksempelvis hvis en skolelærer udtrykker støtte til en terrorforbrydelse".
Ud af den blå luft
Forslaget vækker vrede hos Danmarks Lærerforening, der organiserer 54.200 folkeskolelærere.
– Det er fuldstændig overflødigt. Det er grebet fuldstændig ud af den blå luft, at en skolelærer skulle misbruge sin stilling til at udtrykke sympati for terrorhandlinger. Jeg kender ingen skolelærere, der kunne finde på at misbruge sin stilling på den måde. Det har hidtil ikke været et problem. Så hvorfor opfinde et problem, siger Bjørn Hansen til Arbejderen.
Han er formand for Danmarks Lærerforenings Undervisningsudvalg, der debatterer indholdet i folkeskolen.
– En skolelærer har ytringsfrihed, og hans opgave er at oplyse og informere eleverne og give dem mulighed for selv at tage stilling til komplicerede problemstillinger, uddyber Bjørn Hansen.
Ifølge regeringen er der i skoler, kommuner, fængsler og asylcentre et stigende antal sager om bekymring for radikalisering.
– Skal børnene klare sig bedre end deres forældre, så er det helt afgørende, at vi sætter ind med tidlig indsats og med forebyggende initiativer i både vores dagtilbud og skoler, så børnene lærer det danske sprog og får indgående forståelse for demokrati og medborgerskab. Samtidig skal vi styrke børn og unges modstandskraft mod ekstremistiske holdninger og bevægelser, så de ikke ukritisk tager alt ind, som de bliver præsenteret for såvel on-line som off-line, mener minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.
Materialer og skoler under lup
Justitsministeren og undervisningsministeren vil også udarbejde undervisningsmateriale til skoler, foreninger, klubber og ungdomsorganisationer, der skal gøre børn og unge bedre i stand til at håndtere de digitale medier og udvikler deres kritiske sans, så de "kan gennemskue manipulation og blive mere modstandsdygtige over for ekstremistisk propaganda".
Der skal også gennemføres udviklingsforløb i dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser, der skal "kvalificere lærere og pædagogers arbejde med at styrke børn og unges modstandskraft mod ekstremistiske holdninger".
Endelig skal der på udvalgte skoler sættes fokus på "skoleledelsen og lærernes pædagogiske praksis, dialogkompetencer med videre".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278