02 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Massive protester mod byggeri på Amager Fælled presser politikere og bygherrer

Stor folkelig modstand

Massive protester mod byggeri på Amager Fælled presser politikere og bygherrer

Hele denne uge har der døgnet rundt været blokade af byggeforberedelserne på Amager Fælled. Torsdag var der igen demonstration. Det strømmer ind med protestunderskrifter, og der er sendt stribevis af klager og politianmeldelser afsted.

Frej Schmedes fra Arternes Ambassade holder tale på demonstrationen torsdag 11. marts.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Siden byggeforberedelserne gik i gang på Amager Fælled onsdag den 24. februar, har der været en storm af protester vendt mod Københavns Kommune og bygherrerne i By & Havn samt PensionDanmark.

Hvis magthaverne bryder loven, er vi nødt til at gøre modstand og forsvare naturen.
Lucas Oliver Bigandt, Extinction Rebellion

Hele denne uge har der været blokade af byggepladsen, hvor aktivister har låst sig fast til hegnet. Før det var der en række andre blokader. Der har været to store demonstrationer, og der er sendt klager og protester til alle relevante myndigheder. 

De folkelige bevægelser lægger et massivt pres på politikerne i Københavns Borgerrepræsentation og bygherrerne.

Blokade af byggepladsen

Siden mandag den 8. marts om morgenen har byggepladsen været blokeret døgnet rundt af aktivister fra miljøbevægelsen Extinction Rebellion, der har lænket sig fast til hegnet.

Oprindelig var det alene tænkt som en aktion den 8. marts, men spontant udviklede blokaden sig til at vare først et døgn, og derefter er den bare fortsat dag for dag hele ugen. 

Fra blokaden torsdag aften.
Klaus-Henrik Andreasen

Allerede dagen efter, at byggeforberedelserne startede op den 24. februar, gennemførte aktivister fra Extinction Rebellion sammen med andre en blokade af byggepladsen. Siden har der været en række blokader af aktivister fra Extinction Rebellion. Mandag den 1. marts opløste politiet blokaden, anholdte fem aktivister og uddelte en række bøder.

>> LÆS OGSÅ: Politiet opløser blokade på Amager Fælled

Den 5. marts greb en gruppe kvindelige aktivister i stedet til at spænde sig fast til hegnet i nogle timer. Det, der startede som en enkelt aktion, har i denne uge så udviklet sig til en blokade døgnet rundt af fastspændte aktivister.

Blokadelejren torsdag aften efter et døgn med stort set konstant regn.
Klaus-Henrik Andreasen

Arbejderen var forbi blokaden onsdag aften i denne uge, hvor Linh Le og Lucas Oliver Bigandt var blandt blokadevagterne. De sad godt pakket ind i varmt tøj og soveposer i det bidende kolde vejr. Begge to har løbende været en del af blokaden ugen igennem.

– Vi får meget god respons fra lokale beboere, hvoraf mange har tilbragt deres barndom her på Amager Fælled. Mange kommer forbi med mad og drikke til os. For eksempel har vi haft besøg af Kurdisk Kvindeforening, der kom med falafler, frugt og noget litteratur til os, fortalte Lucas Oliver Bigandt.

– Med aktionen her viser vi, at man godt kan lave civil ulydighed uden at være voldelige. Hvis magthaverne bryder loven, er vi nødt til at gøre modstand og forsvare naturen, så er der ikke nok med underskrifter og læserbreve, tilføjer han.

Fra blokaden den 8. marts.
Allan Kjær

Extinction Rebellion peger på, at reglerne for beskyttelse af lærkerne og den fredede stor vandsalamander, der lever på området, bliver overtrådt i forbindelse med byggeforberedelserne.

– Vi lægger pres på miljøministeren og kræver, at hun sætter en stopper for de ulovlige byggeforberedelser, tilføjede Linh Le, der var blandt de aktivister, der tilbragte natten til torsdag i kulde og silende regn fastlænket til byggehegnet. En presenning var blevet spændt ud for at sikre tørvejr på sovepladserne.

