11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Personalunion og nepotisme i Dong-salget

Mange interesser på spil

Personalunion og nepotisme i Dong-salget

Udsalget af nationale værdier til private investorer næres ikke blot af aggressive kapitalinteresser og politisk-ideologiske dogmer, men også en sammenfletning af nøglepersoners indbyrdes bånd

Bjarne Corydon har gentagne gange sagt, at han "ikke har noget at skjule" omkring aktiesalget til DONG.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

- Jeg har været finansminister i en regering, som iværksatte mange forandringer og reformer. Og har erfaring med, hvordan man styrer et samfund som det danske.

McKinsey er en af hovedaktørerne i den europæiske privatiseringsbølge.

Sådan lød ordene, da forhenværende finansminister Bjarne Corydon (S) i december 2015 udtrådte af Folketinget og annoncerede sit nye job som global direktør i The McKinsey Center for Government.

Corydon har gentagne gange sagt, at han "ikke har noget at skjule" omkring aktiesalget til DONG. I tråd med hans tese om "konkurrecestaten" blev hans centrale opgave nu at "øge produktiviteten i den offentlige sektor".

Udsalget af nationale værdier til private investorer næres imidlertid ikke blot af aggressive kapitalinteresser og politisk-ideologiske dogmer, men også en sammenfletning af nøglepersoners indbyrdes bånd.

McKinsey er en af hovedaktørerne i den europæiske privatiseringsbølge og er blandt andet impliceret i skandalen omkring den delvise privatisering af Poste Italiane og Ferrovie della Stato i Italien. Her havde ledere af de to statslige selskaber - forud for privatiseringen - topstillinger i to andre af selskabernes finansielle rådgivningsvirksomheder. Blandt andet i Rothschild & Co, som også figurerer som finansiel rådgiver for DONG ved salget af aktier til Gordon Sachs og børsnoteringen.

Gamle og nye arbejdspladser

DONG Energys nuværende administrerende direktør, Henrik Poulsen, tiltrådte i 2012. Allerede tidligt i sin karriere, var han projektleder i McKinsey & Co, Bjarne Corydons nye arbejdsplads. Samme år, som Henrik Poulsen blev DONG-chef, gav han McKinsey en opgave på 10 millioner kroner – i strid med loven om at sende opgaver over tre millioner kroner i udbud. Opgaven bestod ifølge Børsen i at finde besparelser og gennemgå DONG's indkøb.

Henrik Poulsen er også bestyrelsesmedlem i rengøringsgiganten ISS, hvis hovedaktionærer er kapitalfonden EQT Partners – og Goldman Sachs.

Bestyrelsesformand er Charles Lamb Allen, der fra 2008 til 2015 var seniorrådgiver for Goldman Sachs og 2012-2015 bestyrelsesformand i det britiske Labour. Altså søsterparti til det danske socialdemokrati, der med Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon i spidsen satte aktier på brandudsalg til stor gevinst for Goldman Sachs, mens Lamb var aktiv.

Det gav givtige bonusser til diverse involverede personer. Henrik Poulsen selv fik skønsmæssigt 27 millioner kroner og 250 DONG-ledere cirka 550 millioner kroner ved børsnoteringen i 2016.

Bemærkelsesværdigt er iøvrigt også, at aktiesalget i DONG vakte så stor uro i SF, at partiet forlod regeringen i januar 2014. Og effekten af denne modstand blev, at mindst seks ledende SF'ere, heraf fire folketingsmedlemmer og én EU-parlamentariker, hoppede af i denne periode - til Socialdemokratiet...

Medierne

Til forståelse af, hvordan medierne dækker privatiserings-trenden - og hvorfor - kan det nævnes, at Charles Lamb Allen har flere kasketter. Lord Allen af Kensington er nemlig også mediemogul. 

Frem til 2007 var han administrerende direktør for det landsdækkende TV-selskab Granada Television/ ITC pic. Og siden 2007 har han været bestyrelsesformand for Storbritanniens største radiokæde, Global Radio.

For sine bedrifter blev han i 2012 slået til ridder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. feb. 2017 - 15:22   03. mar. 2017 - 12:16

Analyse

Arne Lennartz
Anmelder