28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Pape i lognings-modvind

Fortsætter ulovlig overvågning

Pape i lognings-modvind

Justitsministeren skal forklare, hvorfor han fortsat pålægger it- og teleselskaberne at gemme millioner af oplysninger om danskerne – på trods af, at EU-domstolen har kendt overvågningen ulovlig.

Justitsminister Søren Pape skal i denne uge i samråd om den ulovlige telelogning, som fortsat finder sted i Danmark.
FOTO: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
1 af 1

I dag skal justitsminister Søren Pape svare på, hvornår den ulovlige logning af danskernes it- og teletrafik bliver stoppet.

Nu må ministeren svare på, hvornår den ulovlige overvågning bliver stoppet.
Rosa Lund, Enhedslisten

Det sker i et samråd i Folketingets retsudvalg, som er indkaldt af Enhedslisten, efter at justitsministeren igen – for syvende gang – har fremsat et lovforslag, der udskyder en evaluering af den danske logningsbekendtgørelse.

Samtidig har ministeren sendt et brev til Folketingets retsudvalg, hvor han gør det klart, at hans forslag til nye logningsregler først vil blive fremsat i næste folketingssamling.

I brevet skriver justitsministeren, at det er vigtigt, at der fortsat bliver logget oplysningerne om danskerne, fordi logningen udgør et "centralt element" i politiets og PET's efterforskningsredskaber.

I 2016 slog EU-domstolen ellers fast, at den masseovervågning, som foregår med justitsministerens logningsbekendtgørelse, er ulovlig og i strid med retten til privatliv. 

– Dengang lovede regerigen at man ville tilpasse de danske regler, så de lever op til EU-domstolens krav om, at der skal foreligge en konkret mistanke og en dommerkendelse, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

– Normalt er regeringen hurtigt til at passe sig EU's krav. Hvorfor nøler regeringen så i denne sag. Nu må ministeren svare på, hvornår den ulovlige overvågning bliver stoppet, siger hun til Arbejderen.

Logningsbekendtgørelsen blev indført i 2007 i forbindelse med terrorpakken. Bekendtgørelsen pålægger internet- og teleselskaber at gemme milliarder af oplysninger om blandt andet telefonnumre, afsender og modtager, varighed og lokation for sms-beskeder og telefonopkald. 

Den Europæiske Menneskeretsdomstol og EU-domstolen har afsagt flere domme, der slår fast, at den slags masseovervågning af borgernes kommunikation er ulovlig.

I næste uge sender en gruppe it- og privatlivsaktivister en stævning af justitsminister Søren Papes i høring hos menneskerettighedsorganisation og it-eksperter. Formålet er at trække Søren Pape i retten for at få stoppet den ulovlige overvågning.

– Den nuværende logning er ulovlig efter dansk ret, EU-retten og menneskeretten. Med logningen overvåger staten alle uden retskendelse. Staten overtræder loven med åbne øjne. Vi vil ændre retstilstanden i Danmark og få stoppet den ulovlige logning, siger Rasmus Malver, der er blandt de aktivister, der står bag stævningen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. apr. 2018 - 07:00   05. apr. 2018 - 07:10

Logning

ml@arbejderen.dk
Logningsbekendtgørelsen
  • Logningsbekendtgørelsen pålægger alle internet- og teleudbydere at gemme oplysninger om alle borgeres kommunikation via telefon og internet i ét år. 

  • Logningsreglerne blev vedtaget som led i den danske terrorpakke II fra 2006, og trådte i kraft i 15. september 2007.

  • Siden bekendtgørelsen blev indført, har internet- og teleselskaberne gemt milliarder af oplysninger om blandt andet telefonnumre, varighed og lokation for sms-beskede og telefonopkald. Der gemmes dog ikke oplysninger om kommunikationens indhold (hvad der er blevet skrevet eller sagt).

  • Herudover skulle selskaberne også gemme oplysninger om danskernes færden på nettet - eksempelvis hvilke hjemmesider danskerne besøger. Men denne automatiske overvågning blev afskaffet af justitsministeren i juni 2014.

  • Indtil nu er hver eneste dansker i gennemsnit blevet registreret mere end en gang i minuttet på enten mobiltelefonen eller på internettet. Det svarer til i alt 3,5 billioner registreringer alene i 2013, viser tal fra Teleindustrien.