Da Arbejderen var ved at forlade blokaden, ankom en lokal beboer med varmedunke til aktivisterne. Det er noget, der sker løbende, ligesom andre kommer med varm te og kaffe og forskelligt spiseligt.

Aktivisterne har i hele den sidste uge lagt massivt pres på miljøminister Lea Wermelin for at få hende til at stoppe byggeforberedelserne, som de mener overtræder reglerne for naturbeskyttelse. De har flere gange været i Miljøministeriet og afleveret breve til Lea Wermelin, der også har fået nøglerne til de låse, som aktivisterne sidder fastspændt til byggehegnet med.

Derudover har de ringet og mailet et utal af gange til miljøministeren.

Der males banner ved blokaden.
Klaus-Henrik Andreasen

– Der er ingen tvivl om, at vi har fået lagt et stort pres på miljøministeren. Vi har da også fået hende til at komme med en udmelding på Facebook, siger Ida Dalsgaard Nicolaisen fra Extinction Rebellion.

Hun henviser til følgende melding, som Lea Wermelin kom med på sin facebookside den 10. marts:

"Jeg elsker Danmarks natur, og jeg har sjældent været mere glad, end da jeg sammen med partierne bag finansloven for i år besluttede en historisk natur- og biodiversitetspakke på 888 millioner kroner, som vi er i fuld gang med at gøre til virkelighed.

Rigtig mange har de seneste dage skrevet til mig om lokalplanen for Vejlands kvarter på Amager Fælled i København og spurgt, hvordan de to ting kan hænge sammen, og kritiseret mit arbejde for naturen. Det er man velkommen til, men det er nu en gang Miljøstyrelsen, der behandler både de politianmeldelser og den dispensationsansøgning, der er i forbindelse med projektet. Det er helt som i andre sager, og det er der altså ikke noget unormalt eller mærkeligt i", skriver ministeren.

Men under alle omstændigheder har miljøministeren et ansvar for, at lovgivningen omkring naturbeskyttelse bliver overholdt, mener Ida Dalsgaard Nicolaisen.

– Hun kunne udnævne hele Amager Fælled til Natura 2000-område eller beslutte at genfrede hele området. Lærkesletten har jo tidligere været fredet, men blev affredet af Folketinget udenom fredningsmyndighederne. Vi vil fortsætte med at lægge pres på Lea Wermelin, siger hun.

Politiet er gennem hele ugen løbende kommet forbi blokaden. Torsdag aften truede to betjente med, at de ville komme med vinkelslibere og save aktivisterne løs. Men indtil videre er det ikke sket.

Klaus-Henrik Andreasen
 

Ida Dalsgaard Nicolaisen håber, at blokaden vil fortsætte hen over weekenden. Hun opfordrer alle, der vil være med i blokaden, eller som vil støtte den på anden måde, til at kigge forbi. Følg med i, hvad der sker på Extinction Rebellions facebookside. Du kan også melde dig her til at modtage mails om aktionerne på Amager Fælled.

Lige nu planlægges der en større aktion på tirsdag den 16. marts, hvor alle, der vil støtte, opfordres til at komme om morgenen. Blokaden er ved vandrerhjemmet, Vejlands Allé 200.

Blokaden forhindrer lastbiler og andre større køretøjer i at komme ind på byggepladsen. Men der er ikke nok aktivister til at gennemføre en total blokade også af mindre biler og personer. Det betyder, at der stadig er blevet arbejdet inde på byggeområdet i løbet af ugen, men aktivisterne har forsinket og generet byggeforberedelserne.

– Og de sidste to dage har der været meget stille derinde, det virker ikke, som om der sker noget, konstaterer Ida Dalsgaard Nicolaisen. 

Hun glæder sig over den store støtte og opbakning, som aktivisterne har fået fra alle mulige sider. 

