25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ministerium på kant med folkeretten

440.000,- for at prøve tortursager

Ministerium på kant med folkeretten

De 11 irakiske torturofre, der har fået afslag på fri proces, har ikke råd til at føre en retssag i Danmark. Et brud på folkeretten, siger torturcenter.

Den omstridte fangevideo viser, hvordan danske soldater overværer, at de tilbageholdte bliver sparket af irakisk politi. Trods mishandlingen udleverede danskerne alligevel fangerne til irakerne.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Det er i strid med folkeretten, at Procesbevillingsnævnet har givet 11 irakiske torturofre afslag på fri proces til at føre sag mod den danske stat om erstatning fordi de blev udleveret af danske soldater til irakisk polit, der udsatte dem for tortur.

Folkeretten er klar på dette punkt: Staten må ikke opstille forhindringer for ofres adgang til erstatning i sager om tortur. Kravet med sikkerhedsstillelse frarøver reelt irakerne retten til oprejsning og gør oprejsning til en mulighed for mennesker med penge.

Anders Bernhoft fra Dignity.

Forsvarsministeriets forsvarer, kammeradvokaten, kræver at irakerne stiller med en garanti på 40.000 per iraker til dækning af sagens omkostninger. Irakerne har ikke råd til at føre en retssag i Danmark, og det er et brud på folkeretten i den meget principielle sag, mener torturcenteret  Dignity - Dansk Institut Mod Tortur (der tidligere hed Dokumentations- og Rådgivningscenteret for Torturofre, red.).

Ifølge Dignity skal staten sikre retshjælp til ofre for tortur, som ellers ikke har de nødvendige midler til at rejse en sag om erstatning. Afgørelsen i både Procesbevillingsnævnet, hvor der bliver givet afslag på fri proces, står dermed i skarp kontrast til folkeretten.

- Folkeretten er klar på dette punkt: Staten må ikke opstille forhindringer for ofres adgang til erstatning i sager om tortur. Kravet med sikkerhedsstillelse frarøver reelt irakerne retten til oprejsning og gør oprejsning til en mulighed for mennesker med penge, siger Anders Bernhoft fra Dignity.

Har ikke råd

Arbejderen er i besiddelse af Procesbevillingsnævnets kortfattede afslag:

Her skriver nævnet, at der kun bliver givet fri proces i sager, hvor "særlige grunde" taler for det.

Det gælder især i sager "af principiel karakter eller af almindelig offentlig interesse, eller som har væsentlig betydning for ansøgerens sociale eller erhvervsmæssige situation. Det er tillige en grundlæggende betingelse for fri proces, at der er en vis udsigt til medhold. Efter sagens oplysninger og det i ansøningen samt klagen anførte finder nævnet på det foreliggende grundlag, at betingelserne for at meddele fri proces efter denne bestemmelse ikke er opfyldt".

Ofrene er civile irakere, som ifølge advokat Christian Harlang langt fra har råd til at stille med de i alt 440.000 kroner, som sagerne vil koste. Erstatningssagerne mod Forsvarsministeriet for torturmedvirken risikerer altså slet ikke at komme for en domstol.

- Det er reelt det samme som at nægte dem at få deres sag prøvet. For ingen af dem kan rejse så mange penge, siger Christian Harlang til Arbejderen.

Minister fastholder afslag

Kravet om fri proces preller af på forsvarsministeren:

"Kammeradvokaten og procesdelegationen, bestående af repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Statsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet, har ikke i den konkrete sag fundet særlige forhold, der skulle begrunde, at man fraviger praksis med hensyn til afvisning af forældede betalingskrav samt kravet om sikkerhedsstillelse", skriver Nick Hækkerup i et svar til Folketinget.

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen har kaldt ministeren i samråd for at få svar på, hvorfor irakerne ikke automatisk kan få prøvet deres sag.

- Den nuværende forhaling skal stoppes, hvis Danmark stadig skal kunne kalde sig foregangsland på menneskerettighedsfronten, fastslår Nikolaj Villumsen.

I sidste uge lagde yderligere tolv civile irakere sag an mod Forsvarsministeriet. De tolv irakere optræder på den video, som advokat Christian Harlang har offentliggjort som et vigtigt bevis i sagen. På videoen ser man, hvordan danske soldater overværer, at de tilbageholdte irakere bliver sparket af irakisk politi. Trods mishandlingen udleverede danske soldater alligevel fangerne til irakerne.

Militæret har i årevis benægtet, at der havde fundet vold sted under operationen, og at der var optaget video overhovedet. Siden har en strøm af soldater, officerer og senest en tidligere ambassadør stået frem og fortalt om overgreb i Irak i perioden.

Netop på grund af de nye vidner kræver irakernes advokat Christian Harlang nu afslaget om fri proces genoptaget til at føre den principielle sag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jan. 2013 - 11:36   11. jun. 2013 - 00:07

Fangesag

ml@arbejderen.dk
Fangesagen
  • I november 2004 tilbageholdt danske og irakiske soldater 36 civile irakere under Operation Green Desert i Irak. Irakerne blev udleveret til irakisk politi.

  • 23 af de anholdte irakere har anlagt erstatningssag mod Forsvarsministeriet. De hævder, at de blev udsat for tortur og kræver en symbolsk erstatning.

  • I oktober sidste år fremviste tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en dansk videooptagelse fra aktionen, der viser, at danske soldater overværer, at irakerne bliver slået og sparket af irakisk politi, mens de sidder bagbundet på jorden.