Den ekstremt lave uddannelseshjælp, som mange unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år må klare sig for, vil få antallet af fattige til at stige igen.
Det frygter Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, der er nedsat af regeringen.
Det bør få regeringen til at genoverveje kontanthjælpsreformen
Jann Sjursen
Han glæder sig over, at antallet af fattige faldt med cirka 3000 personer fra 2011 til 2012, som regeringen dokumenterer med den fattigdomsredegørelse, der kom i sidste uge.
- Økonomi- og Indenrigsministeriets analyser viser, at faldet først og fremmest skyldes afskaffelse af fattigdomsydelserne fra 1. januar 2012. Det bør være en advarsel til alle om, at en genindførelse af fattigdomsydelserne vil betyde flere fattige, siger Jann Sjursen.
Han finder det paradoksalt, at regeringen, efter sammen med Enhedslisten at have afskaffet blandt andet den særligt lave starthjælp i 2012, har indført en ny fattigdomsydelse i år som led i kontanthjælpsreformen.
Unge under 30 år, der vurderes som uddannelsesparate af kommunen, får en særligt lav kontanthjælpssats på 5857 kroner om måneden før skat.
- Analyserne bør få regeringen til at genoverveje kontanthjælpsreformen, så den sikrer sig, at uddannelseshjælpen til unge ikke bare bliver en ny fattigdomsydelse, siger Jann Sjursen.
7900 fattige børn
Han peger også på, at selvom der er blevet lidt færre fattige fra 2011 til 2012 var der over dobbelt så mange fattige i 2012 set i forhold til 1999.
Samtidig med at regeringen sidste år indførte en dansk fattigdomsgrænse besluttede den, at der hvert år skal komme en redegørelse over udviklingen i fattigdom. Dengang opfordrede Rådet for Socialt Udsatte til, at det blev en uvildig instans, som lavede redegørelsen, men regeringen har valgt at lade Økonomi- og Indenrigsministeriet står for det arbejde.
Redegørelsen viser, at antallet af fattige målt efter den nye fattigdomsgrænse var på cirka 39.200 i 2012. Det svarer til 0,7 procent af befolkningen. 7900 af de fattige er børn. Kontanthjælpsmodtagere og selvstændige er voldsomt overrepræsenterede i gruppen af fattige.
- Jeg tillader mig at være forsigtig optimistisk over det fald i antallet af fattige i 2012, som fattigdomsredegørelsen viser. Det er vigtigt, at vi også fremadrettet arbejder på at reducere fattigdom i Danmark, siger socialminister Manu Sareen.
Fattigdom vil stige
Men både den liberale tænketank Cepos og Enhedslisten peger på, at ministeren ikke har meget at have det ønske i.
- Regeringen har ikke indregnet effekten af kontanthjælpsreformen, skatterefomen og førtidspensionsreformen, da disse først trådte i kraft fra 2013 og frem og rapportens tal for ulighed og fattigdom kun omhandler 2012. Rapporter viser, at førtidspensionsreformen medfører, at op til cirka 3000 personer kommer under regeringens fattigdomsgrænse, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom hos Cepos.
Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen har samme pointe. Han peger derudover også på dagpengereformen, som har ført til at 34.000 sidste år mistede dagpengeretten og at 14.000 vil miste den hvert år fremover.
- Det betyder en drastisk indtægtsnedgang for familierne, siger Finn Sørensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278