– Modstanden er vildt stor og vokser. De sidste par uger har været meget travle og hektiske. Men det har været fantastisk at opleve det fællesskab og den styrke, vi har opbygget i Extinction Rebellion, og det samarbejde vi har med andre bevægelser som Amager Fælleds Venner, Arternes Ambassade, Den Grønne Studenterbevægelse og andre. Sammen lægger vi pres på magthaverne. 

Demonstration torsdag

Torsdag var der for anden gang i løbet af de sidste par uger demonstration ved Bjerget på Amager Fælled mod byggeforberedelserne. Begge demonstrationer har været arrangeret af Amager Fælleds Venner i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening København og Dansk Ornitologisk Forening København.

Klaus-Henrik Andreasen

Mens den første demonstration den 4. marts blev gennemført i strålende solskin og samlede op mod 3000 mennesker, var der andre vilkår for demonstrationen den 11. marts.

>> LÆS OGSÅ: Omkring 3000 deltog i fredelig protest på Amager Fælled

Regnen havde silet ned hele torsdagen, og det fortsætte den med i den halvanden time, demonstrationen varede. 

På trods af vejret vurderer arrangørerne, at omkring 300-400 var mødt frem for at vise deres modstand mod byggeriet.

Rådyr og padder er blandt de arter, der mister levesteder, hvis byggeriet gennemføres.
Klaus-Henrik Andreasen

Der var levende musik, og de standhaftige demonstranter sang med på kendingssangen "Jeg ved en lærkerede" og lyttede til en række talere, heriblandt kokken Nikolaj Kirk, der er en meget aktiv forkæmper for at bevare Amager Fælled.

– Det her svarer til, at man ville bygge i Central Park i New York. Det her er Københavns Central Park. Nogle siger, at det kun er et frimærke af Fælleden, de nu vil bygge på, men det er ikke et frimærke, det er et område, der er halvanden gang så stort som kongens Have, sagde Nikolaj Kirk.

Nikolaj Kirk holder tale.
Klaus-Henrik Andreasen

Han understregede samtidig, at der allerede er bygget på store dele af Fælleden.

– Hver gang politikerne tager en del af Amager Fælled, koster det arter, fastslog den kendte kok.

Klaus-Henrik Andreasen

Blandt demonstranterne var der et udtalt ønske om, at protesterne fortsætter. 

Klagehegnet

Ud over blokade og demonstrationer har modstanden mod byggeriet mange andre udtryk. Blandt andet er der etableret et såkaldt klagehegn.

På hegnet rundt om pladsen hænger der skilte og bannere, der på forskellig vis protesterer mod byggeriet.

Klaus-Henrik Andreasen

Nogle af bannerne er lavet på blokaden, andre kommer forskellige enkeltpersoner og foreninger med. Også en lang række børn har lavet skilte. 

Allan Kjær

Alle opfordres til at vise modstandens bredde ved at hænge deres budskab op på klagehegnet.

Underskrifter for en folkeafstemning

Sideløbende med de andre protester er der gang i en underskriftsindsamling for at få en folkeafstemning om de planlagte byggerier på Amager Fælled og på Stejlepladsen i Sydhavnen.

Siden den 4. februar er der kommet omkring 18.000 underskrifter ind. Det er dermed en af de bedst kørende underskriftsindsamlinger på Skrivunder.net.

Klaus-Henrik Andreasen

Bag initiativet står Amager Fælleds Venner, Fiskerhavnens Venner og Danmarks Naturfredningsforening København. Underskriftsindsamlingen bliver anbefalet af 19 forskellige organisationer og bevægelser blandt andet Dansk Ornitologisk Forening København, Cyklistforbundet København, NOAH og Extinction Rebellion.

– Det går rigtig godt med den digitale underskriftsindsamling. Vi er hastigt på vej mod de 20.000 underskrifter. Nu er vi også ved at forberede fysisk indsamling af underskrifter rundt omkring i de forskellige kvarterer af København. Det har vi store forhåbninger til vil sætte endnu mere skub i underskriftsindsamlingen, siger Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner, der kæmper mod byggeplanerne på Stejlepladsen.

