Mandag blev presset på Frank Jensen for stort, og han meddelte sin afgang både som overborgmester, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og næstformand for Socialdemokratiet.
Det er vigtigt, at det her bliver brugt til et opgør med en kultur, hvor mennesker i magtpositioner udnytter deres magt til at krænke kvinder.
Jan Mathisen, Kommunistisk Parti
Meddelelsen kom efter afsløring af indtil videre 12 forskellige sager, hvor Frank Jensen har krænket en række unge kvinder i Socialdemokratiet eller på rådhuset seksuelt. Ikke mindst DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) har ført an i kritikken af overborgmesteren med krav om hans afgang.
Også de andre partier i Borgerrepræsentationen har lagt massivt pres på Frank Jensen. Alle partier rejste søndag aften krav om en "uafhængig advokatundersøgelse af de alvorlige anklager om gentagen grænseoverskridende adfærd fra overborgmesterens side", og Frank Jensen blev opfordret til at tage orlov, mens undersøgelsen står på.
Frank Jensens exit efter 11 år på posten som overborgmester bliver hilst med tilfredshed fra kritikerne, der samtidig rejser kravet om en grundlæggende kulturændring på rådhuset, der gør op med sexisme og magtfuldkommenhed.
"I dag har vi bevist, at det har konsekvenser – også for en overborgmester – ikke at være sin magt og dermed sit ansvar bevidst", skriver formanden for DSU København Cecilie Sværke Priess på Twitter.
"Frank Jensen har valgt at trække sig som overborgmester. Det er det eneste rigtige valg. I Enhedslisten ser vi frem til, at Frank Jensens afløser vil forsøge at genskabe både tilliden og samarbejdet på rådhuset. Vi er klar til at samarbejde, se fremad og i fællesskab udvikle en ny politisk kultur. Også på Københavns Rådhus. Stor tak til de modige kvinder, der stod frem", skriver Enhedslisten København på sin facebookside.
I dag er socialdemokraten Lars Weiss, der er 1. næstformand i Borgerrepræsentationen, blevet indsat som fungerende overborgmester. Den 29. oktober vil der ske et endeligt valg af den overborgmester, der skal sidde indtil kommunalvalget om et år.
Opgør med magtfuldkommenhed
Kommunistisk Parti i København mener ligesom andre, at der er behov for et opgør med en sexistisk kultur på Københavns Rådhus.
– Det er vigtigt, at det her bliver brugt til et opgør med en kultur, hvor mennesker i magtpositioner udnytter deres magt til at krænke kvinder, siger Jan Mathisen, formand for Kommunistisk Parti i København.
Derudover peger han på, at det ikke kun er en ny kultur i forhold til sexisme, der er behov for på Københavns Rådhus.
– Der skal ske et opgør med hele den magtfuldkommenhed, som Frank Jensen har stået for. Mange beslutninger er taget på et usagligt grundlag uden at lytte til københavnerne. Det gælder for eksempel affredningen af Stejlepladsen i Sydhavnen og Lærkesletten på Amager Fælled samt beslutningen i forhold til den kunstige ø Lynetteholmen, erklærer Jan Mathisen.
I forbindelse med budgettet for 2021, der netop er vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation, krævede Frank Jensen, at de partier, der ville være en del af budgetforliget, samtidig skulle give deres støtte til etablering af Lynetteholmen, der skal stå færdig i 2070, og etablering af den meget omdiskuterede havnetunnel.
>> LÆS OGSÅ: Frank Jensen giver velfærdslunser for at få Lynetteholm og havnetunnel igennem
– Der er så mange beslutninger, der er taget på et usagligt grundlag. Vi skal have lukket op for en helt anden kultur i København, hvor man hører på københavnerne og deres behov, mener Jan Mathisen.
Rockwool Fonden overvejer bestyrelsespost
Frank Jensen meddelte samtidig med sin afgang fra politik, at han beholder sine bestyrelsesposter.
Han er blandt andet bestyrelsesformand for Udbetaling Danmark, der er en offentlig myndighed under ATP-koncernen. Alene den post giver ifølge Ekstra Bladet et årligt honorar på 100.000 kroner.
Frank Jensen er også medlem af bestyrelsen i Rockwool Fonden.
– De seneste dages udvikling i forhold til Frank Jensens indrømmelser om krænkelser af kvinder kulminerende med Frank Jensens afgang som henholdsvis overborgmester og næstformand for Socialdemokratiet har været voldsomt at følge. Rockwool Fondens bestyrelse vil snarest drøfte Frank Jensens fortsatte tilknytning til Rockwool Fonden, siger formand for fonden Merete Eldrup i en pressemeddelelse.
Ud over sine bestyrelsesposter vil Frank Jensen det næste år modtage sin overborgmesterløn på samlet set 1,4 millioner kroner, selvom han trækker sig frivilligt. Det fremgår af reglerne for eftervederlag til borgmestre, skriver Ekstra Bladet.
Derudover modtager den tidligere justitsminister også ministerpension og kan fra næste år begynde at hæve folketingspension, når han fylder 60 år. Ministerpensionen udgør alene cirka 20.000 kroner om måneden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278