Flere og flere såkaldte "studieboliger" bygget af danske og udenlandske boligspekulanter skyder op i de store studiebyer.
Desto mere skævvredet boligmarkedet bliver, desto mere ulige bliver adgangen til at tage en uddannelse.
Johan Hedegaard Jørgensen, Danske Studerendes Fællesråd
Arbejderen kan i dag fortæller, hvordan danske og udenlandske investorer spekulerer i at bygge såkaldte "studieboliger", som udlejes til mellem 5.000 og 10.000 kroner.
>> LÆS OGSÅ: Investorer spekulerer i bolignød blandt studerende
En udeboende studerende får udbetalt cirka 5500 kroner i SU om måneden efter skat.
Alligevel har boligspekulanterne ingen problemer med at få udlejet de dyre studieboliger. De studerende har nemlig ofte ikke noget valg, hvis de vil være sikret tag over hovedet.
– Det er ikke fedt, at danske og udenlandske investorer spekulerer i de studerendes bolignød. Huslejer på 5000-10.000 kroner er jo langt over, hvad en studerende kan betale på en SU, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, til Arbejderen.
Danske Studerendes Fællesråd (DSF) organiserer 165.000 studerende på videregående uddannelser i Danmark.
Skævvrider adgangen til en uddannelse
De studerendes organisation advarer om, at adgangen til at få en uddannelse bliver skævvredet af manglen på billige boliger og den stigende mængde dyre "studieboliger".
– Der bør være fri og lige adgang til at studere i Danmark. Men desto mere skævvredet boligmarkedet bliver, desto mere ulige bliver adgangen til at tage en uddannelse på grund af de pressede boligforhold, forudser Johan Hedegaard Jørgensen.
– Skrækscenariet er, at kun unge med rige forældre har råd til at studere. Der er vi ikke endnu. Men når huslejen ligger på 5000-10.000 kroner, så er det kun nogle få studerende, som har penge med hjemmefra, der har råd til at betale huslejen. Når boligpriserne stikker af på den måde, kan unge på SU ikke få det til at løbe rundt.
– Når huslejen bliver for stor, bliver de studerende presset til at tage et studiejob, og det tager ressourcer og tid væk fra studiet. Det skal være muligt at leve af en SU. Derfor bør huslejen for studerende maksimalt være på 2500-3000 kroner om måneden, mener Johan Hedegaard Jørgensen.
Sidste år foretog Dansk Magisterforening (DM) en rundspørge blandt 1672 studerende om deres boligforhold. Undersøgelsen viste, at næsten halvdelen af de unge (43 procent) bruger hele eller mere end deres SU på at betale husleje og andre boligomkostninger som vand, varme og el.
>> LÆS OGSÅ: Rekordmange studerende mangler tag over hovedet
For få billige boliger
De privates spekulation kan kun lade sig gøre, fordi der er for få billigere boliger i landets studiebyer.
– De vilde huslejer er udtryk for, at der er for få studieboliger, der er til at betale. Hvis der var gode, almene, billige studieboliger til alle studerende, ville der ikke være nogen ide i at spekulere i bolignøden blandt studerende. Hvis du kommer fra Jylland og skal starte på dit studie i København om få uger, så er du prisgivet. Så tager man, hvad man kan få, og tager et SU-lån og kommer ud med en kæmpe gæld efter endt uddannelse, konstaterer Johan Hedegaard Jørgensen.
I forbindelse med dette års studiestart fik Ingeniørforeningen (IDA) lavet en undersøgelse af boligmanglen blandt studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Næsten 2000 deltog i undersøgelsen. Undersøgelsen viste, at næsten hver fjerde studerende i høj eller meget høj grad havde haft problemer med at få tag over hovedet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278