>> LÆS OGSÅ: Bevægelser kæmper for folkeafstemning om byggeri på naturområder

– Underskriftsindsamlingen er blevet meget positivt modtaget. Vi oplever den store afstand, der er mellem københavnernes ønsker til deres by og de beslutninger, et flertal af politikerne i Borgerrepræsentationen står bag. Modstanden er ikke alene rettet mod byggeriet, men mod hele den måde, beslutningerne er presset igennem på, og den magtarrogance, politikerne har udvist i den her sag. Folk føler sig slet ikke lyttet til, tilføjer han.

Borgerrepræsentationen behandlede den 4. marts et forslag fra partiet De Frie Grønne om at gennemføre en bindende folkeafstemning om byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen. Det faldt, da kun Enhedslisten, Alternativet og to løsgængere stemte for forslaget sammen med De Frie Grønne.

Det indhegnede byggeområde.
Allan Kjær

Men det forhindrer ikke folkene bag underskriftsindsamlingen i at fortsætte arbejdet for at få en vejledende folkeafstemning om byggerierne.

– Med underskriftsindsamlingen vil vi tydeliggøre bredden i københavnernes modstand mod byggeplanerne. Det her er en politisk kamp. I takt med at vi får samlet rigtig mange underskrifter ind, og kommunalvalget nærmer sig, kan der godt blive skabt nogle åbninger for en politisk proces i en ellers meget fastlåst situation, siger Jan Mathisen.

– Vi vil i hvert fald sikre, at den her sag bliver en vigtig del af kommualvalgskampen, og om nødvendigt må et nyt flertal i Borgerrepræsentationen ændre beslutningen.

Nogle siger, at så er det jo for sent, fordi byggeforbedelserne er i fuld gang.

– Men det er set før, at et projekt, der er gået i gang, bliver stoppet på grund af modstand. Det skete i 1970'erne med Søringen i København. Der var planen at køre en sekssporet motorvej tværs gennem København langs søerne. Det var vedtaget af både Borgerrepræsentationen og Folketinget, og arbejdet var gået i gang, men blev stoppet, forklarer Jan Mathisen.

– Det viser, at det kan lykkes at stoppe igangsatte projekter, hvis modstanden er stor nok, tilføjer han.

Klagesager

Ud over de mange folkelige protester går Amager Fælleds Venner også den juridiske vej i protesterne mod byggeriet på Amager Fælled.

>> LÆS OGSÅ: Naturvenner har meldt By & Havn til politiet to gange

De sidste godt to uger efter at byggeforberedelserne startede, har den folkelige bevægelse sendt en lang række klager og protester afsted. De er koncentreret omkring jagten på lærker med hunde og fugleskræmsler, som Amager Fælleds Venner mener er i strid med jagtloven, samt den manglende overholdelse af internationale konventioner omkring beskyttelse af den fredede stor vandsalamander, der lever på Lærkesletten, hvor det er planen at bygge.

Steffen Rasmussen, formand for Amager Fælleds Venner.
Klaus-Henrik Andreasen

Der er indgivet to anmeldelser til politiet over byggeforberedelserne, der bryder regler og love om naturbeskyttelse. Politiet har videregivet klagerne til Miljøministeriet, der endnu ikke har svaret skriftligt trods rykker.

Derudover har der været protesteret over byggeforberedelserne til både Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen og Miljøministeriet. Heller ikke det har indtil nu givet noget resultat.

– Vi har nu bedt om at få et møde med en chef i Miljøministeriet, men det er ikke lykkedes endnu, forklarer Steffen Rasmussen, formand for Amager Fælleds Venner.

Der er også sendt en klage afsted til teknik- og miljøborgmesteren i København om at tage affære i forhold til ulovlighederne på Lærkesletten. Borgmesteren har indkaldt Amager Fælleds Venner til et møde sammen med By & Havn i denne uge, og der er et nyt møde i næste uge. 

