Regeringens lukkethed om indkøb af nye kampfly gør det svært at få en offentlig debat om milliardinvesteringen - og det går ud over legitimiteten af beslutningen.
Det mener lektor i offentlig ret ved Roskilde Universitet, Pernille Boye Koch.
Regeringen isolerer debatten til en meget lille kreds. Det skaber mindre demokratisk legitimitet, hvis beslutningen ikke bliver taget på et oplyst grundlag.
Pernille Boye Koch, lektor i offentlig ret
Sammen med professor i sikkerhedspolitik på Københavns Universitet, Mikkel Vedby Rasmussen, og to journalister fra Ingeniøren og Information, deltager hun på onsdag i en offentlig høring på Christiansborg om Danmarks nye kampfly.
Uden indsigt i helt grundlæggende dokumenter, som eksempelvis evalueringsrapporten om kampflyene, er det svært at få en offentlig debat om flyene, advarer eksperten.
– Lukketheden er et demokratisk problem, især fordi beslutningen om kampflyene koster mange penge både i dag og i fremtiden. Og så har beslutningen indflydelse på vores udenrigs- og sikkerhedspolitik i årtier fremover, siger Pernille Boye Koch, og uddyber:
– Regeringen isolerer debatten om kampflyene til en meget lille kreds. Det skaber mindre demokratisk legitimitet, hvis beslutningen ikke bliver taget på et gennemdiskuteret og oplyst grundlag. En ting er at regeringen hemmeligholder oplysninger om kampflyene overfor befolkningen. Men det er jo også overfor Folketinget, hvor de folkevalgte ikke kan få indsigt i alle oplysningerne. Det er problem, for det er jo dem, der skal træffe beslutningen.
Kræver åbenhed
Det er Enhedslisten og Alternativet, der står bag høringen.
– Vi håber på, at vi her på falderebet kan få noget mere åbenhed ind i processen om kampfly-indkøbet, siger Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm til Arbejderen.
Hun kritiserer at hele processen om indkøbet af Danmarks nye kampfly har været hermetisk lukket, på trods af at der er tale om Danmarkshistoriens største offentlige indkøb.
– Det hører ingen steder hjemme. I et demokratisk samfund skal en så vigtig beslutning - med store konsekvenser for Danmarks økonomi og fremtidige udenrigs- og sikkerhedspolitik - selvfølgelig foregår i en åben proces, hvor befolkningen og politikerne kan se, hvad der foregår og kan blande sig, understreger Eva Flyvholm.
Den 25. maj holder Forsvarsudvalget - på opfordring fra Enhedslisten - en høring om Forsvarsministeriets evalueringsrapport. Her deltager blandt andet eksperter, politikere, Dansk Industri og embedsfolk fra Forsvarsministeriets Projekt Nyt Kampfly-kontor.
>> LÆS OGSÅ: Luftslaget om nye kampfly er i gang
Lukkethed om kampflyindkøb
Også Arbejderen har forsøgt at skabe mere åbenhed om kampflyindkøbet. Avisen har søgt aktindsigt i den evalueringsrapport, der er grundlaget for det kommende kampfly-indkøb. Forsvarsministeriet afviser at give aktindsigt "af hensyn til regeringens interne beslutningsproces."
Forsvarsministeriet skriver endvidere, at "… beslutningen har stor betydning for Danmarks sikkerheds- og forsvarspolitik samt vidtrækkende økonomiske og militære konsekvenser."
Arbejderen har klaget over Forsvarsministeriets afslag på aktindsigt til Ombudsmanden. Han oplyser i et brev til Arbejderen, at man har haft tre ansatte til et møde i Forsvarsministeriet om sagen. Ombudsmanden har desuden krævet at få udleveret evalueringsrapporten til gennemlæsning for at kunne tage stilling til, om - og i så fald hvor meget af rapporten - Arbejderen kan få aktindsigt i. Ombudsmanden forventer at have en afgørelse klar i løbet af to uger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278