Folkemødets mest overvågede debat fandt sted fredag formiddag.
Amnesty havde inviteret retsordførere fra Folketinget og en programchef fra Radio27syv til debat om overvågning. Debatten fandt sted under massiv overvågning af de cirka tyve kameraer, som Amnesty havde sat op for at sætte den daglige masseovervågning på spidsen.
Retsordførerne fra Enhedslisten, Radikale og Socialdemokraterne erklærede sig under debatten åbne overfor at sætte penge af til at forske i, hvordan man kan beskytte borgerne mod at blive kigget over skulderen af eksempelvis USA's efterretningstjeneste NSA, når de læser deres mails.
- Jeg har ikke noget imod at afsætte midler til at forske i, hvordan borgerne bedre kan kryptere deres mails og dermed bedre beskytte sig imod den stigende overvågning. Jeg er enig i, at staten har et ansvar for at beskytte borgernes privatliv imod unødig overvågning, siger Socialdemokraternes retsordfører Jeppe Kofod til Arbejderen.
Også Radikales retsordfører Jeppe Mikkelsen er klar til at overveje statsfinansieret forskning i bedre kryptering.
Det var Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper, der kom med det konkrete forslag.
Ideen faldt også i god jord hos Radio24syv, der har iværksat en kampagne, som skal sikre, at whistleblowere trygt kan gå til medierne, hvis de oplever magtmisbrug eller ulovligheder på deres arbejde indenfor eksempelvis politiet. Radioen har selv oprettet en whistleblowerpostkasse.
- Hvorfor hjælper staten ikke borgerne med at kryptere deres mails og sikre borgernes privatliv og ret til at beskytte deres egne, personlige oplysninger, spurgte Mads Brügger fra Radio24syv under debatten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278