09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen taget i ny kampfly-fortielse

Hemmeligholdt støjgener for Folketinget

Regeringen taget i ny kampfly-fortielse

Forsvarsministeriet har i over to år tilbageholdt en støjrapport for Folketinget. Rapporten viser, at Danmarks nye kampfly larmer så meget, at de vil overskride de tilladte støjgrænser ved Flyvestation Skrydstrup.

Det nye Joint Strike Fighter kampfly, som et flertal i Folketinget er klar til at købe 27 stykker af, larmer så meget, at de vil overskride de tilladte støjgrænser.
FOTO: Lockheed Martin
1 af 1

Regeringen har i to år hemmeligholdt oplysninger om, at de nye F-35 kampfly larmer så meget, at de vil overskride de tilladte støjgrænser ved Flyvestation Skrydstrup.

Den tidligere forsvarsminister, Peter Christensen, har bevidst fejlinformeret Folketinget for at undgå en alt for negativ debat om kampflyene.
Svend Brandt, Enhedslisten Haderslev

Og da Folketinget sidste år besluttede at købe 27 nye Joint Strike Fighter kampfly, blev Folketinget misinformeret om støjgenerne. Forsvarsministeren indrømmer nu, at det var en fejl.

>> LÆS OGSÅ: Kampfly-regning skudt til hjørne

– Det er hævet over enhver tvivl, at der er begået fejl. Det burde være fremgået, at F-35 flyene ville overskride støjgrænserne. Det skal jeg beklage, og det har Forsvarsministeriet nu korrigeret over for Folketinget, siger Claus Hjort Frederiksen

De nye fly larmer så meget, at der skal støjsikres omkring flyvestation Skrydstrup, hvor de skal have base, og en række huse skal eksproprieres. 

Rapporten om støjgenerne er blevet hemmeligholdt, selv om Folketinget i maj 2016 bad regeringen om specifikke oplysninger om flyets støjgener umiddelbart inden den politiske beslutning om at købe kampflyene.

Dengang afviste daværende forsvarsminister Peter Christensen støjbekymringerne. I svaret til Folketinget nævnte ministeren ikke med ét ord, at der var behov for ekspropriation eller støjsikring af boliger.

I sidste uge erkendte regeringen pludselig, at de nye kampfly støjer så kraftigt, at det overskrider alle støjgrænser ved flyvestationen, og at der må forventes ekspropriation af ejendomme eller erstatning til boligejere.

Ikke "en fejl"

Enhedslistens medlem af byrådet i Haderslev Kommune, Svend Brandt, mener ikke, at der er tale om "en fejl".

– Det er er ikke "en fejl". Det er en helt bevidst taktik fra Venstre. Den tidligere forsvarsminister, Peter Christensen, der begik "fejlen", kommer fra Sønderjylland. Han har bevidst fejlinformeret Folketinget for at undgå en alt for negativ debat om kampflyene, som han håber på vil skabe arbejdspladser lokalt, siger Svend Brandt til Arbejderen.

Og erfaringerne fra Norge, der i sidste måned fik leveret de første Joint Strike Fighter fly, skræmmer.

– | Norge har staten bevidst opkøbt og eksproprieret huse og jord i en zone seks kilometer rundt om flyvepladsen. Forslaget er at bygge de nye anlæg lige udenfor Skrydstrup by. Det kan ikke være rigtigt, at folk skal tvinges fra hus og hjem, fordi regeringen skal have nye kampfly, uddyber Svend Brandt.

Byrådet i Haderslev har ikke et ord at skulle have sagt om, hvor de nye anlæg til kampflyene skal ligge. Det er nemlig Folketinget, som skal vedtage en anlægslov, der bestemmer, hvor byggeriet skal ligge.

Fredsbevægelsen kræver de nye kampfly taget af bordet efter de nye afsløringer.

"Købet af kampflyene er foregået på et fejlagtigt og af regeringen manipuleret grundlag. Både Folketinget og befolkningen er ført bag lyset.Den eneste anstændige konklusion er, at folketinget annullerer beslutningen om købet af kampflyene, fordi den er truffet på fejlagtige præmisser", lyder kravet fra Landskampagnen Nej tak til nye kampfly

Økonomi

Det er ikke kun støjen fra flyene, som bliver forsøgt mørkelagt af Forsvarsministeriet. Det samme gør hele spørgsmålet om, hvor meget kampflyene risikerer at ende med at koste. 

Rigsrevisionen har kritiseret Forsvarsministeriets beregninger af kampflykøbet for at være meget optimistiske, og ministeriet har undervuderet flyenes levetidsomkostninger.

>> LÆS OGSÅ: Forsvarsministeriet undervurderer prisen på kampfly

Enhedslisten, SF og Alternativet kræver i et beslutningsforslag, at der ikke bliver bevilliget penge til de nye kampfly, så længe der ikke er styr på økonomien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. dec. 2017 - 11:46   05. dec. 2017 - 14:39

Kampfly

ml@arbejderen.dk
Fakta: Nye kampfly
  • Dansk militær står overfor Danmarkshistoriens største våbenindkøb. Flyvevåbnets F-16 fly skal udskiftes med 27 Joint Strike Fighter (F-35) kampfly.

  • Regeringen, Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti indgik den 9. juni 2016 en aftale om at købe 27 F-35 kampfly. Den samlede regning over de kommende 30 år forventes at blive på 56,4 milliarder kroner.

  • Fredsbevægelsen i Danmark har igangsat en kampagne mod indkøb af nye kampfly. Læs mere på Facebook Nej tak til nye kampfly.

  • Du kan skrive under mod de nye kampfly her. Og du kan udskrive underskriftslister, som du kan tage med dig her.

  • Læs mere på Arbejderens temaside her.