12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lissabon-sagsøgere opgiver ikke kampen

Lissabon-sagsøgere opgiver ikke kampen

Aktivisterne bag grundlovssagen om Lissabon-forfatningen har ikke tænkt sig at give op, selvom de tabte i retten i dag.

Lissabonsagens støtter fyldte retssalen op til den endelige domsafsigelse.
FOTO: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013
1 af 1

Selvom Højesteret i dag satte et punktum for den spektakulære Lissabon-sag, har de aktivister, der har brugt de sidste fire år på sagen, ikke tænkt sig at opgive ævred.

- Vi mødes i aften for at drøfte, hvad der nu skal ske. Jeg vil lægge op til, at vi kører videre, og følger op på dommen, siger Helge Rørtoft-Madsen til Arbejderen.

Der er brug for nogen, der i fremtiden holder øje med, at politikerne rent faktisk overholder kravet fra retten.
Helge Rørtoft-Madsen, talsmand

Han er talsmand for de 34 sagsøgere og aktiv i netværket bag sagen, Folkeafstemningskomité 2010.

Højesteret frikendte satsministeren og udenrigsministeren, som gruppen havde sagsøgt for grundlovsbrud.

Men retten slog samtidig fast, at regeringen har "pligt til at hindre" at EU's såkaldte fleksibilitetsbestemmelse bliver brugt til at vedtage forslag der afgiver yderligere suverænitet til EU. Og det er nærmest en invitation til fortsat aktivisme, mener Helge Rørtoft Madsen:

- Højesteret forpligter jo politikerne til ikke at afgive yderligere suverænitet på flere områder. Det betyder altså, at der er brug for nogen, der i fremtiden holder øje med, at politikerne rent faktisk overholder kravet fra retten, siger han.

Fleksibilitetsbestemmelsen - også kaldet gummiparagraffen - kan bruges til at træffe beslutninger for at nå et af EU's mål, selvom der ikke er en hjemmel for det i landets forfatningen.

Paragraffen er altså en blankocheck til at EU kan lovgive indenfor hvilket som helst område, når bare det sker for at opnå et af unionens mål.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. feb. 2013 - 16:02   20. feb. 2013 - 19:31

lissabonsag

ml@arbejderen.dk
Lissabonsagen kort

Efter to og et halvt års juridisk tovtrækkeri har 34 danskere fået lov til at få rettens ord for, om den tidligere regering begik grundlovsbrud da den i 2008 tiltrådte Lissabon-forfatningen uden at spørge befolkningen eller have 5/6 flertal i Folketinget.

Ifølge sagsøgerne og deres advokater, Ole Krarup og Karen Dyekjær, indfører Lissabon-forfatningen flertalsafgørelser på mere end 40 områder. Dermed forsvinder Danmarks mulighed for at nedlægge veto, og der overføres mere magt til det overstatslige EU.

Ifølge grundloven kan Folketinget kun overføre suverænitet til en anden magt, hvis befolkningen bliver spurgt eller hvis der kan mønstres et flertal på 5/6 flertal i Folketinget. Men Lissabon-forfatningen blev ikke sendt til folkeafstemning. Og regeringen havde ikke 5/6 flertal for forfatningen, da både Enhedslisten og Dansk Folkeparti var imod forfatningen.