15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny regering bør evaluere terrorlove

Ngo'er sender anbefalinger til FN

Ny regering bør evaluere terrorlove

En række danske menneskeretsorganisationer og ngo'er har netop sendt en lang række anbefalinger afsted til FN, der skal have Danmark til eksamen i menneskerettighederne i starten af næste år.

Politiet skal ikke kunne massetilbageholde demonstranter i op til 12 timer uden at sætte dem for en dommer, lyder anbefalingerne fra en række andre menneskeretsorganisationer forud for Danmarks eksamen i menneskerettigheder.
FOTO: Steen Flemming Jørgensen
1 af 1

Isolationsfængsling af børn, tvang i psykiatrien, præventive masseanholdelser, børn der lever i fattigdom, flygtninges rettigheder der bliver knægtet, terrorlovgivning...

Der er nok af emner at tage fat på ved den eksamen i menneskerettigheder, som Danmark skal op til hos FN i starten af 2016.

Det er vigtigt, at vi stopper op og får et samlet overblik over, om der er sket et skred i retssikkerheden.
Peter Vedel Kessing, Institut for Menneskerettigeder

En række menneskeretsorganisationer, heriblandt Røde Kors og Dignity, har netop sendt en fælles rapport til FN med ikke mindre end 42 problemstillinger. Derudover har også ngo'er som Børns Vilkår, Institut for Menneskerettigheder og Amnesty International sendt rapporter afsted til FN.

>> Læs ngo'ernes status og anbefalinger om menneskerettighederne i Danmark, som netop er sendt til FN her

Evaluering af terrorlove

Blandt de mange anbefalinger er, at regeringen bør evaluere de danske terrorlove.

- De sidste 10-15 er der kommet en masse enkeltstående love og beføjelser til politi, domstole og efterretningstjenester. Det er vigtigt, at vi stopper op og får et samlet overblik over, om der er sket et skred i retssikkerheden, siger Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder til Arbejderen.

Han uddyber:

- Det er nødvendigt, at vi får et samlet billede, så vi kan overveje om det er nødvendigt at styrke retstilstanden, eller om nogle af terrortiltagene skal rulles tilbage.

Synligt id-nummer på politi

Ngo'erne anbefaler også, at regeringen fjerner de såkaldte "motivationsfremmende foranstaltninger" overfor flygtninge.

Flygtninge, der efter myndighedernes opfattelse ikke samarbejder, eller som ikke vil rejse hjem på trods af afslag på asyl, får ikke udbetalt helt basale ydelser, men kun kost og logi. De afviste asylansøgere kan leve sådan i årevis - og det kan være i strid med menneskerettighedernes krav om, at flygtninge skal behandles humant.

Herudover bør alle flygtninge screenes, når de kommer til Danmark, så torturofre ikke risikerer at blive sat i Ellebæk-fængsel ved Sandholm-lejren, for at undgå at de går under jorden, hvis de får afslag på asyl.

Står det til ngo'erne, skal politiet heller ikke kunne masseanholde eksempelvis demonstranter i op til 12 timer, og så skal politiet bære synlige, individuelle identifikations-numre på deres uniformer.

Børnesagens Fællesråd og Red Barnet anbefaler blandt andet en national handlingsplan til bekæmpelse af børnefattigdom – en handlingsplan, som også inkluderer familier, der har levet i fattigdom i et eller to år.

Ligeledes anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at der bliver indført et forbud mod at isolationsfængsle børn.

Eksamen hvert fjerde år

Alle FN's 193 medlemslande skal hvert fjerde år til eksamen i menneskerettighederne hos FN's såkaldte Universelle Periodiske Bedømmelse (UPR). Ved bedømmelsen bliver landets samlede menneskerettighedssituation gennemgået og drøftet i dialog med repræsentanter fra landets regering.

De øvrige FN-medlemslande kommer med anbefalinger til, hvordan det eksaminerede land kan sikre, at menneskerettighederne bliver overholdt.

Ved Danmarks første eksamen i menneskerettighederne i maj 2011 modtog Danmark i alt 133 anbefalinger fra FN.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jun. 2015 - 07:39   29. jun. 2015 - 08:26

Menneskerettigheder

ml@arbejderen.dk