– Mødet i denne uge var mest bare information fra By & Havn. Nu skal borgmesterens embedsmænd se på alle de spørgsmål, vi har stillet, fortæller Steffen Rasmussen.

Endelig har Amager Fælleds Venner sendt en officiel klage afsted til både Planklagenævnet samt Miljø- og Fødevareklagenævnet over henholdsvis lokalplanen samt miljøvurderingsrapporten for Lærkesletten. 

– På den her måde lægger vi et både juridisk og politisk pres på politikerne, konstaterer Steffen Rasmussen.

Lignende klager har Danmarks Naturfredningsforening også sendt afsted.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding undrer sig over, at Københavns Kommune ikke har taget tilstrækkeligt hensyn til den beskyttede natur i planlægningen af byggeriet.

– Jeg finder det ganske uacceptabelt, at der er så stor usikkerhed om, hvorvidt de tiltag, der skal beskytte den beskyttede vandsalamander, faktisk virker, for det er i strid med de internationale naturbeskyttelsesregler, vi i Danmark er forpligtet til at overholde. Københavns Kommune anerkender selv, at man ikke ved, om tiltagene virker, fordi det først efter to år kan dokumenteres. Det er en alvorlig glidebane, at man på den måde ikke respekterer de regler, der skal beskytte vores sårbare natur. Derfor anser vi faktisk sagen for ret principiel, siger Maria Reumert Gjerding.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. mar. 2021 - 11:45   16. mar. 2021 - 15:16

Natur

ur@arbejderen.dk
Byggeplaner på Amager Fælled og Stejlepladsen
  • I 1990'erne beslutter de københavnske politikere, at der skal bygges på Strandengen på Amager Fælled. Men beslutningen ligger i dvale frem til 2016, hvor kommunen vil realisere planerne fra 1990'erne. De vil bygge på den 5-6000 år gamle Strandeng, der som et af de få områder i Danmark aldrig har været opdyrket. Området har en unik biodiversitet. Salget af byggegrunden skal finansiere en del af kommunens gæld til Metroselskabet.
  • Der rejser sig en stor protestbevægelse mod byggeplanerne. Amager Fælleds Venner dannes og sætter sig i spidsen for modstanden, som også Danmarks Naturfredningsforening København er meget aktiv i. Der bliver gennemført et væld af folkeringe, demonstrationer og andre protester.
  • Op til kommunevalget i 2017 går fire partier – Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF – til valg på, at der slet ikke vil blive bygget på Amager Fælled, hvis de får flertal efter valget.
  • Godt to måneder før kommunevalget giver den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen efter for presset og meddeler, at der alligevel ikke vil blive bygget på Strandengen på Amager Fælled.
  • Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF får ikke flertal ved valget i 2017. Frank Jensen fastholder, at der skal sælges byggegrunde, der kan finansiere en del af metrogælden. I september 2018 stiller overborgmesteren som betingelse for at være med i budgetforliget for 2019, at partierne accepterer, at der nu skal bygges på tre grønne områder: Lærkesletten på Amager Fælled, Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej. Med i budgetaftalen er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
  • Alle tre områder er fredede, men fredningerne bliver helt usædvanligt ophævet af et flertal i Folketinget ved lov i marts 2019 – uden om Fredningsnævnet.
  • Der har siden været massive protester mod byggeplanerne og affredningerne. Der har været underskriftsindsamlinger, demonstrationer, aktioner, klager, rekordmange kritiske høringssvar og meget andet. 
  • Trods protesterne vælger et flertal i Borgerrepræsentationen den 4. februar 2021 at godkende de lokalplaner, der åbner for byggerierne. For byggeplanerne stemmer Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti samt de to løsgængere Kasandra Behrndt-Eriksen og Kåre Traberg Smidt.
  • Den 24. februar 2021 går byggeforberedelserne i gang på Lærkesletten på Amager Fælled, men protesterne fortsætter.