Sagen om den kurdiske tv-station Roj TV kan nu ankes til Højesteret.
Her til eftermiddag har Procesbevillingsnævnet givet tv-stationen ret til at anke Østre Landsrets dom fra den 3. juli, der frakendte den retten til at sende fra Danmark.
Det er vigtigt, at Roj TV får lov til at få afprøvet, om landsrettens frakendelse af sendetilladelsen var lovlig.
Bjørn Elmquist, forsvarer
Procesbevillingsnævnet henviser blandt andet til, at straffelovens paragraf 79 ikke giver ret til at frakende et selskab retten til at udsende tv.
- Det er vigtigt, at Roj TV får lov til at få afprøvet, om landsrettens frakendelse af sendetilladelsen var lovlig. Landsretten mente, at fordi der er tale om en terrorsag, kunne Roj TV få frakendt sin sendetilladelse, selvom der ikke er direkte hjemmel i loven. Et vigtigt omdrejningspunkt i sagen bliver derfor, om Roj TV kan idømmes en straf, der ikke står i nogen lov, bare fordi der er tale om en terrorsag, siger Roj TV's forsvarer, Bjørn Elmquist, til Arbejderen.
Begrænset tilladelse
Der er tale om en såkaldt begrænset tilladelse fra nævnet. Det betyder, at Højesteret ikke tager stilling til den bøde på ti millioner kroner, som også var en del af Østre Landsrets dom.
Bøden faldt som en konsekvens af, at tv-stationen blev kendt skyldig i at være talerør for den kurdiske oprørsbevægelse PKK. Det skuffer Bjørn Elmquist, at retten dermed ikke får mulighed for at tage stilling til hele skyldsspørgsmålet.
- Det er underligt, at landets øverste domstol ikke får mulighed for at tage stilling til en så principiel sag, hvor en dansk domstol stempler en tv-station som talerør for en terrororganisation. Næste station i det spørgsmål vil så være Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Østre Landsret frakendte den 3. juli 2013 Roj TV sin sendetilladelse og idømte de to selskaber bag tv-stationen dagbøder på i alt ti millioner kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278