28 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ex-officér i offensiven for whistlebloweres rettigheder

Menneskeretspris til Anders Kærgaard

Ex-officér i offensiven for whistlebloweres rettigheder

Anders Kærgaard får i dag Menneskerettighedsprisen for at have udvist stort personligt mod ved at offentliggøre dokumentation for fangemishandling. Han vil bruge prisen til at sætte fokus på kravet om, at whistleblowere skal beskyttes.

Den tidligere efterretningsofficer og whistleblower Anders Kærgaard får Menneskerettighedsprisen for at have afsløret, at Forsvaret talte usandt.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

I dag modtager whistleblower Anders Kærgaard Menneskerettighedsprisen, der hvert år uddeles til en person eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne.

Men den tidligere efterretningsofficér vil ikke hvile på laurbærrerne. Han vil bruge den prestigefyldte pris til at sætte fokus på whistlebloweres rettigheder i Danmark.

Prisen er udtryk for, at det officielle Danmark for første gang anerkender, at jeg ikke lyver.
Anders Kærgaard

– Det, at Rådet for Menneskerettigheder vælger at give prisen til en whistleblower, styrker vores sag og vores krav om, at whistleblowere skal beskyttes. Prisen understøtter, at vores krav har en berettigelse på den politiske dagsorden. Det er en bred skare af især ngo'er, der står bag prisen og dermed bag os og vores krav. Det skal vi udnytte til at komme i offensiven, siger Anders Kærgaard til Arbejderen.

Han er i dag talsperson for whistleblowerorganisationen Veron, som han har været med til at stifte. 

Rådet for Menneskerettigheder består blandt andet af repræsentanter fra Justitsministeriet, Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet, de politiske partier i Folketinget og ngo'er.

Brud på krigens love

I 2012 offentliggjorde Anders Kærgaard en video, der viser, at danske soldater så passivt til, mens irakiske civile blev mishandlet af irakiske sikkerhedsstyrker under den danskledede Operation Green Desert i Irak i 2004.

De civile blev udleveret til irakisk politi, som udsatte dem for tortur i op til 70 dage. 23 af dem har efterfølgende lagt sag an mod den danske stat for medansvar for tortur.

Anders Kærgaard har betalt en høj pris for sine afsløringer, der har kostet ham både job, venskaber og kontakt til flere familiemedlemmer.

>> LÆS INTERVIEW: "Det er på tide, at jeg betaler min pris"

I sin indstilling skriver Rådet blandt andet, at Anders Kærgaard "har udvist stort personligt mod ved i 2012 at have offentliggjort en film, der viser, at irakiske soldater torturerede fanger... Dermed gav Anders Kærgaard offentligheden adgang til information om brud på krigens love – en sag, som Forsvaret havde talt usandt om i otte år. Ved at give Menneskerettighedsprisen til Anders Kærgaard kan vi fremhæve, at vores stærkeste værn mod magthaveres krænkelser altid vil være at holde dem ansvarlige. Whistleblowere som Anders Kærgaard er en vigtig måde at give offentligheden kendskab til sådanne krænkelser på, men de betaler ofte en høj pris på det individuelle plan. Ved at give prisen til Anders Kærgaard kan menneskerettigheds-samfundet i Danmark være med til at vise, at vi bakker op om whistlebloweres ytringsfrihed og sætter pris på de ofre, som de bærer på vores vegne".

– Rådets indstilling er skarp ammuntion til den erstatningssag, som de irakiske ofre fra Operation Green Desert netop nu forsøger at få lov at føre for en dansk domstol, fordi den slår fast at sagen handler om brud på krigens love, påpeger Anders Kærgaard.

Pris er et punktum

Da Anders Kærgaard ikke ville oplyse navnet på den kollega, der gav ham videoen fra Irak, blev han truet med fængsel og idømt bøder på i alt 13.000 kroner. Men nu kommer der altså en officiel anerkendelse, som han vil bruge til at sætte punktum i hans egen sag.

– Prisen er udtryk for, at det officielle Danmark for første gang anerkender, at jeg ikke lyver. Efter at jeg offentliggjorde videoen fra Operation Green Desert har man forsøgt at isolere mig og udråbt mig som landsforræder. Prisen betyder meget for mig. Den giver mig en æresoprejsning. Det havde jeg ikke forestillet mig. Hvis ikke jeg skal sætte et punktum nu, hvornår så, lyder det fra Anders Kærgaard.

Han stiftede sidste år whistleblowerorganisationen Veron, der arbejder for at sikre whistlebloweres rettigheder i loven og tilbyder kommende whistleblowere praktisk støtte i form af rådgivning og advokathjælp.

>> Se Arbejderens temasite om whistleblowere her

– Målet er at sikre, at ingen whistleblowere i fremtiden skal stå alene mod systemet. Det er livsvigtigt for demokratiet, at man kan pege på fejl i systemet uden at blive forfulgt af systemet selv, siger Anders Kærgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. dec. 2015 - 07:00   10. dec. 2015 - 12:23

Whistleblowere

ml@arbejderen.dk
RØD BOG: ANDERS KÆRGAARD
  • Født i 1972
  • Næstformand i whistleblowerorganisationen Veron
  • Gardehusar med rang af kaptajn
  • Efterretningsofficer ved den danske bataljon i Irak fra august 2004 til februar 2005 og siden udsendt til Afghanistan
  • Tidligere analytiker hos Forsvarets Efterretningstjeneste