17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Folkemødet er lobbyisternes paradis

Kamp om opmærksomhed

Folkemødet er lobbyisternes paradis

Store virksomheder og lobbyorganisationer satser stort og dyrt på Folkemødet på Bornholm. Studerende og hjemløse må være mere kreative for at sætte fokus på deres sag.

Verdens største auktionshus Kopenhagen Fur er også på Folkemødet og viser sine pelse frem.
FOTO: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
1 af 1

Erhvervslivets lobbyister fylder massivt på Folkemødet. 

Her er private plejefirmaer, som forsøger at overbevise danskere og kommunale politikere om deres kvaliteter.

Her er landbrugets lobbyorganisation Landbrug&Fødevarer, våbenproducenterne, Danmarks Rederiforening, Dansk Erhverv, tobaksgiganten Philip Morris, Grundfoss og mange flere af erhvervslivets tunge drenge. 

De er med på Folkemødet for at lægge pres på politikerne for lavere skatter og mere lempelige vilkår for det private erhvervsliv.

Vi vil gerne tale om fremtidens plejecenter i Danmark. Vi driver tre plejehjem i Danmark. Og vi vil gerne drive endnu flere.
Pia Petersen, Forenede Care

I et stort indbydende, lyst telt, med et akvarium med beroligende fisk i midten, forsøger den private plejegigant Forenede Care at skabe god stemning.

Flotte farverige plancher viser indretningen af fremtidens plejehjem. Plejehjemmet eksisterer ikke i virkeligheden. Men det eksisterer på Forenede Cares plakater - og det har et design og et setup, der får D'angleterre til at ligne et tre-stjernet middelklassehotel.

Indenfor i teltet taler to kvinder fra Forenede Care med forbipasserende, der gør sig tanker om, hvad der skal ske, når de bliver ældre og måske skal på plejehjem.

En ældre kvinde fra Helsingør frygter, at nutidens familiemønstre betyder, at hendes familie vil få svært ved at tage sig af hende, når hun bliver gammel. 

Men hun bliver taget godt hånd om af den flinke kvinde fra Forenede Care, som forsikrer, at de ikke er dyrere end det offentlige. Og så er der også ferierejser sydpå.

Privat plejefirma i charmeoffensiv

Forenede Care driver i dag plejecentrene Langagergård i Karlslunde, Søhusparken i Ebeltoft og Kastaniely i Karlslunde.

Fra 1. september overtager Forenede Care driften af Bøgeskovhus ved Aarhus. Herudover plejer Forenede Care 1200 ældre fordelt over hele Danmark under den såkaldte fritvalgsordning.

- Vi vil gerne tale om fremtidens plejecentre i Danmark. Vi driver tre plejehjem i Danmark. Det fjerde åbner til september. Og vi vil gerne drive endnu flere. Det er jo det, der er vores forretning. Vi mener, at vi kan gøre det både bedre og billigere end det offentlige. Mange kommuner har fået øjnene op for, at de kan spare penge ved at vælge en privat aktør, siger Pia Petersen, regionschef for Forende Care til Arbejderen.

Pludselig kommer et sambaorkoster fyldt med livlige unge forbi. De er klædt ud og vinker og vrikker med numsen, som var de i Rio og ikke i Allinge. Det er unge produktionsskoleelever, der vil vise alle de mange muligheder, som produktionsskolerne giver for at få en uddannelse.

De unge har ikke råd til et stort telt, så de må tager alternative metoder i brug for at sætte fokus på deres sag.

Gratis fadøl og brunch

I et af Folkemødets største telte holder landbrugets, biotek-industriens og fødevareproducenternes lobbyorganisation Landbrug&Fødevarer til. 

De lokker med havudsigt, gratis brunch eller hotdogs og øl om eftermiddagen til alle, der vil lytte til deres budskaber.

- Og i aften opretter vi en lounge med drinks og musik. Vi repræsenterer hele fødekæden. Derfor er vi en del af løsningen på blandt andet klimaproblemerne og fødevaremanglen. Folkemødet er en stor politisk smeltedigel. Her bliver formet og skubbet til mange holdninger. Og det er bare lettere at få folk i tale, hvis vi også har lidt servering, smiler Lars Hvidtfeldt, næstformand i Landbrug&Fødevarer. 

Lobbyorganisationen vil bruge Folkemødet til at skabe alliancer:

- Som organisation er vi sat i verden for at skabe bedre vilkår for landbruget og fødevareindustrien, og eftersom stort set alle danske politikere, virksomhedsledere, lobbyister og journalister er til stede i Allinge de fire dage midt i juni, tager man faktisk ikke sit job seriøst, hvis man holder sig væk, siger Landbrug&Fødevarers direktør Søren Gade.

Hjemløse forsøger at få ørenlyd

Og så er der flere af dem, der ikke har råd til store telte og til at uddele gratis fadøl og brunch.

Lidt gemt væk har de hjemløse rejst en lille pavillion og placeret en sofa. Her holder hjemløseavisen Hus Forbi til.  

Det er begrænset, hvor mange mennesker der kommer forbi, så de forsøger med en opsøgende happening at synliggøre de hjemløse: Med høreværn, sorte briller for øjnene og skyklapper vandrer fem hjemløse-aktivister gennem gågaden i Allinge.

- Vi forsøger det, som alle andre også forsøger her på Folkemødet: Nemlig at gøre opmærksom på os selv, på vores blad Hus Forbi og på konsekvenserne af kontanthjælpsreformen for os og andre udsatte. Vi har klædt os ud som politikere og taget høreværn og skyklapper på for at symbolisere, at politikerne ikke lytter til os udsatte, fortæller Allan Andersen, der har været hjemløs i 11 måneder efter en skilsmisse.

Folkemødet slutter i dag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jun. 2014 - 09:53   16. jun. 2014 - 08:16

Folkemøde 2014

ml@arbejderen.dk
Folkemødet på Bornholm
  • Bliver også kaldt Danmarks politik-festival
  • Finder sted hvert år i uge 24 i den nordbornholmske havneby, Allinge
  • Folkemødet 2016 åbner torsdag den 16. juni og lukker søndag den 19. juni
  • Det officielle formål med Folkemødet er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Det skal ske ved at skabe en ny ramme om møder mellem beslutningstagerne i erhvervslivet, interesseorganisationer og politikere fra Folketinget, EU, kommuner og regioner. Og ved at give danskerne mulighed for at møde beslutningstagerne ansigt til ansigt
  • Folkemødets rygrad er de mange events, som politiske partier, organisationer, græsrødder, virksomheder og private borgere arrangerer
  • Der er gratis adgang på Folkemødet
  • Folkemødet blev afholdt første gang i 2011. Her blev afholdt 256 events og der kom 10.000 deltagere
  • I år arrangerer mere end 854 organisationer i alt 3000 debatter og events
  • Der ventes 110.000 deltagere - heraf mere end 140 politikere (21 borgmestre) og 650 mediefolk