06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Randers lukker to plejehjem og sparer på børn med handicap

Fem partier bag budgetforlig

Randers lukker to plejehjem og sparer på børn med handicap

Der er mange nedskæringer og en mindre skattestigning i budgetaftalen for Randers Kommune. Men erhvervslivet slipper billigere i skat.

Nedskæringerne rammer blandt andet kommunens ældre. En del mister deres hjem, når der lukkes to plejehjem.
FOTO: Tommy Kofoed/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
1 af 1

Der skal lukkes to plejehjem i Randers og skæres kraftigt ned på et tredje. Derudover er der store nedskæringer på specialundervisningen og også nedskæringer på en række andre velfærdsområder, fremgår det af den budgetaftalen, som fem partiet blev enige om onsdag.

Der er tale om et budget, der indeholder nedskæringer på de bløde velfærdsområder som handicappede, børn, skoler og ældre.
Bjarne Overmark, Beboerlisten

Oprindelig var der lagt op til endnu større nedskæringer. I det oprindelige budgetforslag blev der sparet 0,5 procent på alle områder.

En del af de planlagte nedskæringer er blevet taget af bordet i den endelige budgetaftale. Det gælder for eksempel et forslag om, at ældre fremover kun kan få hjælp til rengøring hver tredje uge i stedet for hver anden uge som i dag.

– Jeg er rigtig glad for, at vi har indgået en budgetaftale, der formår at holde hånden under kernevelfærden. Vi har fundet midler til at investere i børn, udsatte, ældre og forebyggelse og skærmer mod de værste besparelser, der lå på bordet, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Bjarne Overmark, der er medlem af byrådet for Beboerlisten, deler ikke den positive opfattelse.

– Der er tale om et budget, der indeholder nedskæringer på de bløde velfærdsområder som handicappede, børn, skoler og ældre. Det er den afgørende grund til, at vi kommer til at stemme imod budgetaftalen, siger han.

Bag budgetforliget står Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Radikale og Konservative.

Kamp for plejehjemmene

–  Vi er rystet over, at hele to plejehjem lukkes, og at specialskolerne udsættes for intet mindre end en rundbarbering, siger Kasper Fuhr Christensen, der er medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten.

Det er plejehjemmene Kristrupcentret og Dronningborg Plejecenter, der skal lukkes. Samtidig mister ældrecentret Aldershvile 12 ud af 20 ældreboliger med mulighed for kald på hjælp.

>> LÆS OGSÅ: Hvorfor er velfærden ikke en del af udviklingen i Randers

Velfærdslisten har ført en omfattende kamp for at bevare de fem plejehjem, der har været lukningstruede. I alle de fem lokalområder, hvor plejehjemmene ligger, har der været gennemført borgermøder med mellem 50 og 100 deltagere, som har været indstillet på at kæmpe for deres plejehjem.

Allerede sidste år var der planer om at lukke to plejehjem. Men lokale kræfter, beboere, pårørende, ansatte på plejehjemmene og andre kastede sig ind i kampen mod lukningen. Også dengang støttede Velfærdslisten og arrangerede blandt andet to velbesøgte borgermøder.

Den store modstand førte til, at byrådet i december 2018 blev tvunget til at droppe lukningerne. Det lykkedes altså ikke at gentage den succes i år.

Protester har virket

– Men protesterne har tydeligvis virket, selvom der lukkes plejehjem. Ældreplejen er det område, hvor allerflest besparelser er pillet ud af det oprindelige budgetforslag, siger Kasper Fuhr Christensen.

Han understreger samtidig, at Velfærdslisten vil fortsætte kampen for at bevare plejehjemmene 

Partierne bag budgetforliget begrunder plejehjemslukningerne med, at der skal bygges et nyt plejecenter med 60 pladser i Dronningborg.

– Men mange beboere ønsker ikke at flytte, og med den udvikling, der er med et stigende antal ældre, ville det give mening at udvide antallet af pladser uden at lukke andre pladser, siger Kasper Fuhr Christensen.

– Vi er ikke modstandere af, at der bygges nyt, hvis det er tiltrængt. Men de små plejecentre er meget populære, fordi de virker mere hjemlige og ikke så institutionsprægede. Der er en særlig stemning, hvor alle kender hinanden, tilføjer han. 

Selvom der er fjernet mange nedskæringer på ældreområdet, er der udover plejehjemslukningerne stadig lagt op til at spare over 94 millioner kroner alene på ældreområdet i perioden 2020-2023, som budgetaftalen omfatter. 

Blandt andet bliver den såkaldte klippekortordning mere end halveret fra 2021. Det vil betyde, at færre ældre kan vælge at få hjælp til at komme ud at gå en tur eller komme i biografen.

Dannebrog og halalkød

I sin kommentar til aftalen i budgetpartiernes pressemeddelelse undlader Frank Nørgaard, gruppeformand for Dansk Folkeparti, helt at forholde sig til plejehjemslukninger og nedskæringer på ældreområdet. Han peger i stedet på, at Dansk Folkeparti har fået andre mærkesager igennem.

– Jeg er glad for, at vi er enige om, at skoler og kommunale institutioner flager med Dannebrog på nationale flagdage som veterandagen, ligesom det nu bliver muligt at fravælge rituelt produceret mad i vores institutioner, siger Frank Nørgaard.   

Omvendt Robin Hood

Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten, der hver har et medlem i byrådet, var parat til at lægge stemmer til en budgetaftale uden nedskæringer på velfærden.

De foreslog i stedet at droppe en række planlagte prestigeprojekter eller alternativt hæve skatten. De tre lister så helst en højere skat på erhvervsejendomme, den såkaldte dækningsafgift. Alternativt var de også parat til at se på en højere personskat.

>> LÆS OGSÅ: Vil lave et velfærdsbudget i Randers

– Men realiteten er, at vi aldrig kom i realforhandlinger med Socialdemokratiet. De ønskede ikke en løsning uden besparelser, siger Bjarne Overmark.

Partierne bag budgetforliget har valgt at hæve personskatten med 0,2 procent. Men erhvervslivet får en skattelettelse, da dækningsafgiften sænkes med 0,5 promille.

– Socialdemokratiet har stået i spidsen for et forlig, der tager fra de fattigste og giver til de rigeste. Det er omvendt Robin Hood, siger Kasper Fuhr Christensen.

Alternativt budget

"Vi er oprigtigt kede af det på vegne af blandt andet børnene og de ældre over endnu engang at stå med et budget, der prioritere prestigeprojekterne Hal 4 og Byen til Vandet samt at gøre skatten billigere for virksomhederne ved at sænke dækningsafgiften til et endnu lavere niveau, hvor den fastholdes i fem år, hvilket går det umuligt at regulere på den i de kommende budgetter", skriver Enhedslisten Randers i en udtalelse til budgettet.

Beboerlisten, Velfærdslisten og Enhedslisten vil sammen fremlægge et alternativt budget for at dokumentere, at nedskæringerne ikke er nødvendige.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2019 - 13:18   25. okt. 2019 - 09:10

Budget 2020

ur@arbejderen.dk