09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Påvirknings-debat uden eksempler

Førstebehandling af omstridt lov

Påvirknings-debat uden eksempler

Hvor er de eksempler, der skal retfærdiggøre regeringens kriminalisering af påvirkning af den offentlige debat hvis det sker i samarbejde med en efterretningstjeneste?

Folketinget førstebehandlede tirsdag justitsminister Søren Papes forslag om at kriminalisere påvirkning af den offentlige debat, hvis det sker i samarbejde med en fremmed efterretningstjeneste.
FOTO: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
1 af 1

Der er ikke nogle eksempler på, at undenlandske efterretningstjenester har forsøgt at påvirke den offentlige debat i Danmark fra dansk grund.

Den her lovgivning risikerer at føre til en uforholdsmæssig indskrænkning af ytringsfriheden.
Karsten Hønge, retsordfører, SF

Det måtte både Venstre og Liberal Alliance indrømme, da justitsminister Søren Papes såkaldte påvirkningslov blev førstebehandlet i Folketinget tirsdag i denne uge.

– Der er ikke set eksempler og regeringen har ikke redegjort for eksempler. Det har Enhedslisten ret i. Men hvad med det præventive hensyn, lød det fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, under debatten, som kun tog en halv time.

Dette kunne Liberal Alliance bekræfte.

– Det er korrekt, at vi ikke har set eksempler herhjemme, sagde Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund.

SF og Ø imod

Trods manglen på konkrete eksmpler vil regeringen ændre straffeloven og kriminalisere samarbejde med en udenlandsk efterretningstjeneste om at "påvirke beslutningstagning eller den almene meningsdannelse". Det kan give op til tolv års fængsel, hvis det sker i forbindelse med et folketingsvalg.

Både SF og Enhedslisten vil stemme imod loven.

– Det her lovforslag er ikke den rette medicin. Vi har mange andre muligheder. Den her lovgivning risikerer at føre til en uforholdsmæssig indskrænkning af ytringsfriheden, lød det fra SF's retsordfører Karsten Hønge.

– Vi er bekymrede for, om forslaget indskrænker debatten og ytringsfriheden. Vejen til at undgå fake news er en kritisk befolkning og en demokratisk debat, sagde Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Alternativet i tvivl

Alternativet har endnu ikke taget stilling til forslaget, men var dog bekymret:

– Vi risikerer at konfliktoptrappe, fordi vi identificerer en fjende - Rusland - der måske slet ikke har været fjendtlig overfor Danmark på det her område, sagde Alternativets retsordfører Rene Gade.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. nov. 2018 - 07:00   29. nov. 2018 - 07:10

Påvirkninglov

ml@arbejderen.dk
Lov mod påvirkning

Justitsminister Søren Pape fremsatte i november i 2018 et lovforslag om ulovlig påvirkningsvirksomhed. Lovforslaget er en del af den handlingsplan mod såkaldte udenlandske påvirkningsoperationer, som regeringen søsatte i september 2018. Justitsministeren måtte bløde op på sit oprindelige lovforslag og tilføje, at der er skal være tale om et samarbejde med en udenlandsk efterretningstjeneste, før man kan blive straffet. Definitionen af dette samarbejde skal dog forstås meget bredt.

  • Lovforslaget gør det strafbart at dele eksempelvis opslag, der skal "påvirke den almene opfattelse af NATO-samarbejdet negativt", hvis den danske anklagemyndighed kan bevise, at det er sket i samarbejde med en udenlandsk efterretningstjeneste eller en virksomhed eller en myndighed, der samarbejder med en udenlandsk efterretningstjeneste.

  • Hvis opslagene bliver delt ifm. med et valg, skal det kunne give op til 12 års fængsel. Man bliver straffet, uanset om påvirkningen lykkes eller ej.

  • Påvirkning af beslutningstagning omfatter "… alle typer beslutninger, der træffes i både den offentlige og private sektor". Der er ingen bagatelgrænse.

  • Påvirkning af den almene meningsdannelse omfatter påvirkning af den offentlige debat generelt. Påvirkningen kan ske på internettet, de sociale medier, tv, radio, aviser og alle øvrige trykte medier.