11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politikere tier om skæv EU-overvågning

Hul i fly-direktiv

Politikere tier om skæv EU-overvågning

Regeringen forbereder et lovforslag, der bygger på et EU-direktiv om masseovervågning. Mens almindelige flypassagerer skal registreres, fritages rigmænd og store firmaer, der har råd til at rejse i privatfly.

Justitsminister Søren Pape har ingen kommentarer til, at EU kræver almindelige danske flypassagerer masseovervåget, mens rigmænd og store firmaer frit kan hyre et privatfly og flyve uden om overvågningen.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Vil den danske lov om registrering og overvågning af flypassagerer blive lige så hullet, som det EU-direktiv, loven bygger på? 

Det spørgsmål ønsker hverken justitsministeren eller retsordførerne i Folketinget at svare på.

Har man rent mel i posen, er der ikke noget problem. 
Kenneth Berth, EU-ordfører DF

"Det bliver desværre ikke muligt med en kommentar fra ministeren", skriver Justitsministeriets presseenhed i en mail til Arbejderen.

Arbejderen kunne i sidste uge fortælle, hvordan private jetfly chartret af eksempelvis store firmaer og rigmænd ikke er omfattet af EU's såkaldte PNR-direktiv, der pålægger flyselskaberne at masseovervåge flypassagerer.

Til gengæld bliver helt almindelige mennesker, der rejser med rutefly, overvåget og registreret: EU-direktivet pålægger ruteflyselskaber at videregive en række oplysninger om passagernes kreditkort, rejsekammerater, rejsedestination og mange andre passagerlisteoplysninger (PNR), som automatisk videregives til de lokale politienheder i EU-medlemslandene, hvor de gemmes i fem år, og kan udveksles mellem EU-landene og USA.

Særbehandlingen af private jetfly udgør en stor sikkerhedstrussel, advarer tysk politi.

>> LÆS OGSÅ: Ingen kontrol med private jetfly

Om kort tid fremlægger regeringen et lovforslag, der skal føre EU-direktivet ud i livet. EU-direktivet åbner op for, at de enkelte medlemslande kan indføre skrappere lovgivning. Derfor kan Folketinget vælge at stille krav om, at også mindre private jetfly skal videregive oplysninger om deres pasagerer.

Ingen kommentarer

Arbejderen har forgæves forsøgt at få regeringens og retsordførernes svar på, om de mener, det er rimeligt, at almindelige mennesker bliver overvåget og får deres personlige oplysninger registreret i fem år og udvekslet til andre EU-lande og USA, mens store firmaer og rigmænd, der har råd til at betale for at flyve i private jetfly, er undtaget fra overvågningen.

Ligesom justitsministeren er tavs, er reaktionen fra både Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, og Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund, at de ikke har kommentarer til Arbejderens spørgsmål om, hvorvidt de vil lukke hullet, så der ikke sker forskelsbehandling.

Fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen lyder det:

– Jeg har ingen kommentarer, før jeg har set lovforslaget. Hver gang der ringer en og siger, at der er noget galt, behøver jeg ikke at have en holdning til det.

DF overvejer

Dansk Folkeparti vil "overveje" at stille forslag om, at alle flyvninger – også flyvninger foretaget i mindre, private jetfly – skal indgå i PNR-registeret. Partiet vil dog stemme for loven, selvom den ender med at blive mangelfuld, og overvågning kun rettes mod almindelige danskere.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, kalder det "rimeligt", at passagererne bliver registreret og oplysningerne videregivet til politienheder i EU og USA.

"Har man rent mel i posen, er der ikke noget problem - og det er de færreste danskere, der rejser til Kabul eller Damaskus eller andre rejsemål, der kræver forklaring… Jeg mener ikke, at vi skal være imod PNR, fordi der er mangler i direktivet. Vi skal derimod arbejde konstruktivt på at få det til at blive mere omfattende", skriver Kenneth Kristensen Berth i en mail til Arbejderen.

Både EU og regeringen henviser til, at overvågningen er nødvendig for at "imødegå terrorhandlinger".

Europol advarede tilbage i 2011 om, at netop små fly i stigende grad bliver brugt til eksempelvis at smugle narko, våben, diamanter og sorte penge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. aug. 2018 - 12:20   20. aug. 2018 - 09:19

Overvågning

ml@arbejderen.dk