– Kampflyindkøbet er uden sammenligning den mest lukkede proces, jeg har stået overfor.
Ordene kommer fra Steffen McGhie, journalist på Ingeniøren med speciale i militæret. Han har fulgt kampflyindkøbet tæt i både Danmark og Norge, og søgt - og fået afslag - på række aktindsigter, som kunne have kastet lidt mere lys på det milliardstore våbenindkøb.
Det er en central opgave for Folketinget at kontrollere regeringen. Det forudsætter åbenhed og gennemsigtighed.
Pernille Boye Koch, lektor i offentlig ret
Lukketheden omkring Danmarkshistoriens største indkøb - kampflyene - blev kritiseret af journalister, eksperter og folkevalgte på en høring på Christiansborg onsdag.
>> LÆS OGSÅ: Luftslaget om nye kampfly er i gang
– Hvad sker der, når man forsøger at få aktindsigt i oplysninger om kampflyindkøbet? Du får en række dokumenter fyldt med sorte streger fra top til bund. Jeg bruger aktindsigt som et redskab til at få adgang til dokumenter, som politikere og embedsfolk finder kompromitterende, uddyber Steffen McGhie.
Sådan er det ikke i eksempelvis Norge. Her har det norske svar på Forsvarsministeriets Kampflykontor deres egen hjemmeside med en række oplysninger og dokumenter om det norske kampflyindkøb.
Frustrerede politikere
Høringen var arrangeret af Enhedslisten og Alternativet, de eneste to partier i Folketinget, der står udenfor forsvarsforligskredsen og derfor ikke har adgang til de centrale dokumenter om kampflyindkøbet.
Det er ikke kun offentlighedens vagthund, pressen, der er frustrerede over lukketheden. Det samme er flere folkevalgte politikere, hvis arbejde det er at kontrollere regeringen.
Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm har - sammen med de Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov - forsøgt at få Forsvarsudvalget til at arrangere en høring om kampflyene. Forslaget blev stemt ned af de øvrige partier. Og hun har flere gange spurgt ind til beslutningsprocessen for de nye, milliarddyre kampfly, som får stor betydning for Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik i mange år fremover.
– Der er ikke lagt op til en debat og afstemning om kampflyene i Folketingssalen. Der er derimod lagt op til at regeringen kommer med sin indstilling til, hvilket kampfly der skal købes. Herefter drøftes indstillingen bag lukkede døre i forsvarsforligskredsen. Og til sidst vedtages der er aktstykke i Finansudvalget, der bevilliger de mange penge, konstaterer Eva Flyvholm.
Går ud over legitimiteten
Lektor i offentlig ret, Pernille Boye Koch, bekræfter, at der har været tale om en meget lukket proces.
– Når offentligheden først så sent i processen får præsenteret beslutningsgrundlaget, er det svært at få en tilbundsgående debat. Det er et problem, for debat og åbenhed skaber legitimitet og modvirker mistillid. Det kan give bagslag, hvis beslutningen bliver truffet i et for snævert og for lukket forum, advarer Pernille Boye Koch.
Hun er lektor i offentlig ret ved Roskilde Universitet og beskæftiger sig især med Folketingets kontrol med regeringen samt offentlighed i forvaltningen.
– Det er en central opgave for Folketinget at kontrollere regeringen. Det forudsætter åbenhed og gennemsigtighed. Alle beslutninger skal principielt underlægges parlamentarisk kontrol. Det er helt grundlæggende i en retsstat. Det gælder eksempelvis også efterretningstjenesterne, hvor der er oprettet et særligt parlamentarisk organ til at se dem efter i sømmene.
– Det er et problem, hvis magten bliver koncentreret hos en regering eller en forligskreds. Det er helt grundlæggende i et demokrati, at Folketinget løbende kan føre kontrol med regeringen, lyder det fra Pernille Boye Koch.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278