07 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nægtede at udlevere kilde under byrettens forhør

Officer stod fast i tortursagen

Nægtede at udlevere kilde under byrettens forhør

Tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard skal straffes med bøder hver uge, indtil han giver Auditørkorpset navnet på den kollega, der gav ham en kontroversiel video af mishandling af irakiske fanger. Det besluttede Københavns Byret i dag.

Det koster at stå frem. Det måtte whistlebloweren Anders Kærgaard sande i dag, da han i Københavns Byret blev idømt bøder på i alt 13.000 kroner, fordi han ikke vil fortælle hvem der gav ham videoen, der viser danske soldater der passivt overværer mishandling af irakiske fanger.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Selvom det kommer til at koste tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard 13.000 kroner i bøde, vil han stadig ikke udlevere navnet på den kollega, der gav ham en kontroversiel video af fangemishandling i Irak.

Det siger han til Arbejderen efter at Københavns Byret i dag besluttede, at han skal straffes med 500 kroner i bøde hvér uge, indtil han udleverer kollegaen.

- Det kommer ikke til at ske. Der er tale om en tidligere kollega og god ven, som jeg ikke vil byde at blive slæbt igennem den samme mølle, som jeg er blevet kørt igennem, siger Anders Kærgaard til Arbejderen.

Hvorfor indkalder Auditørkorpset ikke i stedet den ledelse af Forsvaret, der ikke kan huske noget eller fortier deres viden?
Anders Kærgaard

Anders Kærgaard kom hjem fra Irak med posttraumatisk stress og er på sygedagpenge, så de 500 kroner skal betales ud af en ugentlig indtægt på cirka 2000 kroner. Straffen gælder i et halvt år, og vil altså samlet set løbe op i en bøde på 13.000 kroner.

- Jeg kunne også bare sige, at jeg ikke kan huske, hvem der har givet mig videoen. Men det ville jo ikke være sandt, siger Anders Kærgaard.

Stemplet som forræder

Anders Kærgaard stod i oktober sidste år stod frem og offentliggjorde en video fra den dansk-ledede Operation Green Desert i Irak i 2004. Videoen viser, hvordan danske soldater overværede en gruppe civile anholdte blive mishandlet af irakiske politisoldater uden at gribe ind. Optagelserne står i kontrast til tidligere udmeldinger fra chefen for de danske soldater i Irak, obertsløjtnant John Dalby, som gentagne gange har hævdet, at operationen ikke blev filmet.

Efter afsløringen blev Auditørkorpset sat på sagen, og de har krævet, at Kærgaard udleverer navnet på den kollega, der gav ham videoen. Da han nægtede blev han indstævnet i Byretten.

- Det har haft store personlige konsekvenser for mig at stå frem: Jeg er blevet frosset ude af min tidligere arbejdsplads Forsvaret og stemplet som forræder. Nu bliver jeg så straffet med dagbøder, sagde han i retten.

Straffer budbringeren

Anders Kærgaard undrer sig over, at man går efter de sodlater, der har fortalt om overgrebet, i stedet for at rejse sigtelse mod John Dalby eller andre fra den militære ledelse.

- Auditørkorpset har valgt at sætte dem, der står frem på anklagebænken. Hvorfor indkalder Auditørkorpset ikke den ledelse af forsvaret, der ikke kan huske noget eller fortier deres viden? Det er eksempelvis den øverstbefalende for de danske styrker i Irak, John Dalby eller chefen for spejdereskadronen, Anders Olesen. Det her er en alvorlig sag om en mulig krigsforbrydelse i et land, hvor vi har påtaget os at beskytte civilbefolkningen. Hvorfor interesserer Auditørerne sig ikke for det, spørger den tidligere officer.

Han mener, at sagen mod ham er blevet rejst for at straffe ham for offentliggørelsen af videoen.

- Auditørkorpset misbruger de danske domstole til at iværksætte en heksejagt på folk som mig, der gør det rigtige. Jeg har intet strafbart begået. Jeg har ikke udleveret hemmeligt stemplede dokumenter. Jeg er ikke sigtet for noget. Den eneste måde Auditørkorpset kan få ram på mig, er ved at indkalde mig som vidne, fordi de ved at jeg ikke vil udlevere min kilde. Og derigennem kan de straffe mig, siger Kærgaard.

Frygter for skræmmeeffekt

Anders Kærgaard frygter, at det vil afholde danske soldater fra at fortælle om militære overgreb på civile, hvis de oplever, at det betyder, at man bliver straffet.

- Dommen sender et klart signal til alle andre nuværende og tidligere soldater, der kan tænkes at ville stå frem med viden om overgreb mod civile under Danmarks krige: Hvis I stiller jer frem, risikerer I at blive straffet, siger han.

Auditørkorpset er nu igang med at undersøge om personer i det danske militær har tilbageholdt oplysninger om eksistensen af videoen, der dokumenterer at danske soldater overværede overgreb på civile fanger, uden at gribe ind. 

Den daværende øverstansvarlige for de danske styrker i Irak, John Dalby, meddelte i 2010 til Forsvarskommandoen, at "Danske enheder foretog ikke videooptagelser under operation Green Desert", men i oktober kunne Kærgaard altså fremvise en dansk video af netop den operation.

Både Auditørkorpset og Anders Kærgaard overvejer, om de vil anke Byrettens dom.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2013 - 13:14   20. okt. 2013 - 23:26

irak-krig

ml@arbejderen.dk
Anders Kærgaard
  • Anders Kærgaard er tidligere efterretningsofficer i hæren. 

  • I oktober sidste år stod Anders Kærgaard frem med en dansk videooptagelse fra Operation Green Desert i Irak i 2004, hvor 36 civile irakere blev anholdt og efterfølgende udleveret til irakisk politi. Videoen viser, at danske soldater overværer, at irakerne bliver slået og sparket af irakisk politi, mens de sidder bagbundet på jorden.

  • Anders Kærgaard siger, at han så videoen i november 2004 og straks gik til sin overordnede, oberst John Dalby. Men intet skete. Og da han de kommende år oplevede, hvordan det danske militær benægtede, at de kendte til videoen og risikoen for mishandling, besluttede han at offentliggøre videoen.

  • Nu kræver Forsvarets Auditørkorps, at Anders Kærgaard udleverer navnet på den kollega, der gav ham videoen. Hvis han nægter, risikerer han dagbøder eller op til et halvt års fængsel.

  • >> LÆS MERE OM SAGEN HER

 

Fangesagen
  • I november 2004 tilbageholdt danske og irakiske soldater 36 civile irakere under Operation Green Desert i Irak. Irakerne blev udleveret til irakisk politi.

  • 23 af de anholdte irakere har anlagt erstatningssag mod Forsvarsministeriet. De hævder, at de blev udsat for tortur og kræver en symbolsk erstatning.

  • I oktober sidste år fremviste tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en dansk videooptagelse fra aktionen, der viser, at danske soldater overværer, at irakerne bliver slået og sparket af irakisk politi, mens de sidder bagbundet på jorden.