08 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Privat plejefirma bør fyres

Kommunisterne til byrådspolitikere:

Privat plejefirma bør fyres

Det er et skalkeskjul, når den officielle begrundelse for at udlicitere ældrecentret Bøgeskovhus går på læring og udvikling. Uofficielt handler det om at spare, mener kommunisterne i Aarhus, der vil have opgaven tilbage til kommunen.

– Vi sagde det under kommunalvalg-kampen og mener det stadig. Pleje og omsorg af borgere er en offentlig opgave, siger Jan Sylvest Andersen, der var opstillet på Liste R/Kommunisterne ved valget i 2013.
FOTO: PN
1 af 1

Aarhus Kommune skal hurtigst muligt smide det private firma Forenede Care på porten og tage plejen på ældrecentret Bøgeskovhus tilbage.  

Det mener Jan Sylvest Andersen, der ved kommunalvalget i 2013 stillede op på Liste R/ Kommunisterne.

En uofficiel begrundelse har utvivlsomt været, at der kunne spares ved at privatisere.
Jan Sylvest Andersen, Liste R/Kommunisterne

Listen havde kampen mod udlicitering som én af sine mærkesager, og Jan Sylvest Andersen kan stadig ikke se nogen som helst fidus ved at tage arbejde væk fra ansatte i kommunen for i stedet at overlade det til private firmaer, der skal tjene penge på arbejdet.

– Og så er det lige meget, om det drejer sig om pleje af kommunens grønne områder, rengøring eller ældrepleje som på Bøgeskovhus, siger Jan Sylvest Andersen til Arbejderen.

Driften af 70 plejeboliger, 54 ældreboliger og tilhørende lokalcenter på Bøgeskovhus har siden 1. september 2014 været i hænderne på Forenede Care. 

Forventede udgifter

På Arbejderens foranledning har magistraten Sundhed og Omsorg oplyst, at alene udliciteringsprocessen kostede mindst 1,9 millioner skattekroner. En udgift, som ikke kommer bag på rådmand Jette Skive (DF).

– De direkte omkostninger er som forventet i forhold til et udbud af den størrelse. Særligt når der samtidig lå et politisk ønske om læring bag beslutningen om udbuddet af Bøgeskovhus. Første gang et udbud af den størrelse gennemføres vil det formentlig altid være forbundet med et større tidsforbrug, siger Jette Skive til Arbejderen.

Hun gentager den officielle begrundelse for udliciteringen: at det offentlig-private samarbejde skal skabe "grobund for innovation, gensidig inspiration og læring, om måden kerneopgaverne løses."

Kommunen erkender imidlertid, at der i første kontrakt år ikke som forventet har fundet læring sted. "Det må konstateres, at der indtil nu primært har været fokus på at skabe stabil drift," står der i et evalueringsnotat fra magistraten dateret den 3. december 2015.

Samarbejdet med Forenede Care var særligt i starten og hen over foråret og sommeren sidste år skæmmet af klager fra pårørende og tillidsfolk, ligesom Embedslæge og Arbejdstilsyn har været indblandet. De lokale medier skrev gentagne gange om eksempler på dårlig pleje, ulykker, kludder med journaler og medicingivning og uansvarlige arbejdsforhold for personalet.

Vi fik ret - desværre

Det har da også kostet ekstra at rette op på forholdene. Der er dog ikke lavet opgørelser over, hvad der er brugt af ressourcer på opfølgning af kontrakten og samarbejdet med Forenede Care, siden kontrakten trådte i kraft for halvandet år siden, indrømmer Jette Skive overfor Arbejderen.

– Oprindeligt er samarbejdet estimeret til en årlig omkostning på cirka 240.000 kroner inklusiv kontraktopfølgning, medarbejdertid til styregruppemøde, arbejdsgruppemøder mv. Samlet set skønnes der, at være brugt mellem et halvt og trekvart årsværk ekstra på kontraktopfølgning, siger Jette Skive.

Til gengæld vurderer hun, at der er brugt færre timer på fælles læringsprojekter, da det har været nødvendigt med fokus på at stabilisere driften.

At kommunen har været omhyggelig med at følge op på problemerne, synes Jan Sylvest Andersen, er positivt.

– Men det er nogle dyrt købte erfaringer, kommunen gør sig. Den officielle begrundelse, eller skalkeskjul, for udliciteringen var, at man skulle udvikle området i fællesskab og lære af de privates postulerede effektivitet. En uofficiel begrundelse har utvivlsomt været, at der kunne hentes besparelser ved privatisering, siger Jan Sylvest Andersen og slutter:

 – Ingen af delene holder stik. Vi kan nu konstatere, at vi fik ret, hvilket vi bestemt ikke er glade for.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jan. 2016 - 18:31   02. feb. 2016 - 16:39

Udlicitering

noc@arbejderen.dk