09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Socialrådgivere er magtesløse

Presset til bristepunktet

Socialrådgivere er magtesløse

Socialrådgivere landet over er hårdt pressede af ikke at kunne hjælpe de mange, der rammes af kontanthjælpsloftet.

Modelfoto
FOTO: Sisse Stroyer/Scanpix
1 af 1

Annemarie Müller er socialrådgiver på Jobcenter Gribskov i Nordsjælland.

Dermed er hun en af de mange sagsbehandlere, der i øjeblikket skal stå ansigt til ansigt med nogle af de tusindvis af mennesker, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet.

Jeg får konkrete advarsler fra kollegaer om, at de ikke kan løfte opgaven.
Line Moth Larsen, socialrådgiver

– Eksempelvis har vi en familie, hvor begge forældre har svær ADHD, et barn på tre år og et mere på vej. Manden har et job og jeg har fritaget kvinden for 225-timers-reglen, da hun er syg. Men hun bliver ramt af kontanthjælpsloftet. De er bange for, at mandens løn ikke kan forsørge dem og betale huslejen. Hun græder og frygter, at de ender på gaden, siger Annemarie Müller til fagbladet Socialrådgiveren.

Hun understreger, at kommunen gør alt for at hjælpe de mennesker, der har udsigt til at miste deres bolig.

– Men vi er nødt til at være ærlige og sige, at manglen på billige boliger i kommunen er så stor, at borgerne ikke kan satse på hjælp fra os, tilføjer Annemarie Müller.

Det samme problem har de i Aalborg.

– Mange af vores borgere må finde et andet sted at bo, hvis de får mindre i ydelse, men der findes ikke mange billigere boliger i Aalborg, siger Tanja Kvist, socialrådgiver og tillidsrepræsentant på Aalborg Jobcenter.

Fra Faaborg kommer melding om ekstremt pressede socialrådgivere, der ikke kan løfte opgaven i forhold til kontanthjælpsloftet.

– Jeg får konkrete advarsler fra socialrådgiverne på eksempelvis ydelsesområdet om, at de ikke kan løfte opgaven. Det er kollegaer, som sætter en ære i at gøre deres arbejde ordentligt, men som simpelthen ikke har ressourcerne til det, siger Line Moth Larsen, fællestillidsrepræsentant for socialrådgiverne i Faaborg-Midtfyn Kommune til Socialrådgiveren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. sep. 2016 - 09:21   22. sep. 2016 - 09:30

Fattigdom

ur@arbejderen.dk
Loft og timekrav
  • Kontanthjælpsloftet sætter en øvre grænse for, hvor meget modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp kan modtage i boligstøtte og særlig støtte til høj husleje. For eksempel får en enlig mor med to børn og en husleje på 6138 kroner 2900 kroner mindre til rådighed om måneden, når skat og faste udgifter er betalt.
  • 225-timers-reglen betyder, at mennesker på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have 225 timers ustøttet arbejde om året. Opfyldes kravet ikke, skæres der i hjælpen. Ægtefæller, hvor den ene eller begge er på en af de tre nævnte ydelser, mister for eksempel, hvad der svarer til den enes ydelse. Mennesker med begrænset arbejdsevne kan undtages fra reglen. 
225-timers-reglen
  • Mennesker på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have 225 timers ustøttet arbejde om året. Opfyldes kravet ikke, skæres der i hjælpen.
  • Ægtefæller, hvor den ene eller begge er på en af de tre nævnte ydelser, mister, hvad der svarer til den enes ydelse.
  • Enlige over 30 år vil få reduceret hjælpen med 1000 kroner om måneden. Unge på de lavere satser mister 500 kroner om måneden. Dem på den laveste uddannelsesydelse mister ikke penge.
  • Mennesker med begrænset arbejdsevne kan undtages fra reglen.