08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Pressede ansatte skal løbe endnu stærkere

Sygehuse skal effektivisere

Pressede ansatte skal løbe endnu stærkere

Ansatte på sygehuse over hele landet er presset til det yderste, og kan ikke overskue yderligere krav om effektivisering, viser en rundspørge, Arbejderen har gennemført

Arkivfoto.
FOTO: PN
1 af 1

De ansatte på landets sygehuse er presset til det yderste. Mange går ned med stress – og ingen kan overskue, hvordan de endnu engang skal øge effektiviteten med to procent i 2017 samtidig med, at der mange steder skal skæres ned.

Det kan jo mærkes, at der er kollegaer, der mangler nu. 
Anja Laursen, Region Midtjylland

Det fremgår af en rundspørge, Arbejderen har lavet til de ansattes repræsentanter i de øverste samarbejdsudvalg i alle fem regioner. 

– Kollegaerne spørger, hvordan vi skal kunne effektivisere igen, når de allerede i dag er så pressede, at der er problemer med at sikre en ordentlig kvalitet i behandlingen af patienterne, siger Jenny Heinrichs, næstformand i det øverste samarbejdsudvalg i Region Sjælland.

Samme spørgsmål møder Bente Yder fra Region Nordjylland.

Krav fra regeringen

– Der er et højt arbejdspres, folk har rygende travlt, og mange steder er der et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Folk kan ikke se, hvordan de skal kunne lave mere, siger Bente Yder.

Det er en del af den økonomiske aftale for 2017 mellem regeringen og regionerne, at sygehusene skal øge deres effektivitet med to procent til næste år. Et sådant krav har regionerne været underlagt lige siden 2000. 

De øverste personalerepræsentanter i regionerne Hovedstaden, Syddanmark og Midjylland har også svært ved at se, hvordan det kan lade sig gøre fortsat at stramme effektiviseringsskruen. 

Samtidig med kravet om større effektivitet har sygehusene i alle fem regioner været igennem store sparerunder i 2015 og 2016 – og flere af dem har udsigt til nye sparekrav til næste år. 

Kæmpestor sparerunde

Region Midtjylland står midt i den mest omfattende sparerunde af alle regionerne. Siden sidste år er der blevet nedlagt næsten 800 stillinger. 153 er blevet fyret, mens 163 er blevet omplaceret og 32 selv har sagt op. 

Derudover er der mange ledige stillinger, som er blevet nedlagt.

– Det kan jo mærkes, at der er kollegaer, der mangler nu. Der er rigtig travlt, der er nedlagt mange senge, og nu er der så overbelægning mange steder, siger Anja Laursen, næstformand for det øverste samarbejdsudvalg i Region Midtjylland.

Tillidsfolkene i regionen har endnu ikke fået udmelding om, hvorvidt der kommer yderligere nedskæringer i 2017.

– Jeg har svært ved at forestille mig, at vi undgår nye besparelser, men vi får først en orientering sidst i august, siger Anja Laursen. 

Som det eneste sted har de ansatte i Region Hovedstaden fået besked om de konkrete spareplaner for 2017. Som beskrevet i Arbejderen i tirsdags skal her spares 360 millioner kroner i 2017 efter, at der i år er skåret 225 millioner kroner af budgettet.

>> LÆS OGSÅ: Sygehuse skal spare 360 millioner

I Region Nordjylland er der også lagt op til nedskæringer i 2017, men den konkrete udmelding kommer først i august. I Regionsrådet er der blevet talt om nedskæringer på op mod 160-170 millioner kroner.

– Det ser ikke så galt ud, som vi frygtede. Men vi har også været igennem voldsomme nedskæringer i 2015 med lukning af Dronninglund og Mors sygehuse og forskellige omrokeringer, siger Bente Yder fra Nordjylland.

Der har lige været fremlagt en opgørelse i regionsrådet, som viser, at der fra 2013 til 2015 er skåret 300 fuldtidsstillinger i hele Region Nordjylland.

Større sygefravær

De ansatte i Region Sjælland har ikke fået nogen konkret melding om regionens budget for 2017. Det sker først til august. Regionen har lige været igennem en større sparerunde, hvor der er skåret omkring 350 stillinger væk. Det meste blev klaret ved at flytte rundt på folk, så fyringer næsten blev undgået, fortæller personalerepræsentant Jenny Heindrichs.

– Men nu kan vi se, at sygefraværet er steget de steder, hvor ændringerne er sket. Her har været ekstra pres på folk, forklarer hun.

I Region Syddanmark er der ikke lagt op til nedskæringer i 2017 udover effektiviseringerne på grund af to-procentskravet, fortæller Lone Rasmussen, der er næstformand i regionens øverste samarbejdsudvalg.

Hospitalerne i Syddanmark har lige været igennem en sparerunde, hvor der er skåret omkring 100 fuldtidsstillinger. 

Lone Rasmussen efterlyser, at politikerne melder klart ud til borgerne, at der ikke er penge til at behandle alle sygdomme.

– De ansatte har behov for mere markante prioriteringer. Det er dem, der møder forventningerne fra patienter og pårørende, som de ikke kan leve op til med de nuværende ressourcer, siger Lone Rasmussen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jul. 2016 - 07:40   26. aug. 2016 - 10:59

Budget 2017

ur@arbejderen.dk
Fortæl om hverdagen på sygehuset
  • Arbejderen sætter i disse måneder fokus på konsekvenserne af den meget stramme økonomiaftale mellem regeringen og regionerne.
  • Vi ved allerede nu, at der skal spares 360 millioner kroner på sygehusene i Region Hovedstaden i 2017. Også i andre regioner forventes der yderligere nedskæringer. Alle steder har sygehusene lige været igennem store sparerunder.
  • Er du patient eller ansat på et sygehus, hvor der er planer om nedskæringer i 2017. Så giv et tip til Arbejderen.
  • Vil du godt fortælle om den pressede hverdag på en sygehusafdeling, må du også meget gerne kontakte os.
  • Skriv eller ring til: ur@arbejderen.dk / 5077 7907.