25 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skal bruge ti dage på at besvare tre spørgsmål

Forsvaret og operation Green Desert

Skal bruge ti dage på at besvare tre spørgsmål

Arbejderen har over flere omgange forgæves forsøgt at få Hærens Operative Kommando og Forsvarskommandoen til at kommentere på den Target Folder, Arbejderen kunne afsløre dele af tirsdag 11. juni. Forsvarskommandoen har nu givet HOK ti dage til at svare på tre spørgsmål.

Dansk soldat på patrulje i Irak i 2005. Samme år gennemførte Hold 5 Grey Wolf II.
FOTO: Hærens Operative Kommando
1 af 1

I forbindelse med afdækningen af den skandaleramte operation Green Desert i Irak i 2004, har Arbejderen over flere omgange forsøgt at få kommentarer fra Hærens Operative Kommando (HOK) og Forsvarskommandoen. Det er imidlertid ikke lykkedes.

Umiddelbart efter Arbejderens afsløring 11. juni af dele af den Target Folder, der dannede det efterretningsmæssige grundlag for operationen, og som HOK i 16 måneder har tilbageholdt, valgte HOK at offentliggøre Target Folderen i sin helhed.

I den forbindelse udsendte HOK en pressemeddelelse med kommentarer til sagen og ti punkter, som med henvisning til den komplette Target Folder skulle tilbagevise de afsløringer, Arbejderen var kommet med.

Tre centrale spørgsmål

Men der mangler stadig svar på en række spørgsmål. Helt centralt er, hvorfor operationen blev gennemført, når oplysningerne hvilede på en enkelt, utroværdig kilde.

På den baggrund har Arbejderen forsøgt at få svar på tre helt konkrete, afgørende spørgsmål fra HOK: 

  1. Hvorfor blev en så stor militær operation som Green Desert iværksat på baggrund af en enkelt kilde med lav troværdighed?
    Baggrund: Fra Target Folderen ved vi, at oplysningerne om operationens mål kom fra en enkelt kilde (side 5, pkt. 1.4 “The targets have been reported by only [overstreget] and can not as yet be confirmed by other sources”) og fra Post Operation Reporten at denne kilde var bedømt til at have den mest usikre grad af troværdighed (pkt 2.1 “As such the information was difficult to evaluate and was assesed to be from a single source F6”).

  2. Grundlaget for operation Green Desert er kildens information om målene. Hvor mange af de af kilden udpegede mål blev fanget eller identificeret på operationen?
    Baggrund: Kilden havde blandt andet udpeget  "Al Qaida operatives, Zarqawi grouping, insurgent grouping, insurgents from Fallujah, insurgent group kalled Khalid ibn al-Walid, Izzad al Douri" samt sprængstof, propaganda med mere).

  3. Hvilken del af indholdet i Target Folderen er til fare for rigets sikkerhed, som HOK har angivet i sin begrundelse for at undtage den for aktindsigt?

Ti dages ventetid

Hverken HOK eller Forsvarskommandoen har indtil nu villet svare på spørgsmålene. Efter en dags overvejelse har Forsvarskommandoen nu bedt HOK om at redegøre for spørgsmålene, en opgave som hærledelsen har fået 10 dage til at gennemføre.

For at gøre ventetiden lidt kortere har Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, bedt forsvarsminister Nick Hækkerup (S) om også at svare på spørgsmålene på det åbne samråd om sagen i forsvarsudvalget på fredag.

- Vi skal til bunds i den her sag. Derfor må forsvarsministeren på banen og komme med sin vurdering af om HOK's og FOK's hemmelighedskræmmeri omkring Target Folderen var i orden. Arbejderens afsløring af Target Folderen viser med al ønskelig tydelighed, at den danske styrke i Irak var på vej ud på en operation, som man på forhånd viste byggede på oplysninger fra en dybt utroværdig kilde. Og så viser Target Folderen, at den danske styrke iværksatte en operation, som man på forhånd viste med højst sandsynlighed ville ramme civile frem for terrorister. Forsvarsministeren bør forholde sig til at der er blevet handlet helt forkert i denne operation, siger Villumsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2013 - 20:57   20. jun. 2013 - 11:58

Green Desert

ml@arbejderen.dk
operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her