De offentligt ansatte var fra start i centrum på Enhedslistens årsmøde på Nørrebro i denne weekend.
Her er 336 rød-grønne medlemmer samlet.
Den styrke og det sammenhold, de offentligt ansatte har vist, giver håb for, at det stadig er muligt at vinde sejre og skabe forandringer.
Pernille Skipper, Enhedslisten
Programmet står på vedtagelsen af et grønt delprogram og debat af 100 konkrete forslag, som Enhedslisten vil gennemføre på 100 dage, hvis de får magt, som de har agt. Og så skal årsmødet vælge de kandidater, partiet skal stille op til folketingsvalget og EU-parlamentsvalget til næste år.
Men det var de offentligt ansattes overenskomstkamp og forsvar for velfærdssamfundet, der dominerede debatterne på årsmødets første dag.
– Jeg vil gerne sende den største hilsen til jer offentligt ansatte, der har været igennem en hård og vigtig overenskomstkamp. Det har givet meget håb og inspiration at se jer stå frem med historier om jeres pressede hverdag på sociale medier med fanerne dag og nat foran forligsinstitutionen og på gaden, sagde Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper i sin tale til de delegerede.
– Den styrke og det sammenhold, de offentligt ansatte har vist, giver håb for, at det stadig er muligt for almindelige mennesker at vinde sejre og skabe forandringer. Håb for, at viljen til at passe på hinanden, stadig ligger dybt i hjertet hos rigtig mange. I skal vide, at I er velfærdens helte, tilføjede hun.
Pernille Skipper placerer især ansvaret for Moderniseringsstyrelsen.
– Det er groft, at der findes en styrelse, der er sat i verden for at tryne de offentligt ansatte. Lad os få lukket den Moderniseringsstyrelse.
Enhed skaber styrke
En af dem, der gik på talerstolen for at hædre de offentligt ansatte og perspektivere deres sammenhold og kamp for velfærdssamfundet, var fællestillidsmand for specialarbejderne og gadefejerne i Københavns renhold, Rasmus Bredde.
– Arbejdsgiverne kom til forhandlingerne med en dagsorden om "effektiviseringer" – det som vi andre kender som nedskæringer og fyringer. Men de gjorde regning uden vært. For opbakningen til et godt velfærdssamfund og de offentligt ansatte er massiv. Og er kun blevet større under forhandlingerne, understregede Rasmus Bredde og fortsatte:
– Når vi har stået skulder ved skulder foran Forligsen – med hue på i snevejr og i shorts i solskin – blev der ikke skelet til, om man er fra 3F, BUPL eller DJØF. Musketéreden har bekræftet, at enhed skaber styrke. Det får vi brug for i fremtiden.
Der er tændt et håb
Enhedslistens støtte til de offentligt ansatte blev cementeret i udtalelsen "Sammen vinder vi – bevægelse skaber resultater".
"Sammenholdet på tværs af faggrupper og den lokale mobilisering er fundamentet til de næste mange kampe for velfærd og bedre vilkår for lønmodtagerne. Sammen har vi skabt ny styrke, som kan bruges i kampen for velfærden og ved kommende overenskomstforhandinger. Der er tændt et håb om en bedre fremtid for de mange", hedder det blandt andet i udtalelsen.
Utilfredse lærere
Men der er også lærere og andre medlemmer af Enhedslisten, der er skuffede over den aftale, der er indgået på det kommunale område.
– Det føles som om, der er to forskellige musketéreder: Fagtoppens og medlemmernes. På et tidspunkt var musketéreden den samme: En løsning for alle, hvor lærernes arbejdstid var ultimativ, og den betalte frokostpause skal bevares. Det fik vi ikke. Det er ikke godt nok, sagde Marie Lassen fra Enhedslisten i Århus.
– Vi skal alliere os med med dem der vil slås i fællesskab, men ikke synes de indgåede aftaler og gode nok og vil stemme nej til de indgåede aftaler, tilføjede hun.
Andre havde samme holdning.
– Det ser skidt ud. Det bliver vi nødt til at sige. Jeg tror, at der kommer en nej-bevægelse. Og den skal vi bakke op. Vi skal fortsætte, indtil vi vinder, lød det fra Rune Jakobsen fra Enhedslisten i Århus.
Fredag aften efter årsmødet mødes alle lærere på Enhedslistens årsmøde.
– Der er indgået et forlig uden en arbejdstidsaftale for lærerne. Det er katastrofalt. Lad os lave en udtalelse om, at vi skal stemme nej, lød opfordringen fra Anja, der er skolelærer.
Pip om oprustning
Debatten om den politiske situation kom videre omkring end overenskomstkampen. Om regeringens tyveri fra lejerne, om parallelsamfund og om forsvarsforliget og den militære oprustning.
Enhedslisten har i Folketinget gjort for lidt for at kritisere den massive oprustning og brugen af fjendebilleder, mener Willy Karlslund fra Enhedslisten på Stevns.
– Det nye forsvarsforlig øger de årlige militærudgifter med 4,8 milliarder kroner. Det indebærer en massiv oprustning med opstilling af en permanent brigade på 4500 mand, der skal indsættes i Østersø-området. Nye missiler i danske fregatter. Et ekstra dansk bidrag til at spore ubåde i Østersøen, sagde Willy Karlslund.
– Og hvad har Enhedslisten og folketingsgruppen så gjort i forbindelse med forhandlingerne om forsvarsforliget? Ikke meget. Nogle enkelte pip om at pengene var bedre brugt på velfærd. Vi har ikke gjort, hvad vi skulle gøre – og burde gøre. Enhedslisten bør opprioritere fredsarbejdet, erklærede han.
Årsmødet varer frem til på søndag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278