Fik justitsministeren en garanti fra USA om, at den amerikanske whistleblower Edward Snowden ikke ville blive udsat for tortur eller dødsstraf, før et amerikansk FBI-fly fik lov til at lande i Kastrup for at flyve den amerikanske whistleblower Edward Snowden til USA?
Det spørgsmål ville justitsminister Søren Pind ikke svare på under et samråd i sidste uge om Danmarks rolle i jagten på Snowden.
Jeg deler ikke oppositionens helgenkåring af Edward Snowden.
Søren Pind, justitsminister
– Justitsministeriet er yderst tilbageholdne med at afgive nærmere oplysninger om konkrete sager om internationalt strafferetsligt samarbejde. Oplysninger i sådanne sager udveksles om en forudsætning om fortrolighed. Derfor ønsker jeg heller ikke under samrådet at oplyse, hvorvidt der har været et samarbejde mellem danske og amerikanske myndigheder i forbindelse med Edward Snowden, lød det fra justitsminister Søren Pind på samrådet.
Han uddyber:
- Jeg deler ikke oppositionens helgenkåring af Edward Snowden. Jeg opfatter USA som en retsstat. Folk må stå til ansvar for de eventuelle forbrydelser, de har begået, ved de domstole som efterlyser dem i demokratiske retsstater.
Kræver åbenhed
Samrådet kommer, efter at justitsministeren i sidste måned måtte indrømme, at et amerikansk regeringsfly i juni måned 2013 landede i Københavns Lufthavn med det formål at flyve Snowden til USA.
På det tidspunkt, hvor flyet landede i København, havde USA ikke meldt offentligt ud, om Snowden risikerede at blive udsat for dødstraf eller tortur og nedværdigende behandling.
– Det er dybt problematisk, at myndighederne hemmeligholder oplysninger om, at vi har samarbejdet med USA om at få udleveret Snowden. Det er vigtigt, at offentligheden og folketingspolitikerne er orienteret om, hvad der er sket. Ellers kan vi ikke tage en demokratisk debat om, hvordan Danmarks rolle skal være. Snowden skal beskyttes og ikke forfølges og udleveres. Snowden har sat sit liv på spil for at oplyse om ting, der har gavnet demokratiet, fordi han har afsløret alvorlige ulovligheder begået af USA, lød det fra Alternativets retsordfører, Josephine Fock, der havde indkaldt til samrådet.
Risikerede mishandling
Inden Snowdens afsløringer blev offentliggjort, forlod Snowden USA og søgte skjul i Hongkong uden held. I stedet rejste han til Rusland. Her var Edward Snowden i juni 2013 strandet i lufthavnen i Moskva.
Imens stod det amerikanske fly i Kastrup Lufthavn i fem døgn. De danske myndigheder havde givet landingstilladelse til et amerikansk regeringsfly, som skulle medvirke til jagten på Edward Snowden.
På dette tidspunkt havde USA endnu ikke lovet, at man ikke ville idømme Snowden dødsstraf. Det skete først en måned senere.
Med USA's behandling af en anden whistleblower, Chelsea Manning, i baghovedet, var der overhængede fare for, at Snowden ville risikere en hårdhændet behandling. Ifølge FN var Mannings behandling at sammenlige med tortur.
Den danske udleveringslov slår fast. at Danmark ikke udleverer personer til dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.
Udleveringen af Snowden blev aldrig gennemført, da han aldrig kom til København, og det amerikanske fly måtte lette med uforrettet sag. I stedet fik Snowden politisk asyl i Rusland.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278