09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minister skal i samråd om Viking Link

Grundlag for milliardkabel smuldrer

Minister skal i samråd om Viking Link

Den samfundsøkonomiske gevinst af omstridt elkabel til Storbritannien smuldrer efter nye beregninger. Projektet er en del af EU's indre energimarked, der skal sikre, at energi kan flyde frit.

Energiminister Lars Chr. Lilleholts 11 milliard kroner dyre kabel fra Danmark til Storbritannien er en mere usikker investering end hidtil anslået.
FOTO: Sofia Busk
1 af 1

Det økonomiske grundlag for den 11 milliarder kroner dyre milliardinvestering i et elkabel til England smuldrer under energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Det er mig totalt uforståeligt, at ministeren kun har skuldertræk til overs for, at vi sandsynligvis smider 11 milliarder kroner ud af vinduet.
Søren Egge Rasmussen, energiordfører Enhedslisten

Projektet "Viking Link" er en del af EU's indre energimarked, der skal sikre, at energi kan flyde frit imellem medlemslandene. Viking Link skal efter planen bestå af 630 kilometer søkabel og 140 kilometer landkabel. Søkablet, som bliver verdens længste, skal gå fra Vejen i Sydjylland til nord for London.

Det er det statsejede Energinet, der formelt står for den danske investering i elnettet, som skal betales af de danske forbrugere via elregningen.

Hidtil har ministeren forsikret Folketinget og offentligheden om, at kablet på sigt vil være en god forretning for Danmark. Ifølge ministeren kan Danmark nemlig tjene penge på, at elproducenter fra især Tyskland kan fragte strøm via Danmark til Storbritannien, hvor elprisen er høj.

Men nu bliver de samfundsøkonomiske beregninger, som regeringen har fået Energinet til at udarbejde, underkendt af den europæiske paraplyorganisation Entso-e, som Energinet selv er medlem af.

Nye beregninger 

Entso-e har foretaget en række beregninger, der viser, at den forventede gevinst ved prisforskellen mellem strøm i det europæiske fastland og i Storbritannen kun er 15-30 procent af, hvad Energinet hidtil har antaget. 

Samtidig forudsætter regeringen og Energinet i sine beregninger, at Danmark ”kommer først” med et kabel til Storbritannien, og man antager, at andre landes planer for lignende forbindelser vil blive droppet. En antagelse som Entso-e ikke forventer holder stik.

Viking Link-kablet bliver også modsagt af flere danske eksperter, der opfordrer til i stedet at bruge pengene på at investere i grøn energi herhjemme.

Den netop indgåede energiaftale og oprettelsen af flere datacentre betyder nemlig at Danmarks elforbrug vil stige markant de kommende år. 

Flere forskere og konsulenter har beregnet, at hvis de mange milliarder bliver brugt på en grøn omstilling af elsystemet i Danmark, så vil samfundsværdien af investeringen blive langt større end ved at anlægge elkablet til Storbritannien.

Enhedslisten kræver svar

Enhedslisten har nu kaldt energiminister Lars Chr. Lilleholt i samråd, så han kan svare på, hvorfor samfundet skal kaste 11 milliard kroner efter en højst usikker investering, der ikke gør Danmark grønnere.

– Det er mig totalt uforståeligt, at en blå minister, der i den grad er fortaler for, at penge skal bruges, hvor de gør størst nytte, kun har skuldertræk til overs for, at vi sandsynligvis smider 11 milliarder kroner ud af vinduet. Måske skyldes det, at det er penge, der kommer over forbrugernes elregningen og ikke over skatten, men for borgerne og erhvervslivet er det jo et fedt, siger Enhedslistens energiordfører Søren Egge Rasmussen.

– Stort set alle, der har forstand på det danske energisystem, har kraftigt kritiseret planerne om det nye elkabel og også påvist, at vi samfundsøkonomisk vil have langt større nytteværdi ved eksempelvis at investere i store varmepumper i stedet. Samtidig tyder meget på, at det er en meget spekulativ investering, som let kan gå galt. Det er utroligt, at ministeren stadig blankt afviser kritik og sund fornuft.

Han mener, at sagen viser, at der er en "systemfejl" i vurderingen af, hvad det er fornuftige investeringer på energiområdet, og hvad der bedst fremmer den grønne omstilling.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. apr. 2019 - 07:00   09. apr. 2019 - 11:49

Energi

ml@arbejderen.dk
Viking Link
  • Viking Link skal efter planen bestå af 630 kilometer søkabel og 170 kilometer landkabel. Søkablet bliver verdens længste.

  • Søkablet kommer til gå fra Vejen i Sydjylland til cirka 170 km nord for London i England.

  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) godkendte projektet i oktober 2017.

  • Viking Link er en del af EU's indre energimarked, der skal sikre at energi kan flyde frit imellem medlemslandene.