- Lad os få Christiansborgs mure til at ryste! Vi kan få regeringen til at skifte holdning, fordi vi står sammen!
Malene Nyborg Madsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, brøler ud til 25.000 studerende, der har indtaget Christiansborgs Slotsplads for at demonstrere mod regeringens nedskæringer på SU'en.
Demonstrationen trodser enhver forventning til deltagerantallet.
Erhvervsskoleelever, gymnasieelever, universitetsstuderende, sygepleje- og socialrådgivertuderende fylder pladsen ud. Med sig har de deres egen version af nationalsangen, bannere og hjemmelavede skilte: "Ingen kvaler, de studerende betaler", "En SU til at leve for", "Uddannelse til alle eller skattelettelser til erhvervslivet".
Jeg håber, at den her flotte demonstration i dag bliver startskuddet til fortsatte protester.
Malene Nyborg
Otte gymnasier - i København, Høje Taastrup, Næstved og Aalborg - har nedlagt undervisningen for at tage til demonstration. Elever fra Jylland og Fyn og Sjælland har taget fællesbusser til hovedstaden for at råbe politikerne op.
Demonstranterne vil forsvare SU'en mod de to milliarder kroner nedskæringer, som uddannelsesminister Morten Østergaard har fremlagt. Og kampen stopper ikke, når dagens demo er slut, lover Malene Nyborg Madsen.
- Jeg håber, at den her flotte demonstration i dag bliver startskuddet til fortsatte protester. Vi skal påvirke debatten og markere os lokalt og stå sammen, siger hun.
Håber på faglig opbakning
DGS-formanden håber på, at de studerende kan finde fælles fodslag med fagbevægelsen om at sige fra overfor regeringens nedskæringer.
- Vi skal samarbejde med den del af fagbevægelsen, der bakker os op i kampen mod forringelser SU'en. Det kan også være lokale fagforeninger, der bakker op, siger Malene Nyborg Madsen til Arbejderen.
- Vi bliver ved med at protestere, indtil de uansvarlige SU-nedskæringer er taget af bordet. Uddannelsesministeren får ikke sin "bedst uddannede ungdom i generationer" eller unge hurtigere igennem uddannelsessystemet ved at skære i de studerendes levegrundlag, fastslår gymnasieelevernes formand.
Hun bliver bakket op af Jakob Ruggard, talsmand for kampagnen "Nej til SU-nedskæringer", som samler de studerendes organisationer og står bag dagens demo.
- Med den her demonstration har vi sendt et kraftigt signal om at vi ikke vil acceptere nedskæringer på SU'en. Vi har lagt et pres på de politiske forhandlinger om SU-reformen, som går igang inden længe. JEg kan ikke forestille mig, at politikerne ikke lytter på os. Jeg kan ikke forestille mig, at vi ikke har sat en dagsorden i dag, som vil påvirke politikerne, siger Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF) til Arbejderen.
De unge er blandt andet vrede over, at hjemmeboende studerende over 20 år risikerer at få deres indtægt skåret ned fra 2860 kroner til 893 kroner om måneden som følge af regeringens SU-reform.
Får halveret indtægten
En af dem, der bliver ramt, er Anna Lindqvist på tyve år. Hun går i 3.G på Aurehøj Gymnasium i København og lytter opmærksomt til talerne på scenen.
- Det er en voldsom forringelse. Jeg er ikke længere under 18 år og skal derfor betale mange flere ting selv. Det gælder eksempelvis tandlægeregninger. Og så har jeg matematik på A-niveau, så alene min lommeregner koster 1000 kroner. Hertil kommer studieture. Jeg har endnu ikke snakket med min mor og far om, hvordan vi skal klare, at jeg får halveret min indtægt. Lige nu handler det om at få det her forslag taget af bordet.
- Jeg håber, at undervisningsministeren efter i dag trækker sin reform tilbage, når han ser alle os, der er mødt op. Men hvis ikke, så er vi klar til at kæmpe videre i morgen, fortæller Anna Lindqvist til Arbejderen.
Demonstrationen sker under parolen: "Ingen forringelser af SU på ungdomsuddannelser", "Bevar det 6. SU-år for alle", og "SU til de studerende – ikke til erhvervslivet"
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278